Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pobjeđuju srednjoškolce, ali ne mogu na Olimpijadu

Troje osnovnoškolaca neće moći sudjelovati na Olimpijadi jer je ona predviđena samo za srednjoškolce iako su ostvarili bolje rezultate nego oni.
21. ožujka 2019. u 11:30 1 komentara 467 prikaza
Računalni savez
Foto: Zagrebački računalni savez

Lari Semeš, Marku Dorčiću i Franu Babiću programiranje ide odlično. Ti su osnovnoškolci, članovi Zagrebačkog računalnog saveza, na ovogodišnjem Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike nadmašili 414 srednjoškolaca i postigli 12., 15. i 24. mjesto na rang-listi. Međutim, iako bi po svojim rezultatima trebali biti među 25 učenika koji će se natjecati na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, oni na njoj ipak neće moći sudjelovati.

Natjecanje Ponos Domovine Zavidno znanje Srednjoškolsko natjecanje Ponos Domovine održava se devetu godinu zaredom

Problem je u tome što su premladi, objašnjava njihov tajnik ZRS-a Zdravko Škokić. Marko i Fran idu u osmi, dok Lara pohađa sedmi razred, a prema pravilima Olimpijade, natjecanju mogu pristupiti samo srednjoškolci.

– I to unatoč tome što za Svjetsku informatičku olimpijadu, na koju idu najbolji u državi, takvog ograničenja nema. Jedino je propisano da sudionici ne smiju biti stariji od 20 godina – ogorčen je Škokić, tim više što je do 2011. godine i Hrvatska primjenjivala to pravilo. Naši su osnovnoškolci prije njegove izmjene mogli normalno sudjelovati na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi ako su to zaslužili svojim rezultatima, a neki od učenika koji su postigli najbolje rezultate na svjetskoj razini, poput Gorana Žužića, također su se natjecali kao osnovnoškolci.

Hrvatski savez informatičara, koji organizira Olimpijadu, svoja izmijenjena pravila obrazlaže postojanjem Juniorske informatičke olimpijade koju su uveli 2012. godine. Na njoj sudjeluju osnovnoškolci, koji se zatim natječu na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi. Zbog toga za Marka, Frana i Laru na seniorskom natjecanju nema mjesta.

– Pravila vrlo jasno definiraju da se na natjecanje pozivaju samo učenici srednjih škola i tu ne vidimo prostor ni za kakve nedoumice – poručuju iz Saveza.

Prosvjed učenika srednjih škola "Klimatske promjene traže naše promjene"

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas