Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobar primjer

Pokucala na vrata, tražila priliku i sad vodi kuhinju – s tek 17 godina

Kuharica
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
11.11.2014.
u 13:00

Početna je plaća mladih kuhara 2500 kuna, a većinom treba proći najmanje pet godina da napreduju s položaja pomoćnog radnika u kuhinji

Anamarija Jakovljević već šest mjeseci radi kao kuharica, samostalno vodi jednu smjenu u restoranu, priprema hranu za goste i nadgleda rad kuhinje te obavlja sve proslave kao i ostali profesionalni kuhari, samo što je njoj – 17 godina.

– Htjela sam raditi nakon mature preko ljeta, a znala sam da ću teško naći posao pa sam počela tražiti dok sam još išla u školu. Nisam slala molbe, nego sam odlučila ići osobno od restorana do restorana – objašnjava mlada kuharica koja je ove godine maturirala u Ekonomskoj, trgovačkoj i ugostiteljskoj školi u Samoboru.

Upravo je njezina inicijativa oduševila Gorana Ladišića, vlasnika restorana Stara cigla koji je otvoren prije godinu dana u Jankomiru.

– Pojavila se na mojim vratima u pratnji oca i zamolila me za posao. Znao sam da će biti dobra radnica ako se toliko trudi da nađe posao pa sam joj odlučio dati priliku – objašnjava Ladišić te napominje da je zapošljavanje mladih osoba bez iskustva rizik jer ih treba puno učiti i tek se s vremenom može procijeniti jesu li dobri radnici.

Također, u početku drugi moraju dosta raditi umjesto njih.

– Naš drugi kuhar, koji ima više od 20 godinu iskustva, radio je dvostruki posao dok Anamarija nije sve naučila, za što joj je trebalo oko dva mjeseca – objašnjava vlasnik restorana.

Ipak, napominje da je prednost mladih radnika što ih se može naučiti da rade onako kako želite i da još imaju, a to je najvažnije, početnički entuzijazam pa posao ne rade samo zbog novca.

– Bila sam jako sretna i ponosna kada sam se zaposlila jer nisam očekivala da ću tako brzo uspjeti. U početku sam bila jako zbunjena, nisam ni nož znala držati kako treba, ali svi su bili jako strpljivi sa mnom – kaže Anamarija Jakovljević koja danas već sama vodi jednu smjenu, a u kuhinji se snalazi kao da godinama radi.

Ne bi to uspjela, ističe, nije dobila priliku.

– U većini kuhinja mladima se ne daje da kuhaju, nego rade dodatne poslove, no ja Anamariju nisam zaposlio kao pomoćnu kuharicu, ona samostalno vodi jednu smjenu. Smatram da ne možemo naprijed ako ne damo priliku mladim ljudima – poručuje Goran Ladišić koji je prošli tjedan zaposlio još jednog početnika, Anamarijinog kolegu iz škole, a primio je i jednu praktikanticu.

Na taj je način smanjio broj od 1653 mlade osobe iz Zagreba u dobi od 15 do 19 godina koje su nezaposlene na burzi. Najviše ih je bez iskustva, zbog čega im je teško naći prvi posao.

Komentara 24

Avatar sever1n
sever1n
13:20 11.11.2014.

ovo je cura za ženidbu dečki..mlada, lijepa, pametna, vrijedna, zna kuhati :) a ne one balavice po birtijama...da nisam oženjen :)

Avatar flegmatik
flegmatik
13:45 11.11.2014.

Ipak je istina - kapitalizam najsposobnijima daje sansu!!!

MI
Mirnadob
16:41 11.11.2014.

Bravo Anamarija,malo ima tako mladi koji zele sami zaradjivat za svoj zivot,samo naprijed,ja sam sa 13 god.radila kao odrasla,i nije mi skodilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije