Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Advent

Splićani pozivaju zagrepčane na besplatni bakalar i fritule

Advent u Zagrebu
Foto: Promo
28.11.2018.
u 16:27

Hrvatske željeznice će u vrijeme adventskih događanja spustiti cijene karata iz svih gradova prema Splitu za 50 posto

Nakon zagrebačke najave nikad raskošnijeg Adventa, ne posustaje ni Split. Dvije sve sjajnije zvijezde hrvatskog turističkog neba za predstojeće su tjedne pripremile bogate božićno-novogodišnje manifestacije i niz novina u odnosu na lani.

Zagreb će tako, među ostalim, oživjeti duh bajki Ivane Brlić-Mažuranić, a Split će, kako je jučer na konferenciji za novinare predstavljeno u Zagrebu, goste zagrijati i djelićem izvorne, domaćinske atmosfere: natjecanjem Splićana i Splićanki na otvorenom u pripremanju bakalara, fritula i drugih domaćih specijaliteta.

FOTO: Iskusi adventsku Hrvatsku

Advent u Zagrebu
1/9

Partneri, a ne konkurenti

Delicije će domaćini posjetiteljima dijeliti bez naplate, a splitski turistički domaćini uvelike računaju da će upravo Zagrepčani na koji dan ostaviti svoj Advent i doći kod njih.

Tim više što Hrvatske željeznice u vrijeme adventskih događanja spuštaju cijene karata iz svih gradova prema Splitu za čak 50 posto, što u slučaju Zagreba, primjerice, znači da će povratna karta vlakom do Splita iznositi svega sto kuna.

– Očekujemo da će mnogi hrvatski građani iskoristiti tu pogodnost – kazao je član uprave Hrvatskih željeznica Mladen Lugarić na predstavljanju splitskog Adventa koji se ove godine organizira pod imenom “Zimski akvarel – adventske i božićne svečanosti u Splitu”. – Tijekom prošlih adventskih događanja tu je pogodnost, inače, iskoristilo oko tisuću putnika – kazao je predstavnik HŽ-a.

Popuste na letovima Zagreb – Split sprema i Croatia Airlines, a vikendima će Split, kao što je radio Zagreb, gostima Adventa osigurati i besplatan gradski prijevoz.

Tko će, pak, purgeri ili Dalmatinci, na kraju organizirati bolju adventsko-novogodišnju zabavu i stvoriti bolju atmosferu, do daljnjeg je neriješeno. Splićani ističu da imaju nešto što Zagreb nema; Advent uz sunčane naočale, a možda i uz kratke rukave.

Pogledajte pripreme za Advent u Zagrebu:

Advent u Zagrebu
1/14

– Naša je adventska priča skromnija i manjeg budžeta od zagrebačke, ali mi se i ne nadmećemo, niti kopiramo. Partneri smo, a ne konkurenti. Svaki grad ima svoje specifičnosti, a mi smo u Splitu ove godine odlučili okrenuti se običajima, tradiciji i Advent vratiti samim Splićanima, time što postaju dio adventskih događanja i manifestacija. Najvažnije je u svemu da turisti dođu u Hrvatsku, nebitno u Zagreb, Split ili Dubrovnik. No, što je najbolje od svega, kako pokazuju i ankete, mnogi gosti pri tom, recimo, posjete i zagrebački i splitski Advent – ističe Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita.

Iako danas gotovo da i nema većeg mjesta koji nadolazeće tjedne neće obilježiti prigodnim adventskim događanjima i božićnim sajmovima, usporedbe Zagreba i Splita su neizbježne.

A ne može se proturječiti ni da su Splićani – kako je na zagrebačkoj konferenciji za novinare rekao rođeni Splićo Jasmin Stavros, koji danas živi u okolici Jastrebarskog i uz grupu Magazin zadužen je za raspoloženje na splitskom dočeku Nove godine – majstori dobre atmosfere.

Suveniri i gastroponuda

– Zadnji put sam za Novu godinu nastupao u Splitu prije deset godina i, iako danas živim na selu, baš se veselim opet nastupati u svome gradu. Tim više što će to biti novogodišnje slavlje s hrvatskom zabavnom glazbom. Čega je kod nas, nažalost, sve manje. Kako god, čeka nas zabava dok ne svane. Do ponoći će nastupati kolege iz Magazina, a onda sam ja na redu. Nisam jednom doživio da nastupam zadnji i da mi organizatori kažu: “Sad, potegni do kraja – našalio se dobro raspoloženi Stavros, koji je s pjevačicom Magazina Andrejom Šušnjarom Zagrepčanima poželio sve najbolje za nadolazeće blagdane.

Kako bilo, adventsko-novogodišnje pripreme su u samoj završnici. Valja pripremiti i novčanike.

U oba grada na ponudu će biti i obilje suvenira i gastroponude. U Zagrebu najavljuju odmak od konzumerizma i više kulturnih sadržaja, a u Splitu i besplatnu podjelu jela, ali organizatori svejedno računaju da će se tih dana i tjedana okrenuti stotine milijuna kuna. Prema nekim procjenama samo je u Zagrebu tijekom lanjskog Adventa generirana potrošnja od čak milijardu kuna.

POGLEDAJTE VIDEO: Prošlogodišnji Advent u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 4

KR
Krotila
18:03 28.11.2018.

bravo,Split

BL
bljak007
21:40 28.11.2018.

A ča će bit bakalo na bilo???? Fritaja spršutom ?

AN
ante555
19:11 28.11.2018.

Ne ocekujem ni ove godine da ce Advent u ST biti ista bolji nego do sada i prosjecne ocjene -2. Neuyporedivo sa ZG,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije