Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pokreće se postupak protiv policajaca koji su nasilno priveli Zagrepčanina

U postaji je proveo oko 5 sati iza rešetaka, nakon čega su ga odveli na Prekršajni sud
14. travnja 2019. u 14:09 14 komentara 2471 prikaza
policija
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zagrebačka policija je izvijestila da pokreće disciplinski postupak protiv dvojice policajca koji su nasilno priveli muškarca jer ih je upozorio da su prošli kroz crveno svjetlo, javlja N1.

policija policija provjerava navode Zagrepčanin optužuje policiju: Na silu su me priveli jer sam iz protesta podigao ruku

"Na temelju dosada prikupljenih obavijesti i provedenih provjera stručnog tima Policijske uprave zagrebačke, utvrđeno je da policijski službenici II. Policijske postaje Zagreb (Črnomerec) prilikom primjene policijskih ovlasti prema građaninu nisu imali u vidu razmjer između ovlasti koje primjenjuju i postizanja svrhe obavljanja policijskog posla, te će protiv njih biti pokrenut disciplinski postupak.

U konkretnom slučaju, prilikom primjene ovlasti provjere identiteta građanina, zbog prethodno utvrđene osnove sumnje da je počinio dva prekršaja i to iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kao i Zakona o osobnoj iskaznici, nisu poštivana načela razmjernosti i postupnosti, odnosno suprotno tim načelima odmah su primijenjena sredstva prisile, tjelesna snaga i sredstva za vezivanje. Postupak provjere identiteta osoba, u situacijama kada još u tom trenutku nisu ispunjeni uvjeti za uhićenjem, može se i mogla se provesti primjenom blaže policijske ovlasti, a da se u isto vrijeme postigne svrha policijskog postupanja", priopćili su iz policije za N1.

Tornado Kaos u Jazinama Zadarski navijači bijesni na snage sigurnosti. Policija: Gađali su nas kamenjem

Podsjetimo, Zagrepčanin se požalio da su ga dvojica policajaca u civilu nasilno privela, nakon što je reagirao jer su na križanju prošli automobilom, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo.

Kako tvrdi, on je tada bio na biciklu tridesetak metara udaljen od svoje kuće i sa sobom nije ponio osobnu iskaznicu jer je u radnom odijelu krenuo po neke stvari. Policajci iz postaje na Črnomercu tada su od njega počeli tražiti da odmah uđe u njihov automobil kako bi ga odvezli u postaju, a kada je to odbio te im pokušao objasniti kako živi tridesetak metara dalje, nisu ga slušali, nego su ga praktički na silu počeli gurati u vozilo. Nakon što su ga ugurali, bicikl mu je ostao na ulici, a kad im je zaprijetio da će o svemu obavijestiti medije, jedan od policajaca bicikl je odvezao i ostavio u obližnjem dvorištu. U postaji je proveo oko 5 sati iza rešetaka, nakon čega su ga odveli na Prekršajni sud s prijavama za ometanje javnog reda i mira te osobito drsko ponašanje prema policijskim službenicima.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati