Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostvarivanje snova

Petero Zagrepčana kreće u lov na spektakularnu auroru borealis

'01.08.2011., Bocarski dom, Cvjetno naselje, Zagreb - Petero mladih zagrepcana koji uskoro krecu kamperom na putovanje u Norvesku kako bi vidjeli polarno svjetlo.  Ivan-Kresimir Tomic, Bojan Barisic,
'Goran Stanzl/PIXSELL'
06.08.2011.
u 08:00

U želji da dožive polarnu svjetlost avanturisti će kamperom putovati 8000 kilometara do daleke Norveške

Vidjeti polarno svjetlo – cilj je petero mladih Zagrepčana koji će se 12. kolovoza uputiti na 8000 kilometara dug put do hladne Norveške. Pustolovina života trajat će gotovo mjesec dana, a putovat će unajmljenim kamperom.

Spavanje u kamperu

Želja da vide auroru borealis – polarnu svjetlost – rodila se prije dvije godine kada ih je oduševila fotografija arktičke noći osvijetljene zelenkasto-plavkastim sjajem. Fotografiju su dobili putem e-maila i spontano odlučili – idemo to vidjeti!

Norveška im je najbliža opcija jer svjetlo je moguće vidjeti samo u području arktičkog i antarktičkog kruga.

– Nakon puno priče i maštanja, sjeli smo i napravili popis svega što želimo vidjeti. Najisplativije nam je bilo sve organizirati samostalno. Kamper smo rezervirali još u veljači pa smo dobili i popust, a time smo prekrižili hostele koji su preskupi – do 50 eura za noć. Iako smo se nekih atraktivnih lokacija morali odreći, nismo željeli da nas nedostatak novca odvrati od toga da konačno vidimo tu čarobnu zemlju – kazuje zaneseno Matej Korlaet, jedan od putnika.

Za najskuplju europsku državu štedjeli su godinu dana, dok su ideju za kamper dobili nakon što su iz jednog dokumentarca saznali da je u Norveškoj slobodno kampiranje na otvorenom.

Fjordovi, ledenjaci...

A zemlja ledenjaka, Vikinga i fjordova oduvijek je privlačila i Bojana Barišića, koji je zadužen za praćenje jačine polarnog svjetla. Veseli se što će deset dana provesti na otvorenom kako bi je konačno i ugledao. Njegovi suputnici Ivan – Krešimir Tomić i Ana Fabijanović – još uvijek ne mogu vjerovati da će uskoro otputovati na sam sjever Europe i diviti se dvama najvećim fjordovima, Sognefjordu i Geirangerfjordu.

Uzbuđenje zbog puta izbrisalo je i strah od vožnje po tzv. "Trolovim ljestvama", jednom od najljepših i najopasnijih planinskih cesta na svijetu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije