Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski oporbenjaci

Politički performansi: Racionalno ne prolazi, afere ne “pale”, pa okrećemo na apsurd

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
29.05.2020.
u 10:15

Ovi su javni nastupi postali glavna politička taktika gradskih oporbenjaka

U dvadesetak godina sraza s gradonačelnikom Milanom Bandićem zagrebačka je oporba prošla sve i svašta pa polako mijenja taktiku. Politika se iz Skupštine seli na ulice, a posebno se uspješnim sredstvom pritom pokazao performans jer ne zahtijeva mnogo. Treba vam zrno mašte, prstohvat kreativnosti i nekoliko žlica smisla za humor, a na mala su ga vrata u gradski parlament uveli danas nezavisni zastupnik Renato Petek i SDP-ov Matej Mišić.

– Shvatio sam da katkad probleme valja dovesti do apsurda kako bi građani reagirali. Nakon 386 afera, nova više nikome nije zanimljiva – objašnjava Petek razloge svoga osebujnog djelovanja.

Žičara uz pjenušac

Prvi performans izveo je u jesen 2018. kada je na gumenjaku plutao poplavljenim platoom na Jarunu, koji je godinu dana prije “obnovljen” za pet milijuna kuna. Do tog čamca gotovo nitko nije znao tko je zastupnik Petek, no danas svaki njegov istup postane viralan. Onaj posljednji montipajtonovski je skeč s minijaturnim tramvajem.

– Ljudi mi već danima šalju duhovite poruke podrške. Posljednja koju sam dobio jest: “Dok gradom se vozi Petek tramvajac, iz gradske vlasti samo tajac” – govori. U međuvremenu je na tapetu bila i žičara, jedno od omiljenih Bandićevih predizbornih obećanja, koja nas je trebala voziti na Sljeme od 31. svibnja, no datum je ponovno pomaknut. Petek i Mišić, pak, svečano su je “otvorili” na Silvestrovo 2018. uz šampanjac koji je “odležao 12 godina, baš kao i prvo Bandićevo obećanje o žičari”.

– Na skupštinskom mi je aktualcu obećao da ćemo se skupa u njoj voziti na Silvestrovo pa sam predložio Renatu da otvorimo žičaru umjesto njega. On je raspisao stvar, napravili smo event na Fejsu i sve je eksplodiralo – prisjeća se Mišić pa dodaje da je gradonačelnik reagirao promptno.

31.12.2018., Zagreb - Zastupnici u Gradskoj skupstini Grada Zagreba Matej Misic (SDP) i Renato Petek (NH!-PS) odrzali su konferenciju za medije uz sampanjac povodom otvaranja nove najsuvremenije Sljemenske zicare, koju je lani najavio gradonacelnik Milan Bandic. Gordan Maras. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

– Istog je dana odredio izvođača radova, a tri tjedna poslije sjeo u bager i otvorio gradilište. Postigli smo tako dvije stvari. Radovi na žičari su krenuli, a pokazali smo i da nije dosljedan u svojim obećanjima – govori SDPovac. Nakon te akcije, Bandić im je poručio da “ne znaju ni tri pesje kućice sklepati”, no odgovor nije dugo čekao. Pljunuli su u ruke i u stilu crtića “A je to!” sagradili pseću kućicu koju je na poklon dobio prvi pas Zagreba, gradonačelnikov ljubimac Rudi. Za njihovim se primjerom poveo i redatelj Dario Juričan. Iako ne sjedi u Skupštini, performansi usmjereni protiv gradske vlasti zaštitni su mu znak zbog kojega se i solidno plasirao na predsjedničkim izborima.

– Učio sam od najboljeg iluzionista na našoj sceni, a to je Milan Bandić. Od svega što dotakne, on napravi performans. Evo, baš mu se sad vrti novi na fontanama. Danima slikama zahvaljuje gradskim službama zbog angažmana u potresu, a ja se pitam tko tu koga trola? – kaže Juričan, koji smatra da su performansi popularni jer u nas, zbog sveopće erozije smisla, “racionalno više ne prolazi”. I gradski zastupnik Tomislav Tomašević prihvatio je trend pa je lani Bandiću uručio počasni reket za “najkorumpiraniji Advent u Europi”.

18.02.2019., Zagreb - Gradsko poglavarstvo, zastupnici u Gradskoj skupstini Grada Zagreba Matej Misic (SDP) i Renato Petek (NH!-PS) odrzali konferenciju za medije kojom prilikom su gradonacelniku Milanu Bandicu urucili kucicu za psa Rudija. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– Nije mu bilo svejedno. Ipak, performans je samo forma iza koje mora stajati ozbiljan sadržaj – ističe skupštinar iz Zagreb je naš. Rada Borić, zastupnica iz Nove ljevice i jedna od akterica nedavne “sjednice” zagrebačke Skupštine na Markovom trgu koju je zajedljivo komentirao i sam premijer Andrej Plenković, smatra da su upravo takve akcije zaslužne za to što je njihovoj oporbenoj koaliciji rejting rapidno porastao.

– Marina Abramović na jednom je svom performansu gledala ljudima u oči 75 dana. Naši vlastodršci takvo što ne bi izdržali ni sat vremena – kritična je Borić, a Plenkovićev je istup razjario i Anku Mrak Taritaš, predsjednicu GLAS-a.

– Poslala sam premijeru i gradonačelniku pismo s prijedlozima za sanaciju Zagreba. Da su samo prepisali ono što u njemu piše, imali bismo zakon i krenuli u obnovu – kaže ona. 

Maraton amandmana

Performansima je sklon i šef zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, a posljednji mu je maratonski odgovor na rebalans proračuna u Saboru.

– Iznio sam 120 amandmana za pomoć Zagrebu. Nijedan nije prihvaćen. Govorio sam šest sati u komadu – ističe Maras te u šali dodaje kako pravi politički performans, poput onog Toma Gotovca koji je nag prošetao Zagrebom i poručio mu da ga voli, “od hrvatskih političara nećemo doživjeti”. A jedino još to od njih nismo vidjeli.

Komentara 1

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
00:02 30.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije