Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Gajnicama

Ponuda kvartovskog okupljališta kreira se uz pomoć knjige želja

storyeditor/2022-06-14/PXL_030622_93865378.jpg
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/6
18.06.2022.
u 09:00

Posjetili smo Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, koji slavi 45. rođendan

Otvoren je 1977. i od tada je Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad popularno kvartovsko okupljalište svih dobnih skupina i ljudi različitih interesa. Promijenio je nekoliko lokacija, a od sredine osamdesetih trajno se smjestio u Argentinskoj ulici u Gajnicama, na mjestu gdje su do tada redovito gostovali cirkus i lunapark. Tek je 2004. opremljen najvažnijim resursom, dvoranom, koja je sagrađena prema uzoru na onu u Lisinskom i ima 240 mjesta, a programe koji se ondje organiziraju redovito pohode i stanovnici Podsuseda, Vrapča, Španskog i okolnih kvartova.

Lončarenje ili debatiranje

Tea Bilić ravnateljica je centra već devet godina. Sada je i na trećoj godini doktorskog studija Sociologije kulture, a bavi se temom utjecaja takvih centara u kreiranju kulturnih konzumenata, za što je istraživanje provodila upravo u ustanovi u kojoj radi. U prošlosti su kulturni centri, ističe, više djelovali kao lokalna kazališta u kojima su se izvodile predstave i održavali koncerti, a danas u centru Susedgrad možete sudjelovati i u brojnim radionicama, tribinama, književnim klubovima, posjećivati izložbe i uključiti se u rekreativne programe poput edukativnih šetnji kvartom i okolicom. Šetnje su primarno namijenjene umirovljenicima, koji ondje također mogu naučiti lončariti i kreativno pisati ili debatirati o štivu pročitanom u književnom klubu.

– Jako mi se sviđa upravo to što nude radionice za sve uzraste, a često i koncerte i predstave, koji nekada znaju biti ispred centra i većinom su besplatni. Lijepo je što nerijetko angažiraju i naše lokalne umjetnike, a posebno je ugodno iznenađenje bio koncert Zagrebačkog orkestra ZET-a na krovu – govori Željko Sićak Prašnički iz Gajnica.

03.06.2022,Zagreb - Koncert orkestra ZET-a s krova Centra za kulturu Susedgrad kojim se obiljezava njegova 95. obljetnica. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tim su koncertnim spektaklom počastili susjede i posjetitelje u sklopu proslave svog 45. rođendana. – Iako je krov ravan i relativno pogodan za takve programe, u 45 godina djelovanja nikada nisu izvođače puštali gore, ali sada smo ga ipak odlučili iskoristiti kao veliku pozornicu – kaže Tea Bilić. Orkestar je svirao nezaboravne skladbe iz kultnog filma "Tko pjeva zlo ne misli", s kojim je povezan i sam centar. Naime, njegov djelatnik Antun Domagoj Marković, koji inovativnim programskim idejama uvelike pridonosi radu centra, unuk je Vilima Markovića, dirigenta i trombonista Zagrebačkog orkestra ZET-a koji je tu ulogu imao i u čuvenom filmu. Centar je usto u siječnju 2019., na tribini o filmu, ugostio i glavnu glumicu Mirjanu Bohanec-Vidović.

Kako bi bili sigurni da će im neka ideja uspjeti, a program biti posjećen, provode i pokusne projekte, najčešće radionice, koje su također besplatne. Posebno se ponose suradnjom s osnovnim školama za čije učenike priređuju edukativne radionice u skladu s nastavnim gradivom. A budući da je, ističe ravnateljica, uz privlačenje nove publike jednako važno i njezino zadržavanje, nastoje to postići, osim raznovrsnim programom, dovođenjem eminentnih glumaca i umjetnika kao što su Jelena Miholjević, Mila Elegović, Marko Torjanac, Ecija Ojdanić, Ksenija Marinković, Ljubomir Kerekeš, Sandra Bagarić, Kraljevi ulice i sl. A kako bi bili sigurni da idu u dobrom smjeru, nedavno su uveli i knjigu želja u koju svaki posjetitelj može napisati vlastiti prijedlog, što kasnije djelatnicima pomaže u proširivanju programa.

Izuzetno su aktivni

– Izuzetno su aktivni, a ponuda im je zanimljiva, inovativna i kreativna. Već tri godine ovdje vježbam pilates, idem u edukativne šetnje, a redovito sudjelujem i u književnom klubu – hvali ih Sonja Kraljić iz Gajnica. Zadovoljan je i Zoran Pirjak, koji u centar Susedgrad dolazi s Trešnjevke. – Jako je dobro organiziran i privlači me širokim dijapazonom djelatnosti i događanja. Često dolazim na koncerte i predstave, a rado se pridružim i šetnjama prirodom – ističe. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije