Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
megainvesticija

Pogledajte budući neboder u Strojarskoj, sa 96 metara najveći u Hrvatskoj

Strojarska
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
24.01.2014.
u 14:15

Sa 13. kata manjeg nebodera puca pogled na Trnje i Novi Zagreb, uz dva nebodera su dvije poslovne katnice za trgovine, kafiće i očnu polikliniku. Garaža na 4 etaže može primiti 850 vozila, a cijela je popločena, na gradilištu je svakog dana oko 500 radnika, gradi se još jedino veliki neboder. Useljenje je u stanove u lipnju, prodano ih je već 60 posto

U Strojarskoj ulici, na jednom od najvećih gradilišta u Zagrebu, do kraja godine sagradit će se najveći neboder u Hrvatskoj – bit će visok 96 metara i imat će 25 nadzemnih katova. Viša od nebodera, koji u sklopu stambeno-poslovnog kompleksa gradi tvrtka VMD Promet, ostat će dosad nenadmašena zagrebačka katedrala visoka 108 metara, a iza njega Eurotower u Lučićevoj ulici koji doseže 96 metara sa stražnje strane, dok je glavna strana nebodera visoka 94 metra i ima 23 kata.

U Strojarskoj je riječ o projektu vrijednom 750 milijuna kuna za koji direktor tvrtke Antun Mikec kaže da će dati novi obris tom dijelu zapuštenog Trnja.

Puni gradski budžet

Do kraja lipnja završit ćemo dvije stambene zgrade s ukupno 110 stanova, dvije manje poslovne građevine i neboder od 13 katova, dok će veći neboder biti gotov do kraja godine – kazao je Mikec. Dodao je da je na gradilištu angažirano između 500 i 700 radnika.

– Uz Ikeu ovo je najveća privatna investicija u Hrvatskoj od koje će država zaraditi 120 milijuna kuna poreza, a Grad 26 milijuna za komunalni doprinos.

– Kad se ovakav projekt gradi u Beču, gradonačelnik dolazi u ured direktora i pita kako može pomoći jer se puni gradski budžet, dok od nas svi bježe – kazao je Mikec. Uz VMD u projektu sudjeluje i Zagrebačka nadbiskupija koja je bila vlasnik cijelog zemljišta. VMD je otkupio dio parcele gdje se grade stambene zgrade, dok je Zagrebačka nadbiskupija drugi dio zemljišta zamijenila za poslovne prostore u neboderu. Crkva zemljište nije htjela prodati, objasnio je Mikec, jer od najma poslovnih prostora želi osigurati svaki mjesec novac za rad Katoličkog sveučilišta na Črnomercu.

Prodano je već 60 posto stanova i dobar dio poslovnih prostora u manjem neboderu. Već u lipnju u prizemlju nebodera otvorit će se dva restorana, tri kafića i samoposluga, ali i dječji vrtić za potrebe stanara i ljudi koje će ovdje raditi – istaknuo je.

Na dijelu zemljišta između zgrada i Autobusnog kolodvora uredit će se javni park i dječje igralište. Svi automobili bit će smješteni ispod zemlje u garaži na četiri etaže. Za stanare je rezervirano 200 mjesta, a za poslovne korisnike njih 600, dok će 50-ak mjesta biti slobodno za posjetitelje. Zanimljivo je da je garaža uređena jednako elitno kao i ostali dijelovi građevine, na podu su pločice, a stropovi i zidovi presvučeni gips-pločama. U garaži će biti i autopraonica koja će koristiti isključivo kišnicu kojom će se zalijevati i zelene površine, a zaposlenici će se moći opustiti u fitness-dvorani i sauni.

Sa sporom Grada i NK Sloge nemamo veze. Na tom je dijelu park pa je zločesto naš projekt dovoditi u taj kontekst

Antun Mikec

VMD Promet

– Uredit ćemo i okoliš, a s HŽ-om i Gradom dogovaramo da se pomakne zid prema zemljištu Gredelja kako bi se mogao i s druge strane Strojarske urediti nogostup s biciklističkom stazom – rekao je Mikec.

Crkveno, a ne Slogino

Osvrnuo se i na napade da su se upustili u gradnju na zemljištu koje nije imovinskopravno čisto podsjećajući na potraživanja NK Sloge. Objasnio je da je nacionalizacijom Crkvi oduzeto 16 tisuća kvadrata zemljišta uz Strojarsku koje je na korištenje dobila Sloga.

Nakon 90-ih Crkva je dobila povrat zemljišta, a spornim su ostale dvije manje čestice na koje se upisala Sloga, a koje svojata i Grad. No, prema izvacima iz zemljišnih knjiga riječ je o česticama koje se nalaze u parku, a ne na zemljištu gdje se gradi kompleks pa Mikec tvrdi da je projekt čist kao suza.

Komentara 15

OX
oxymoron
18:56 24.01.2014.

Ovo o gradonacelniku Beca koja hoda po gradjevinskim tvrtkama su bajke.

US
USA
21:24 24.01.2014.

U Zagrebu, koliko se moze procitati ima vise ocnih poliklinika nego u San Franciscu. To je naravno radi toga sto Hrvati sve slabije vide, ha,ha. Ali nemaju Hrvati problem sa vidom, vec sa razinom strpljenja za sva cuda koja ih danonocno pritiscu, a oni stocki trpe.

BO
bolesnodrustvo
19:04 25.01.2014.

Nije li onaj u Savskoj, nikad započet, trebao biti najveća građevina u Zagrebu ili se GUP naglo promjenio i Savskoj ostavio stračare južno od Slavonske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije