Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdanske delicije

Počinje Advent u Zagrebu: Evo što ove godine svakako morate kušati!

Pripreme za Advent
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
29.11.2018.
u 10:08

Gelato Sisters nastupit će već sutra na Strossu, a Positivo će zasvirati na platou Gradec.

Prošlog su Adventa lansirali hit-deliciju “street sarmu”, a ove je sezone ekipa iz kućice “T&T” osmislila novi neobičan specijalitet, pripremljen baš za najveću gradsku manifestaciju. Grah s kobasicom u tortilji njihov je ovogodišnji adut, a nadaju se da će to jelo nadmašiti “sarmu to go”, za koju se lani čekalo u redovima, a mnogi su svoj primjerak znali rezervirati i unaprijed. Njihove “specijalitete kuće”, među kojima su i King buncek te pašticada u lepinji, posjetitelji su već jučer mogli kušati u kućici na Tomislavcu.

U zagrijavanje za Advent krenuli su sa još 15 ugostitelja kraj klizališta od tri tisuće kvadrata, a svoja je vrata već otvorio i Ledeni park.

Lampice se pale u 19.45

Živo je bilo i na drugim adventskim lokacijama, kojima su se Zagrepčani jedva dočekali prošetati i prije svečanog otvaranja u subotu. Program otvaranja počinje u 18 sati baš na Tomislavovu trgu, klizačkom predstavom na temu Šume Striborove, a lampice na Zrinjevcu upalit će se u 19.45.

Pripreme za Advent
1/14

Dotad će mnogi već kušati ono što nude ugostitelji, koji kao da su se natjecali tko će ove godine biti inovativniji. Tražili su načina da vizualno i okusom poboljšaju i kobasicu, koja je u tradicionalnoj ponudi već godinama. Ima onih koje se pripremaju na austrijski način, bit će i janjećih kobasica Marquez, telećih hrenovki Frankfurter, češnjovki s kimchijem, kobasica chorizo...

“Čarobni kutak” kraj Ledenog parka, primjerice, kobasice peče u pivskom tjestu od češnjaka i povrća te ih poslužuje na drvenom štapiću s umakom od senfa, a “Mojo bar” pripremio je svoju pikantnu kobasicu s mrvljenim sirom, nasjeckanom pancetom, kiselim zeljem i sirovim hrenom, koju će nuditi na Zrinjevcu. U tom će parku ove godine kućicu imati i franjevci koji vode Pučku kuhinju Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskoga sa Svetoga Duha, isti oni koji su nedavno podijelili donaciju od devet tona pizza.

– Kućicu su dobili besplatno, a sav prihod ići će za potrebe kuhinje – kaže Slavica Olujić-Klapčić, direktorica Katapult promocije, koja organizira božićni sajam na toj lokaciji. U kućici “Kod fratara” nudit će ono što na Svetom duhu pripremaju već 28 godina, prema tajnim receptima samostanskih majstora kuhinje koji se prenose s generacije na generaciju.

Samostanska sarma je jedno takvo jelo koje krijepi tijelo u hladnim zimskim mjesecima. Jedno sasvim obično jelo pripremljeno po tajnoj recepturi je i fratarski grah, koji ćemo ponuditi u nekoliko varijanti, s kobasicom i dimljenim mesom. Od slatkoga, posluživat ćemo samostanske lepinjice u slatko-slanoj varijanti, a moći će se kušati i samostanski pekmez rađen po posebnoj redovničkoj recepturi – opisuju svoju ponudu fratri.

Zlivanka i thai kobasica

Na Fuliranju će se, pak, moći probati vijetnamski sendvič Banh Mi, norveški hot-dog, wrap s lososom, zlivanka od kukuruznog brašna, istarske kobasice i specijaliteti od boškarina, danski hot-dog od crvene svinjske kobasice, thai kobasica, uštipci od bakalara, originalni germknedli iz Švicarske, slastice Crispy Oreo, indijski gulaš Vindaloo... Danas od 17 sati na Strossmayerovu trgu počinje i glazbeni program.

– Za prvi dan odabrali su DJ-eve Deana Sunshinea Smitha i Justina Robertsona – poručuju iz Fuliranja. Gelato Sisters zasvirat će već sutra na Adventu na Strossu, a bend Positivo na platou Gradec, u sklopu Adventa u Klovićevim dvorima.

Video - Postavljanje adventske rasvjete u Jurišićevoj

Vila Prekrižje u sklopu Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i ove će godine u vrijeme adventa otvoriti vrata posjetiteljima, a prvo je razgledanje ove subote. U obilazak zdanja sagrađenoga 1942. moći će se petkom i subotom od 16 do 20 sati sve do 22. prosinca. Nakon što je prošle godine vila bila ukrašena u tradicionalnom slavonskom stilu, sada će biti predstavljeni običaji Zagorja, a glavni motiv bit će drvene igračke.

Besplatan prijevoz ZET-om vikendom

Grad Zagreb već tri godine zaredom nosi titulu najbolje europske adventske destinacije, a raznolik i bogat program događanja i ove će godine privući Zagrepčane i brojne goste grada.

Kako bi se osigurao pravi doživljaj zimske bajke, svakog vikenda tijekom Adventa u Zagrebu, od subote, 1. prosinca pa sve do nedjelje, 6. siječnja 2019. godine, Zagrebački električni tramvaj besplatno će prevoziti putnike.

Javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima bit će besplatan na području grada Zagreba, odnosno na području I. tarifne zone, u dane vikenda, točnije petkom od 12 sati do nedjelje u ponoć.

Zbog uobičajeno veće potražnje, posjetitelje će u adventskom razdoblju, svakodnevno sve do ponoći, prevoziti i zagrebačka Stara dama – uspinjača, izvijestili su iz ZET-a.

Komentara 13

DU
Deleted user
11:30 29.11.2018.

ajte vise, ne pasu vam kobase, sarme, Advent, politika hdz, cetnici i ustase, piva ili kuhano vino....a kaj bi vi dezurni pljuvaci ustvari htjeli????

HE
herojulice
10:27 29.11.2018.

Ja bih kušao poslasticu MB u Remetincu. Gdje se može naručiti, kupiti, poželjeti?

Avatar miyamoto
miyamoto
11:30 29.11.2018.

kako je lijepo setati i upiti cari najboljeg Adventa. Prosto imas osjećaj da je to vrhunac dozivljaja i da to nitko ne moze osjetiti u drugim gradovima i selima. Doduse malo je nesigurno i "bombasticno" , osvrnes se na svaku petardu. Iako nikad mi nije bilo jasno sto bi to trebalo znaciti " Najbolji, najveći, najzesći Advent. Advent je priprema u tisini , poniznosti i covjekoljublju, za Isusov dolazak, rođenje Djeteta u svakom kutku svijeta, ne samo u Bec, Berlin, London, Beograd, Sarajevo ili Zagreb

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije