Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pogledajte budući neboder u Strojarskoj, sa 96 metara najveći u Hrvatskoj

Sa 13. kata manjeg nebodera puca pogled na Trnje i Novi Zagreb, uz dva nebodera su dvije poslovne katnice za trgovine, kafiće i očnu polikliniku. Garaža na 4 etaže može primiti 850 vozila, a cijela je popločena, na gradilištu je svakog dana oko 500 radnika, gradi se još jedino veliki neboder. Useljenje je u stanove u lipnju, prodano ih je već 60 posto
24. siječnja 2014. u 14:15 15 komentara 36413 prikaza
Strojarska
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U Strojarskoj ulici, na jednom od najvećih gradilišta u Zagrebu, do kraja godine sagradit će se najveći neboder u Hrvatskoj – bit će visok 96 metara i imat će 25 nadzemnih katova. Viša od nebodera, koji u sklopu stambeno-poslovnog kompleksa gradi tvrtka VMD Promet, ostat će dosad nenadmašena zagrebačka katedrala visoka 108 metara, a iza njega Eurotower u Lučićevoj ulici koji doseže 96 metara sa stražnje strane, dok je glavna strana nebodera visoka 94 metra i ima 23 kata.

U Strojarskoj je riječ o projektu vrijednom 750 milijuna kuna za koji direktor tvrtke Antun Mikec kaže da će dati novi obris tom dijelu zapuštenog Trnja.

Puni gradski budžet

Do kraja lipnja završit ćemo dvije stambene zgrade s ukupno 110 stanova, dvije manje poslovne građevine i neboder od 13 katova, dok će veći neboder biti gotov do kraja godine – kazao je Mikec. Dodao je da je na gradilištu angažirano između 500 i 700 radnika.

– Uz Ikeu ovo je najveća privatna investicija u Hrvatskoj od koje će država zaraditi 120 milijuna kuna poreza, a Grad 26 milijuna za komunalni doprinos.

– Kad se ovakav projekt gradi u Beču, gradonačelnik dolazi u ured direktora i pita kako može pomoći jer se puni gradski budžet, dok od nas svi bježe – kazao je Mikec. Uz VMD u projektu sudjeluje i Zagrebačka nadbiskupija koja je bila vlasnik cijelog zemljišta. VMD je otkupio dio parcele gdje se grade stambene zgrade, dok je Zagrebačka nadbiskupija drugi dio zemljišta zamijenila za poslovne prostore u neboderu. Crkva zemljište nije htjela prodati, objasnio je Mikec, jer od najma poslovnih prostora želi osigurati svaki mjesec novac za rad Katoličkog sveučilišta na Črnomercu.

Prodano je već 60 posto stanova i dobar dio poslovnih prostora u manjem neboderu. Već u lipnju u prizemlju nebodera otvorit će se dva restorana, tri kafića i samoposluga, ali i dječji vrtić za potrebe stanara i ljudi koje će ovdje raditi – istaknuo je.

Na dijelu zemljišta između zgrada i Autobusnog kolodvora uredit će se javni park i dječje igralište. Svi automobili bit će smješteni ispod zemlje u garaži na četiri etaže. Za stanare je rezervirano 200 mjesta, a za poslovne korisnike njih 600, dok će 50-ak mjesta biti slobodno za posjetitelje. Zanimljivo je da je garaža uređena jednako elitno kao i ostali dijelovi građevine, na podu su pločice, a stropovi i zidovi presvučeni gips-pločama. U garaži će biti i autopraonica koja će koristiti isključivo kišnicu kojom će se zalijevati i zelene površine, a zaposlenici će se moći opustiti u fitness-dvorani i sauni.

Sa sporom Grada i NK Sloge nemamo veze. Na tom je dijelu park pa je zločesto naš projekt dovoditi u taj kontekst

Antun Mikec

VMD Promet

– Uredit ćemo i okoliš, a s HŽ-om i Gradom dogovaramo da se pomakne zid prema zemljištu Gredelja kako bi se mogao i s druge strane Strojarske urediti nogostup s biciklističkom stazom – rekao je Mikec.

Gradilište Strojarska prenamjena prostora USKOK istražuje i Strojarsku – jer je Grad klubu izbrisao vlasništvo nad zemljištem strojarska (1) Slučaj Strojarska VMD krivi Crkvu, Crkva birokraciju, a NK Sloga prijeti Gradu tužbom zgrada Investicija VMD Promet u Strojarskoj gradi novi centar Trnja Gradilište Strojarska prenamjena prostora USKOK istražuje i Strojarsku – jer je Grad klubu izbrisao vlasništvo nad zemljištem strojarska (1) Slučaj Strojarska VMD krivi Crkvu, Crkva birokraciju, a NK Sloga prijeti Gradu tužbom zgrada Investicija VMD Promet u Strojarskoj gradi novi centar Trnja Gradilište Strojarska prenamjena prostora USKOK istražuje i Strojarsku – jer je Grad klubu izbrisao vlasništvo nad zemljištem strojarska (1) Slučaj Strojarska VMD krivi Crkvu, Crkva birokraciju, a NK Sloga prijeti Gradu tužbom zgrada Investicija VMD Promet u Strojarskoj gradi novi centar Trnja

Crkveno, a ne Slogino

Osvrnuo se i na napade da su se upustili u gradnju na zemljištu koje nije imovinskopravno čisto podsjećajući na potraživanja NK Sloge. Objasnio je da je nacionalizacijom Crkvi oduzeto 16 tisuća kvadrata zemljišta uz Strojarsku koje je na korištenje dobila Sloga.

Nakon 90-ih Crkva je dobila povrat zemljišta, a spornim su ostale dvije manje čestice na koje se upisala Sloga, a koje svojata i Grad. No, prema izvacima iz zemljišnih knjiga riječ je o česticama koje se nalaze u parku, a ne na zemljištu gdje se gradi kompleks pa Mikec tvrdi da je projekt čist kao suza.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • oxymoron:

    Ovo o gradonacelniku Beca koja hoda po gradjevinskim tvrtkama su bajke.

  • USA:

    U Zagrebu, koliko se moze procitati ima vise ocnih poliklinika nego u San Franciscu. To je naravno radi toga sto Hrvati sve slabije vide, ha,ha. Ali nemaju Hrvati problem sa vidom, vec sa razinom strpljenja za sva cuda koja ih ... prikaži još! danonocno pritiscu, a oni stocki trpe.

  • bolesnodrustvo:

    Nije li onaj u Savskoj, nikad započet, trebao biti najveća građevina u Zagrebu ili se GUP naglo promjenio i Savskoj ostavio stračare južno od Slavonske.