Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSHUMACIJA

Bogdanovci: pronađene kosti potječu iz Domovinskog rata

Ekshumacija
Foto: Branimir Bradarić
1/3
07.04.2017.
u 13:46

Posmrtni ostaci bit će prebačeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagreb gdje će se obaviti identifikacija

Djelatnici Uprave za zatočene i nestale osobe Ministarstva hrvatskih branitelja izvršili su danas u Bogdanovcima ekshumaciju posmrtnih ostataka jednoga tijela pronađenih u vrijeme zemljanih radova na odvodnji i kanalizaciji.

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić rekao je da je po stanju pronađenih kostiju utvrđeno da kosti potječu iz Domovinskoga rata i da je riječ o odrasloj muškoj osobi. Kosti su pronađeni na dubini oko 70 centimetara i bili su umotani u PVC foliju.

 - Posmrtni ostaci bit će prebačeni u Zavod za sudsku medicinu u Zagreb gdje će se obaviti identifikacija, rekao je pomoćnik ministra Stjepan Sučić najavljujući kako će biti obavljeni i izvidi u jednom bunaru u Bogdanovcima za koji mještani tvrde da možda krije još nekoliko tijela.  

Prema riječima Sučića Uprava ministarstva uskoro će i u Vukovaru otvoriti svoj Ured koji će se prije svega baviti potragom za nestalim osobama na području istočne Hrvatske.

Dodao je i kako je Uprava uvela i neke nove načine potrage za nestalima poput dronova, bioloških detektora, specijalnih pasa i georadara. Upravo su neki od njih već neko vrijeme angažirani i u potrazi za nestalima na Ovčari.

Prema riječima Sučića na popisu nestalih u Hrvatskoj trenutno se nalazi ukupno 1966 tijela od kojih je njih 931 za period 1991/1992 godine a ostatak se odnosi na nestale iz vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja. Među nestalima je i 17 mještana Bogdanovaca, sela koje je među onima koja su najviše osjetila ratne strahote u Hrvatskoj.

- Ukupno je tijekom obrane sela poginulo 88 mještana Bogdanovaca kao i još 32 osobe iz cijele Hrvatske i BiH. Vjerujem kako u budućnosti možemo još očekivati sličnih slučajeva pronalaska nestalih. Imali smo takav slučaj i prošle godine kada smo na dubini od tri metra, a također tijekom zemljanih radova na izgradnji kanalizacije, pronašli zakopana četiri tijela, rekao je načelnik Općine Bogdanovci Juraj Mihajlović.

>> Još jedna masovna grobnica u Hrvatskoj: U Bogdanovcima ekshumirani posmrtni ostaci više osoba

>> 'Bili su cijelo vrijeme pokraj nas, a opet toliko daleko'

Komentara 2

Avatar fuzzy
fuzzy
14:41 07.04.2017.

Pupavac, javi se. Reci nam gdje su sve tvoji pajdaši zakapali naše bližnje.

KR
krass
14:49 07.04.2017.

Videcemo čije su polako...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije