Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stručnjaci s Arhitektonskog fakulteta izradili projekt i predlažu novi izgled Velesajma

Velesajam treba biti trgovački, kulturni i zabavni centar

Zagrebacki velesajam
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
23.03.2015.
u 09:16

Na 25 tisuća kvadrata od novih sadržaja bio bi i inovacijski inkubator – uredi, laboratoriji, prezentacijske prostorije

Stručnjaci iz Zavoda za urbanizam Arhitektonskog fakulteta nedavno su predali Gradu projekt u kom predlažu sadržaje koji bi u budućnosti popunili sada neiskorišten prostor Zagrebačkog velesajma. Studiju je naručio gradski Ured za prostorno planiranje čija je pročelnica Jadranka Veselić Bruvo najavila da je riječ tek o prvoj u nizu studija aktiviranja značajnih nekretnina u vlasništvu grada.

Nove prometnice

Uz zadržavanje dijela prostora za sajmovanje (oko 80 tisuća kvadrata) te izgradnju podzemnog i nadzemnog parkirališta za posjetitelje po uzoru na druge europske gradove, arhitekti predlažu i brojne druge poslovne, zabavne, sportske, kulturne i javne sadržaje. Tako na 50 tisuća četvornih metara žele smjestiti brojne veleprodajne i maloprodajne trgovine te ugostiteljske sadržaje. Također predlažu da se jedan paviljon pretvori u gastro-centar. Tu bi se smjestilo više desetaka specijaliziranih trgovina prehrambene namjene i specijaliziranih restorana, ali i manja tržnica koja bi služila i za ostale izložbene ili sajamske prodaje.

Arhitekti su uvažili i još otprije predlagan zabavni park na 50 tisuća četvornih metara koji bi mogao biti vezan uz tehnološka dostignuća pa čak predlažu i njegov naziv: Teslin park. Svoje mjesto dobio bi i koncertno-medijski centar, odnosno filmski, TV i tonski studio te glazbeni paviljon u kojem bi se održavali veliki koncerti. Od kulturnih sadržaja predlažu zgrade opere i filharmonije te sadržaje koji nedostaju stanovnicima Novog Zagreba. Nisu zanemarili ni sportske sadržaje koje bi smjestili u postojeće paviljone, a predlažu i da se susjednom igralištu Lokomotive iznova osmisli namjena. Cijeli kompleks trebao bi se otvoriti javnosti, odnosno treba srušiti sve ograde i otvoriti ga kao novi javni prostor. Njegova pak okosnica bila bi sadašnja Aleja Nacija koja prolazi kroz Velesajam te brojni parkovi.

Nacionalne kuhinje

Uz rubne dijelove kompleksa smatraju da treba pozicionirati sadržaje za posjetitelje poput brojnih restorana nacionalnih kuhinja. Jedan od glavnih sadržaja Velesajma bio bi pak tehnološki park, odnosno inovacijski inkubator. Na te sadržaje direktno bi se vezale visoke škole ili fakulteti koji nemaju adekvatne prostore kao i škole cjeloživotnog obrazovanja. Za taj sadržaj predviđeno je 50 tisuća četvornih metara. U planu je i kongresni centar koji se ondje i ranije predviđao te hoteli različitih kategorija i podzemna garaža. U planu je da se sljedeće godine napravi konačan plan gospodarenja Velesajmom kao i planska dokumentacija s kojom će se prijavljivati na EU fondove za pojedinačne projekte.

>> Okreću se mladima pa za njih pokrenuli broj *985

Komentara 13

JE
JediniMrva
14:51 23.03.2015.

Sve do jedna ideja apsolutno neprofitabilna nula kuna prihoda (odnosno veliki minusi rashoda točnije rečeno). Hoće li to društvo ovih nazovi arhitekata plaćati ili će opet meni iz džepa izbijati pare da se plaćaju i održavaju nekakve nebuloze. Prodajte to Nijemcu ili Austrijancu da zaposli dvadeset jadnika, a ne tu raditi nebuleoze.

Avatar johnny_bravo
johnny_bravo
16:59 23.03.2015.

Osobno mislim da bi se taj cijeli prostor trebao prenamjeniti, te podržavam ovu inicijativu arhitekata.

BL
blackstone
08:17 24.03.2015.

Kako to da svugde okolo velesajmovo rade sve bolje i bolje a zagrebacki se unistio i pretvorio u skladista i nogometna igralista? u ljubljani su napravili ogroman trgovacki centar,bec,budimpesta,beograd,milano, svugdje su sajmovi profitabilni. Odgovor je u tome da se velesajam i hipodrom zele unistiti i prenamjeniti u zgrade,ali je trenutno stanogradnja u banani pa nelaju kome zagrebgradnja i slicni uvaljivati nekvalitetne i preskupe stanove.ali bas bi fora bilo vidjeti zamjene zemljista,velesajam-spickovina 1:1 :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije