Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako plaćate uslugu

PITANJE DANA Švercate li se u javnom prijevozu ili vam je to nezamislivo?

Zagreb: Vjekoslav Sikavac i Kruno Drempetić, kontrolori ZET-a
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
21.12.2023.
u 11:26

"Karte na pregled", rečenica je od koje bez sumnje strepi popriličan broj putnika u javnom prijevozu koji su tu "uskočili samo jednu stanicu", zaboravili napuniti pokaz ili odjednom zaboravili hrvatski jezik i postali turisti u vlastitom gradu, a sve kako bi izbjegli susret s kontrolorkom ili kontrolorom.

I dok dio putnika "švercanje" na neki način smatra dijelom "kulture" i svojevrsnog bunta, ono se može promatrati i kao odraz mentaliteta društva i okoline. Pa je tako na sjeveru i zapadu Europe prava rijetkost vidjeti nekoga tko neće ući na prva vrata i poništiti kartu.

Čak nerijetko i oni koji se kod kuće švercaju, kada su u inozemstvu kupuju karte za javni prijevoz. Dijelom se to može objasniti činjenicom da ste na nepoznatom terenu, a u slučaju Zagreba čak će činjenica da je karta samo 4 kune/0.53 € povećati rizik švercanja jer se javni prijevoz doživljava kao nešto jeftino, na granici besplatnog, "pa i nije neka šteta ako ih zakinemo za par centi", može u tom slučaju pomisliti neplatiša.

POVEZANI ČLANCI:

Tome u prilog ide i činjenica specifičnosti prijevoza u gradu, u odnosu na međugradske oblike putovanja autobusom, vlakom, avionom i drugim prometalima. Ipak, gradski prijevoznici upozoravaju da je vožnja bez karte najskuplja vožnja jer, primjerice, u Zagrebu kazna iznosi 66,36 – 106,81 €

S druge strane, karta se danas može kupiti na više načina. Nabaviti je možete uz par klikova u aplikaciji većine prijevoznika, uključujući ZET. Zatim, povoljnija je cijena ako se kupuje mjesečna ili godišnja karta, tzv. pokaz. Uz to, brojni prijevoznici nude i tzv. vrijednosne karte, odnosno elektronske kartice na koje se uplaćuju sredstva. U kojoj ste vi skupini?

 

Komentara 16

BU
burza
11:45 21.12.2023.

Ovi koji se svercaju nisu nista bolji od od politicara koji su uhvaceni u kradi jer isto ptkradaju drzavu a koliko je takvih od rada na crno jos dobro i guramo

KI
kingtom
11:52 21.12.2023.

Apsolutno neprihvatljivo je ne imati kartu. Javni prijevoz košta. Treba otvarati samo prva vrata na bus-u na svim stanicama. Tramvaj redovite kontrole - vozilo zaustaviti i ne otvarati vrata dok se ne pregledaju svi. I to raditi stalno.

GE
gerila
13:04 21.12.2023.

Ako je nekom puno 4kn za pol čuke ima problema..lep pozdrav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije