Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europski projekt

Po prvi puta 'Otvorena vrata Medvednice'

Otvorena vrata Medvednice
Foto: Marin Matijević/ LV
1/4
03.06.2019.
u 15:04

Centar za rehabilitaciju Zagreb pokazao je likovne radove svojih korisnika, a bili su tamo i iz “Malog doma” gradske ustanove za rehabilitaciju djece s oštećenjem vida i višestrukim oštećenjima te Udruge slijepih Zagreb, iz koje su posjetiteljima objasnili kako se kretati sa slijepim osobama te kako ih pravilno voditi.

Želeći unaprijediti korištenje zagrebačke planine, jučer su na području infro centra Bliznec organirana prva “Otvorena vrata Medvednice”. Dio je to Interreg projekta CEETO (“Central Europe Eco-Tourism: Tools for nature protection”), kojem je cilj uspostava sustava upravljanja održivim turizmom, a s obzirom da je tema događanja u organizaciji Javne ustanove “Park prirode Medvednica” bila pristupačnost i inkluzija svih posjetitelja u zaštićena područja, predstavile su se udruge i institucije koje se brinu o osobama s nekom vrstom invaliditeta.

Udruga za promicanje istih mogućnosti (UPIM) zajedno s Hrvatskom udrugom pčelara – Pčelinjak te udrugom Propolis predstavili su svoj projekt inkluzivne škole pčelarstva te objasnili bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom, iz URIHO-a su donijeli ručno rađene proizvode te pričali o mogućnosti profesionalne rehabilitacije osoba s invaliditetom te njihovom zapošljavanju, iz Centra za rehabilitaciju SILVER uz pomoć pasa pomagača predstavili su program njihove socijalizacije.

Centar za rehabilitaciju Zagreb pokazao je likovne radove svojih korisnika, a bili su tamo i iz “Malog doma” gradske ustanove za rehabilitaciju djece s oštećenjem vida i višestrukim oštećenjima te Udruge slijepih Zagreb, iz koje su posjetiteljima objasnili kako se kretati sa slijepim osobama te kako ih pravilno voditi.

Organizirana je i šetnja šumskom stazom Bliznec, koja je prilagođena osobama s invaliditetom, a njome su prošli i članovi planinarskog društva “Prijatelji planina”, jedne od sekcija zagrebačke Udruge slijepih. U funkciju je stavljen i šumski pčelinjak koji je, prema riječima ravnateljice PP Medvednica Marine Popijač, nedavno postavljen. Pčelama je napučena jedna košnica, a učinjeno je to, dodao je predsjednik Hrvatske udruge pčelara – Pčelinjak Dražen Jerman, i u povodu svjetskog dana pčela.

- U planu je da napućimo i preostale košnice, kakve su se koristile u našim krajevima prije više stotina godina – kazao je Jerman. Posjetitelji su još od pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja mogli čuti i o podzemnoj fauni te šišmišima špilje Veternice i o potočnim rakovima koji žive na Medvednici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije