Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kreće rušenje

FOTO Ruglo u centru grada postaje poslovno središte metropole? Počinje rušenje zgrade u Paromlinskoj

Zagreb: Počinje rušenje stare zgrade u Paromlinskoj ulici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/26
02.06.2023.
u 09:53

Odgovarajući na pitanja novinara u srijedu, gradonačelnik Tomislav Tomašević nagovijestio je skoro rušenje kazavši da je Grad dao investitoru rok, a u protivnom Grad će ispostaviti račun te srušiti objekt. I nije ovo jedino gradilište koje bi se uskoro moglo otvoriti u blizini Glavnog kolodvora. Najveća kapitalna investicija ove gradske vlasti jest Paromlin koji će biti najveći društveno-obrazovno-kulturni centar javne namjene u državi

Jedna lasta ne čini proljeće, baš kao što ni jedan bager ne čini gradilište, ali pomak se izgleda dogodio. Nakon što je više 10 godina zgrada u Paromlinskoj ulici u centru Zagreba napuštena propadala, jutros je napokon počelo njeno rušenje. Fotoreporteri su snimili jedan radni stroj koji je započeo raščišćavanje terena na lokaciji gdje je do prije 11 godina bila smještena Zagrebačka banka.

Jedna od najvećih poslovnica banke ondje je stanovala 56 godina, odnosno od 1956., a nakon 2012. zgrada je nastavila propadati te je prozvana i najvećom razvalinom u Zagrebu budući da "ekskluzivan pogled" na uništenu zgradu ima više desetaka tisuća ljudi dnevno jer se nalazi u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora. Vidi se i iz ureda gradonačelnika, odnosno zgrade Gradske uprave, a elitna lokacija simbolično se nalazi preko puta spomenika Domovini te u neposrednoj blizini Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.


GALERIJA: Jutros započelo rušenje u Paromlinskoj, pogledajte kako izgleda devastirana zgrada

Zagreb: Počinje rušenje stare zgrade u Paromlinskoj ulici
1/26

Prizor rugla iza ugla

Teško je shvatljivo stoga kako je moguće da je godinama propadala. Iz nje je pokraden ili uništen sav namještaj i drugi dijelovi opreme, uništeni su prozori i vrata, a kada su onamo počeli zalaziti brojni građani raznih motiva, zgrada je ograđena, a dio pročelja sakriven je ceradom kako uvaženi visoki međunarodni gosti koji stižu u Gradsku upravu ili u Lisinski ne bi vidjeli prizor rugla iza ugla.

Vidjeli su ga zato turisti koji su često prizor povezivali s Domovinskim ratom ili pak oni koji su stizali recentnije s potresom, no nije ni jedno ni drugo, već zapuštenost kojoj bi, ako je vjerovati najavama, konačno trebao doći kraj. Naime, osim rušenja najbitnije je pitanje što će niknuti na ovoj važnoj parceli.

Prije četiri godine zgradu je kupio poduzetnik i vlasnik lanca ljekarni Josip Baričević. Prvotni plan bio je izgraditi poslovno-trgovački kompleks s ugostiteljskim i hotelskim sadržajima, no nova građevina ne smije izlaziti iz gabarita stare, odnosno biti veća od četiri nadzemne etaže.


VEZANI ČLANCI:

 

 


Uskoro niču uredi?

Uz rušenje slijedi procedura ishođenja svih potrebnih dozvola, a nezaobilazan će biti i javni arhitektonski natječaj za projektanta, nagovijestio je to zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kada je u travnju najavljeno rušenje ovog objekta. Gradska uprava inzistira na natječaju prije bilo kakve nove izgradnje.

A upravo Tomašević je odgovarajući na pitanja novinara nakon Svečane sjednice Gradske skupštine na Dan Grada u srijedu, nagovijestio skoro rušenje kazavši da je Grad dao investitoru rok za rušenje u protivnom će Grad ispostaviti račun te srušiti objekt. Tko je počeo jutrošnje rušenje, za sada nije poznato.

Ono što je poznato, a što doznaje Poslovni dnevnik, jest da se investitor odlučio malo promijeniti planove te na tom prostoru izgraditi uredske prostore. Fokus na uredske sadržaje u skladu je i s kretanjima na tržištu – ulaganje u ovaj segment u Zagrebu je najisplativiji jer vlada kronična nestašica kvalitetnih uredskih prostora.

Zadnja Colliersova analiza pokazala je da u Zagrebu nedostaje čak 100 tisuća kvadrata uredskih prostora, što je djelomično i posljedica potresa, zbog čega dio zaposlenih i dalje radi od kuće, iako se gotovo u potpunosti vratila praksa rada u uredu. Samo u Zagrebu je aktivno oko 1,5 milijuna kvadrata uredskih prostora, s tim da je većina starija od 15 godina, što je jedna od glavnih boljki na tržištu komercijalnih nekretnina u glavnome gradu, analizira Poslovni dnevnik.

Novost je da je konačno porasla cijena najma uredskog prostora A klase, koja se godinama držala na 12 eura i trenutno iznosi 13 eura po kvadratnom metru, a u budućnosti se očekuje sve veći pritisak na rast cijena uzrokovan povećanom potražnjom i visinom ulaznih troškova. Colliers tako procjenjuje da bi prosječna cijena uredskog prostora mogla u nadolazećem razdoblju doseći 15 eura po kvadratnom metru, kako bi novi projekti u razvoju bili isplativi.


VEZANI ČLANCI:


Uređuje se i kompleks Paromlina

Naravno da ćemo poštivati sve propise i obveze koje su predviđene GUP-om. Nisam zabrinut oko suradnje s Gradom, svima nam je u interesu što prije i na najbolji način realizirati projekt koji je na žalost bio na čekanju zbog objektivnih okolnosti”, kazao je Baričević za Poslovni dnevnik. On je zgradu kupio za 75 milijuna kuna na dražbi sredinom 2018. godine, od Zagrebačke banke koja je u objekt ušla nakon sloma Stipić grupe.

Poduzetnik Josip Baričević vlasnik je lanca Ljekarni Baričević od 1996. godine, no nije se ograničio samo na ljekarnički biznis i ovo nije njegov prvi developerski posao. Bio je suosnivač građevinske tvrtke Centar Projekt s Brankom Perkovićem, poznatim po razvijanju projekta Green Gold u Radničkoj, od 2013. do 2014. član društava Ivana Čermaka te dioničar veledrogerije Medika.

Inače, nije ovo jedino gradilište koje bi se uskoro moglo otvoriti u blizini Glavnog kolodvora. Najveća kapitalna investicija ove gradske vlasti jest Paromlin koji će biti najveći društveno-obrazovno-kulturni centar javne namjene u državi, a čije detalje je u razgovoru za Večernji list otkrio dogradonačelnik Luka Korlaet zajedno s pročelnicom Eminom Višnjić. Više o tome čitajte na linku.

Ostrogovićevo zdanje

Gradnja zgrade trajala je od 1962. do 1964. godine, a kad je bila završena, u nju je smještena uprava banke, a u prizemlje poslovnica, koja je sa svojih 5500 četvornih metara postala druga najveća poslovnica Zagrebačke banke u zemlji. Tijekom sedamdesetih nekoliko je puta dograđivana, tako da je izgubila izvorni Ostrogovićev oblik, a zadnja dogradnja bila je 1986. godine

Komentara 16

MI
Milky
11:59 02.06.2023.

Kakvu god podršku imali na idućim izborima će Možemo zasluženo doživjeti katastrofu, za njih je čak i SDP avion...

Avatar mrkyyy
mrkyyy
10:18 02.06.2023.

Kako mogu rušiti ovu predivnu socijalističku arhitekturu?

Avatar babinjak1984
babinjak1984
10:23 02.06.2023.

Oni koji su 1996.god. opljačkali novac iz automobila pred tom bankom nisu nikada pronađeni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije