Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu šahtovi jedini

Pokrali stare cipele, kacu za kupus i 60 kg hobotnice

lopov ilustracija
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
13.01.2018.
u 07:00

Dok u Zagrebu “nestaju” lokomotive i oružje, u Slavoniji i Istri na meti su kipovi, a u Dalmaciji su se “specijalizirali” za životinje

Tko je prije neki dan iz zagrebačke Ulice Petra Preradovića ukrao 15 šahtova, za policiju je još nepoznanica. A tako će vjerojatno i ostati jer policija, prema statistikama, godišnje razriješi manje od polovine prijavljenih krađa i provala. Neke od njih, u što bi se mogao uvrstiti i slučaj nestalih šahtova sa špice, veoma su bizarne, a neke i pomno isplanirane.

Kriminalci bujne mašte

U te dobro isplanirane spada provala u jedno skladište u Sesvetama, iz kojeg su lopovi nedavno pod okriljem noći ukrali više perilica i sušilica koje su potom ukrcali na autoprikolicu, također “pokupljenu” u skladištu. Oboružani bijelom tehnikom vrijednom 80.000 kuna, odvezli su se do Peščenice, gdje su svoj vrijedan “ulov” prekrcali u neko drugo vozilo te nestali bez traga. Dokazavši tako još jednom da je lopovska mašta nepresušna te da ima nešto i u onoj narodnoj da se, ako se zna i hoće, može ukrasti doslovno sve, od igle do lokomotive.

Mora da je ta uzrečica bila misao vodilja mladiću koji je počinio jednu od najbizarnijih krađa u Zagrebu lani. Jer on je ukrao – lokomotivu. Doduše ne pravu, već malu, koja bez problema stan u džep jer je bila dio najveće makete željeznice jugoistočne Europe, prezentirane u sklopu zagrebačkog Adventa. No, lopov koji je volio vlakove nije računao da će ga snimiti kamere, kao ni da će snimka njegova (ne)djela osvanuti na YouTubeu, zahvaljujući čemu je malo nakon krađe nađen i uhićen.

I dok je zahvaljujući građanima i medijima taj počinitelj brzo nađen, u mnoštvu lanjskih bizarnih krađa po Zagrebu i okolici počinitelji su policiji još neuhvatljivi. A kralo se doslovno sve, pa je tako jedan lopov ušao kroz otključana vrata kuće kako bi “pokupio” – staru obuću.

Ništa bez kobasice i pršuta

U drugom slučaju lopov je uz plinske boce i škare ukrao i kacu za kiseljenje kupusa, a kako bi kupus mogao kiseliti u adekvatnim uvjetima, otuđio je i agregat. Jedna od bizarnijih provala lani zabilježena je u dječjoj igraonici iz koje su ukrali – voćne sokove. Kada provaljuju u škole, lopovi uglavnom kradu kompjutore, no jednom su prigodom ukrali i knjige, ali i skenere te zvučnike.

Osim lopova koja su “ljubitelji” tehnologije i lijepe pisane riječi, postoje i oni koji vole oružje, pogotovo ako je trofejno, pa su mediji lani tako izvijestili i da je u Zagrebu provaljeno u kuću bivšeg nogometaša kojem su ukradene rijetke trofejne puške, vrijedne 250.000 kuna.

Novac, nakit, mobiteli standardni su plijen pri provali u kuće i stanove, no sve se više iz njih kradu alkohol i hrana, pogotovo suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica i pršuta.

Bizarne, a ponekad i smiješne krađe, dakako, ne događaju se samo po Zagrebu i okolici već po cijeloj zemlji. Javnost se nedavno zabavljala viješću iz Pule, gdje je lopov ušetao u autosalon i iz njega odvezao četiri nove novcate Mazde. Dalmatinski su lopovi, sudeći po policijskim izvješćima, veliki ljubitelji životinja, pa su se tako u Zadru i okolici krale krave, psi i ovce, dok je kod Šibenika s ribarske brodice “nestalo” 60 kilograma netom ulovljenih hobotnica. A da lopovima ponekad ništa nije sveto, svjedoče primjeri iz Istre i Slavonije, gdje su ukradeni Gospin kip te Isus iz jaslica.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

lopov ilustracija
1/33
Ključne riječi

Komentara 6

RI
ribar110
08:16 13.01.2018.

Po tome sto se krade vidi se kakvo je financijsko stanje pojedinaca,iako budimo realni u vecini slucajeva se zna tko to radi pogotovo kad je staro zeljezo u pitanju.

Avatar Robinzon
Robinzon
08:28 13.01.2018.

Proteklog ljeta čekao sam u redu da predam PET ambalažu pred otkupnom stanicom Plodina u Fažani. Lik ispred mene je imao par vreća flaša.U jednom momentu je otišao pišati i ostavio flaše.Faca iz parkiranog auta iziđe i uzme dvije vreće pivskih limenki, te odjuri.Shvatio sam da je riječ o krađi tek kada se je vratio lik sa pišanja.

Avatar ivek
ivek
11:12 16.01.2018.

lipa nasa domovina,,,,,,posten do postenog,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije