Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Strojarska

VMD krivi Crkvu, Crkva birokraciju, a NK Sloga prijeti Gradu tužbom

strojarska (1)
Davor Puklavec/PIXSELL
19.01.2013.
u 12:25

Tek sad je krenula uknjižba vlasništva nad zemljištem iako je gradnja odmakla

Dan nakon što smo u nedjeljnom broju Večernjeg lista upozorili na sumnje da je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa vrijednog 80 milijuna eura u Strojarskoj ulici započela na zemljištu na kojemu nisu bili raščišćeni svi imovinsko-pravni poslovi, u ponedjeljak 14. siječnja Zagrebačka nadbiskupija i tvrtka VMD Promet - partneri u “Projektu Strojarska” - krenuli su u “administrativnu oluju”.

Zagrebački Zemljišnoknjižni odjel zatrpali su zahtjevima za uknjižbu prava vlasništva nad nekoliko katastarskih čestica na kojima je gradnja kompleksa već poprilično odmakla. Naime, kao vlasnici i suvlasnici nad nekim česticama u gruntovnici se još uvijek vode RH i Grad Zagreb, pa se postavlja pitanje kako je investitor uopće mogao dobiti potvrdu glavnog projekta.

– Imovinsko-pravni odnosi ne moraju biti riješeni na način da su stvarna prava, na kojima investitor temelji svoj zahtjev, upisana u zemljišne knjige. Dostatni su ugovori kojima su dokazali da su stekli pravo vlasništva – odgovorio nam je Davor Jelavić, pročelnik Ureda za graditeljstvo.

I direktor tvrtke VMD Promet Antun Mikec tvrdi da je sve čisto, a komentirao je i činjenicu da su i VMD i Nadbiskupija pokrenuli proces upisa vlasništva tek nakon teksta u Večernjem listu.

– Mi smo još prije 15 mjeseci potpisali kupoprodajne ugovore sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a u gruntovnicu se kao vlasnici upisujemo tek sada zato što to ni ne trebamo učiniti prije ishođenja uporabne dozvole – rekao je Mikac.

Dodao je da su čestice nad kojima je počela gradnja poslovnog dijela kompleksa “čiste”, ali je priznao da imaju problema nad česticom na kojoj planiraju graditi stambene zgrade jer nisu riješeni imovinsko-pravni poslovi.

– Pa mi smo tu žrtve, jer Crkva već osam mjeseci nije u stanju riješiti problem koji ima s državom i upisati se kao vlasnik nad jednom od čestica bez čega ne možemo dobiti dozvolu za gradnju stambene zgrade – rekao nam je Antun Mikac i dodao da se boji da je “postao žrtva reketarenja od jednog sportskog društva”. Iako nije naveo kojeg, jasno je da je mislio na Nogometni klub Sloga-Gredelj. Klub koji je, sve dok ih Grad lani nije izvlastio (bez prava žalbe!) sa Nadbiskupijom bio suvlasnik dviju čestica unutar zone gradnje projekta “Strojarska”.

Kako doznajemo, klub traži obeštećenje te razmišlja i o podizanju tužbe protiv Grada. Osim toga, sporno je i da li je Grad smio izdati dozvolu za gradnju jer se jedna čestica u gruntovnici još uvijek vodi kao “nogometno igralište”, a prema Zakonu o sportu na takvom se zemljištu ne smije graditi bez dozvole nadležnog Ministarstva. Dok u Gradu kažu da dozvola nije bila potrebna jer “na tom zemljištu u naravi nije postojalo nogometno igralište”, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta misli drukčije.

Iz Ministarstva znanosti jučer su nam potvrdili da nisu izdali suglasnost za prenamjenu tog zemljišta.

Komentara 12

TR
transmiter
14:34 19.01.2013.

Kak su novinari zavidni pa kaj se nisu javili na oglas za gradilište na jelenovcu.Kak se nitko nije javil kupil je bivši partijski sekretar OR-a Sava.

ZE
.zeitgeist.
14:44 19.01.2013.

Bandić i Crkva? Kriminalni level - expert.

KO
koni
13:50 19.01.2013.

Igralište u Strojarskoj otela je u ime grada Bandićeva administracija.Oteto , prokleto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije