Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
on-line

Politički i intelektualni bunt u fokusu novih filmova Dokukina KIC

Foto: Dokukino KIC arhiva
1/2
09.01.2021.
u 11:31

Na popisu ima interesantnih dokumentarnih naslova

U novi tjedan praznične izolacije na volimdokumentarce.net ulazi se s online premijerom filma VITA ACTIVA: DUH HANNAH ARENDT, biografskog dokumentarca redateljice Ade Ushpiz o ovoj iznimnoj njemačko-židovskoj filozofkinji. Razmišljanja Hannah Arendt o izvorima totalitarizma, prirodi zla, te iscrpna transhistorijska istraživanja o pojavi i položaju izbjeglica, ali prije svega ukazivanje na zamke svih ideologija nasuprot ideje aktivnog građanstva koju je strastveno zagovarala, ostavila su neizbrisiv trag. Beskompromisna u mišljenju, Arendt je neumorno pisala o otvorenim ranama modernog doba. Pronicljiv i provokativan filmski portret dostupan je uz naknadu od 3 dolara odnosno u kunskoj protuvrijednosti od oko 18 kuna.

Novi ciklus filmova na volimdokumentarce.net donosi i 6 naslova tematski povezanih s temom političkog, intelektualnog i identitetskog bunta, a koji su dostupni uz pola cijene do 17. siječnja uz promotivni kôd DOKU-PRAZNICI.
 
Među “buntovnim naslovima” izdvaja se WALDHEIMOV VALCER, film poznate dokumentaristice Ruth Beckermann koji govori o skandalu austrijskog diplomata i političara Kurta Waldheima, bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih naroda i austrijskog predsjednika. Afera je izbila nakon što je u javnost procurilo da je Waldheim prešutio dio svojeg ratnog puta u vojsci Wehrmachta. Ratovao je u Grčkoj i Jugoslaviji, a za doprinos u bitci na Kozari odlikovao ga je i sam Ante Pavelić.



Tu su i OBSCURO BARROCO, senzualni dokufikcijski film grčke autorice Evangelie Kranioti o ikoni brazilske queer scene, transrodnoj aktivistici Luani Muniz te ZABORAVLJENI SLUČAJ HAMMARSKÖJLD, legendarnog danskog doku-provokatora Madsa Brüggera, neobična istraga misteriozne smrti glavnog tajnika UN-a Daga Hammarskjölda koji se aktivno zalagao za oslobođenje afričkih zemalja od kolonijalnih vlasti zbog čega se zamjerio brojnim zapadnim zemljama i korporacijama koje su u bivšim kolonijama nastojale zadržati vlast nad prirodnim resursima.

U THE YES MEN: POBUNA! aktivisti ovog čuvenog kolektiva pripremaju se na najveći izazov dosad - klimatske promjene; a CITIZENFOUR, dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, priča je o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane NSA. Zadnji naslov u ciklusu je POGLED TIŠINE, film poznatog dokumentarista Joshue Oppenheimera, nominiran za nagradu Oscar kao i za Europsku filmsku nagradu, koji daje fascinantan uvid u političku sadašnjost i prošlost Indonezije obilježenu političkim ubojstvima tijekom 60-ih
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
18:33 11.01.2021.

Bitci ? Hm hm...Može , ali bolji je nesibilarizirani oblik" bitki ".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije