Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVARA SE

Posjetili smo tehnološki park na Velesajmu: Sve badava za 350 radnika u 118 malih tvrtki

Velesajam tehnološki park
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
01.04.2017.
u 15:46

Zaposlenici startup tvrtki moći će uskoro koristiti laboratorije za digitalnu forenziku, elektroniku i internet stvari

Jedan laboratorij za digitalnu forenziku, jedan za elektroniku, laboratorij za internet stvari (tzv. IoT – Internet of Things) i još jedan opremljen 3D printerima. Sve će to uskoro biti na raspolaganju 118 zagrebačkih startup tvrtki, ali i studentima i stručnjacima.

Razmjena ideja

Dugo najavljivan mali grad inovacija i znanja u obliku tehnološkog parka napokon je niknuo na prvom katu 12. paviljona Zagrebačkog velesajma. Prostor se otvara sljedeći tjedan, a ubrzo nakon toga stiže i kompletna oprema za laboratorij financirana iz natječaja EU. Završno uređenje prostora od 7313 četvornih metara s veseljem motre Kata Barišić i Goran Ladišić. Oni su među sretnicima koji će se prvi useliti u novi prostor.

– Startup ionako zahtijeva rad od 0-24 pa više i nećemo ići doma – šali se Kata Barišić.

U bunkeru ideja razvijat će Zagreb City Challenge, aplikaciju koja će turiste kroz zagonetke, kvizove, izazove i igre upoznati sa znamenitostima, lokalcima i turističkom ponudom metropole. Dobre ideje sada će joj biti još lakše razmjenjivati s Goranom koji je pokrenuo projekt FREEWA (Free Water Project) kojim želi smanjiti onečišćenje okoliša i promicati korisnost i zaštitu dostupnosti pitke vode. Turisti će preko mobilne aplikacije moći pronaći najbliži izvor pitke vode koju će moći natočiti u stopostotnu ekološku bočicu koju će FREEWA plasirati na tržište.

– Tehnološki park je sjajna ideja jer ne moramo plaćati najam prostora, što je često velika prepreka poduzetnicima koji tek pokreću posao. Više se ne moramo nalaziti na sastancima u kafićima, a osim toga, prostor je tehnološki izuzetno dobro opremljen. Tu je i networking kroz koji ćemo lakše razvijati proizvode kada su nam svakodnevno dostupni savjeti iskusnih mentora, ali i kolege u istim ili sličnim fazama projekta – istaknuo je Goran Ladišić. Prostor, računalo i radni stol na Velesajmu će dobiti 118 tvrtki, odnosno oko 350 ljudi jer je jedan ured predviđen za tri do četiri člana tima. Na adresi tehnološkog parka poduzetnici će moći registrirati svoje urede, a osim opremljenih ureda i laboratorija, život će im olakšati i kreativna soba, čajna kuhinja, igraonica u koju mogu dovesti djecu, soba za sastanke... Svi zainteresirani startupovci čiji projekti uključuju visokotehnološka rješenja za besplatno korištenje prostora tehnološkog parka mogu se prijaviti preko stranice tehnopark.hr.

Želimo zadržati stručnjake

– Zagreb ima izvrsne stručnjake i cilj je zadržati ih u gradu ili u Hrvatskoj. Moraju se osjećati dobrodošlima, a da bi mogli raditi i razvijati se, trebaju dobiti svoju infrastrukturu i najsuvremeniju opremu pomoću koje će testirati svoje proizvode. Trebamo premostiti jaz između znanosti i gospodarstva i omogućiti da istraživački projekti ne ostanu na papiru zaključanom u ladici, nego da se omogući implementacija u konkretan proizvod ili uslugu – kazala je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Prva godina korištenja bit će besplatna za sve korisnike jer će sve troškove financirati Grad. A kasnije će se naplaćivati simbolična naknada. Projektom tehnološkog parka vrijednim 30 milijuna kuna nastojat će se suradnjom malih i velikih poduzetnika i inovatora naći i rješenja za pojedine javne usluge.

– Po tehnološkom parku jedinstveni smo u regiji. Razvojna agencija Zagreb s programom Startup Factory Zagreb zato je dobila i priznanje, za istaknutu praksu u lokalnoj samoupravi – objasnio je Goran Ladišić.

>> Velesajam treba biti trgovački, kulturni i zabavni centar

>> Pogledajte kako bi mogao izgledati Zagrebački velesajam

Komentara 7

Avatar pendreck
pendreck
22:17 02.04.2017.

Izvrsna ideja!

SN
snovakor
09:05 03.04.2017.

Konačno se to i ovdje ostvaruje !! ... StartUp je u današnjici velika mogučnost da uspiješ u životu ! ... bravo !

MI
miaherceg
16:13 02.04.2017.

Svaka čast gradonačelniku Bandiću i njegovom timu na otvaranju tehnološkog parka na Velesajmu. Ovim projektom ne samo da će se otvoriti nova radna mjesta, prava vrijednost je što su to visokotehnološka radna mjesta koja će unaprijediti naš Zagreb i državu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije