Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pojeftinjuje nam otpad, voda, parkiranje i prijevoz

Još se ne zna koliko će niži biti računi za odvoz otpada
30. listopada 2015. u 11:30 38 komentara 3286 prikaza
11.03.2014., Zagreb - Novom uredbom Vlade RH jedan kubni metar vode poskupjeti ce za 1,5 kunu. Povecanje je to naknade od oko 120 posto te ce tako sada nova cijena biti 2,85kn. Uredba stupa na snagu 1. travnja. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Odvoz otpada, ZET, parking i voda. Upravo te četiri komunalne i prometne usluge Zagrepčanima će, kad im u prosincu pristignu računi, biti jeftinije.

Tisuću kuna manje

ZET je cijene mjesečnih i godišnjih pokaza snizio za školarce, studente, umirovljenike i nezaposlene. Tako te kategorije građana pokaz za studeni više ne plaćaju 120 već 100 kuna. Godišnji pokaz, koji je dosad koštao 1200 kuna po novom je 960 kuna, dok cijene radničkih mjesečnih i godišnjih karata ostaju iste. Jeftinije u gradskom prometu od ponedjeljka prolazit će i vozači, koji će svoje automobile parkirati jeftinije po svim zonama, ali i u garažama.

– Cijena noćne parkirališne karte u svim javnim garažama bit će jednu kunu po satu, što je 30-50 posto jeftinije nego dosad – stoji u novom cjeniku Holdinga, u kojem piše kako će se i cijena dnevne karte u garažama Langov trg i Petrinjska sniziti s pet na četiri kune po satu, dok će parking u garaži Rebro, budući da je u neposrednoj blizini bolnice, biti dvije, umjesto dosadašnjih pet kuna. Cijene u ostalim garažama ostat će iste, ali promijenit će se one po zonama parkiranja u gradu.

Cijena tjedne karte u prvoj zoni tako će biti 180 umjesto 200, mjesečna 720 umjesto 800, dok će godišnja parkirališna karta za istu zonu biti jeftinija gotovo tisuću kuna, umjesto 8800, stajat će 7920. U drugoj zoni tjedna karta koštat će 90 umjesto 100, mjesečna 360 umjesto 400, a godišnja 3960 umjesto 4400, dok će se tjedna karta u trećoj zoni plaćati 32 umjesto 37,50 kuna, mjesečna 128 umjesto 150, a godišnja 1.408 umjesto 1650 kuna. Pojeftinit će i voda, pa će kubik, koji je trenutno 4,68 kuna, kako neslužbeno doznajemo, biti jeftiniji 10 posto. Tako će četveročlana obitelj mjesečno na stavki za vodu uštedjeti deset kuna, ali i uzrokovati oko 22 milijuna kuna godišnje minusa na računu podružnice Vodoopskrba i odvodnja.

Uskoro izbori

Na oko 45 milijuna kuna manje može računati i podružnica Čistoća, koja je morala smisliti novi obračun odvoza otpada za kuće i stanove. Naime, gradonačelnik Milan Bandić poručio im je da za kuće odvoz otpada mora biti niži 32 posto, a za stanove 44 posto. Stoga su u Čistoći, kako bi ostvarili gradonačelnikov nalog, smislili popuste, međutim, još uvijek se ne zna na koji će se način oni obračunavati.

Detalji će se znati danas kada će predsjednica uprave Holdinga Ana Stojić Deban prezentirati nove cijene komunalnih usluga.

– Simpatično i vrlo zanimljivo. Nemam ništa protiv nižih cijena, ali svjesna sam činjenice da su izbori za tjedan dana – komentirala je pojeftinjenja jučer umirovljenica Jagoda Bešlić, s kojom se složila i većina drugih Zagrepčana.

KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE
Stiže vrhunac toplinskog vala. Stručnjaci objasnili uzrok ekstremnih vrućina: 'Tek je počelo'
Zdravstveno osiguranje
Dopunsko, dodatno ili oboje? Ovo su razlike u dobrovoljnim zdravstvenim osiguranjima koje morate znati
  • than:

    Uh sto je zet pojeftinio. To samo Bandic moze izvesti dva pojeftinjenja, a da za mene i nakon ta dva tzv. 'pojeftinjenja' cijena prijevoza ostaje ista.

  • chemica:

    "Demokracija" na koju se mogu upecati samo maloumni.

  • Trnjanec:

    I mislio sam da će većini građana ZET opet pojeftiniti za ravno 0.