Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skupštinari usvajaju akcijski plan

Perivi premaz za pročelja, rasvjeta i kamere u borbi protiv grafitera

grafiti
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
16.03.2015.
u 10:00

Upravitelji su dužni voditi brigu o fasadi. Čim uoče grafite, moraju ih prijaviti i moraju biti premazani za 24 sata

Zagrebačka gradska uprava uskoro će krenuti u ozbiljnu borbu s grafiterima, a zeleno svjetlo za oštrije sankcije i veliko čišćenje trebala bi odobriti Gradska skupština na sljedećem zasjedanju.

Kamere i jača rasvjeta

Naime, pred zastupnike će akcijski plan za borbu s grafiterima koji je predložila za to imenovana skupina u kojoj su bili dogradonačelnice Sandra Švaljek i Vesna Kusin, Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, kriminalistica Rosana Kišur, šef komunalnih redara Mate Kraljević, vijećnica četvrti Donji grad Sanja Kumpar te zastupnici iz Skupštine, HSLS-ovac Alen Ostojić i Davor Štern s liste Milana Bandića. Za početak će se imenovati poseban tim od nekoliko osoba unutar gradske uprave, Holdinga i policije koji će biti zaduženi za provedbu plana, a na njegovu čelu bit će Alen Ostojić.

– Osnovat ćemo ekipu unutar Holdinga koja će intervenirati u roku od 24 sata i grafit premazati najsličnijom nijansom boje vanjskih dijelova zgrada. Dojave ćemo primati od komunalnih redara, djelatnika Zrinjevca i Čistoće i od građana od kojih očekujemo najbržu reakciju, i to putem telefonske linije i e-adrese koju ćemo za to otvoriti – stoji u akcijskom planu. Dodali su da će nastaviti i projekt postavljanja nadzornih kamera uz koje će se brže reagirati na šaranje. Radit će se i na boljem osvjetljavanju vanjskih dijelova javnih zgrada i postavljanju javne rasvjete na površine gdje je učestala pojava grafita. Mate Kraljević kazao je da uz kamere, koje smatra ključnim u hvatanju počinitelja, u borbu žele uključiti i upravitelje zgrada i vlasnike koje će se upozoravati o obvezi održavanja pročelja zgrada.

– Prema postojećim odlukama upravitelji su dužni voditi računa o fasadi, u što spada i brisanje grafita te će se pojačano ustrajati na toj odluci. Tako akcijski plan predlaže obvezu premazivanja zgrada posebnom perivom bojom do tri metra visine kako bi se sakrili postojeći grafiti, ali i spriječilo novo šaranje – kazao je Kraljević.

Kazna tisuću kuna

Na taj način Grad bi u kratkom vremenu bio čist od grafita koje su čak i turisti istaknuli kao minus. Obvezu premazivanja perivim bojama imat će i svi stanari koji kreću u obnovu fasade. Ipak, veće sankcije grafiterima se ne propisuju, već se u planu navodi da će se one pooštriti ako provedba postojećih mjera ne da rezultate. Podsjetimo, kazna za šaranje grafita iznosi do tisuću kuna. Kako je predviđeno, uspostavit će se suradnja i sa sudovima kako bi se ujednačila praksa i izbjegao dosadašnji princip po kojem se grafiterima izriču samo opomene. Alen Ostojić kazao je da je Zagreb jedina europska metropola koja još nema akcijski plan.

– Gradska uprava se u borbi protiv vandalskih grafita predala i to nije dobro. Onaj tko ošteti pročelja mora odgovarati i nadležne službe trebaju biti efikasnije – rekao je Ostojić.

ŠTO O GRAFITIMA KAŽU GRAĐANI:

kevin kenjar (32), antropolog:Grafiti kao slika sasvim su drugačiji oblik umjetnosti od natpisa. To je umjetnost riječima

siniša perković (49), trgovac: Nisu svi grafiti umjetnost. Na zidu OŠ Botinec stoji lijep grafit, no šaranje narušava izgled

anamarija foglar (21), studentica veterine:Trebalo bi osigurati više površina za grafite, samo načrčkane poruke nisu umjetnost

josip vukušić (22), student prava: Ulaganje u perive fasade rješenje je za šaranje, to bi se moglo financirati i iz fondova EU

Prevencija i veće kazne štitit će gradske zidove

Komentara 11

JO
joshua
14:54 16.03.2015.

Hvala dragom Bogu. Bilo je i vrijeme. Grad izgleda 30% jadnije i zapuštenije zbog išaranih fasada. Mislim da je vandale koji to rade potrebno goniti zbog uništavanja tuđe imovine. Pa tko je lud trošiti novce na fasadu kad je svaki balavac bez savjesti i odgoja može nekažnjeno uništavati?

DU
Deleted user
15:44 16.03.2015.

Jeftinije je uvesti kazne odsjecanja ruku počiniteljima nego li stavljati trošak bojanja na stanovništvo.

2X
2Xgeneral
06:30 17.03.2015.

sve se to riješi u roku 24 sata!!! ( ako se zna i hoće ) isto tako i izmet pasa kojih je pun grad!!!! neka svatkom tko uhvati i slika prekršitelja nagrade s 200 kunića, prekršiteja kazne s 1000 kunića i gradu ostane 800 kunića. red bi se odmah uveo!!!! a majstor kraljević kaže da stsnari morsaju paziti na šaranje po svojoj imovini???? pa neka država odere počinitelje i neće biti šaranja. gdje je tu zaštita građana i njene privatne imovine???? što rade komunalni redari?? pišu kazne za "nepropisno" parkiranje jer grad nezna riješiti gorući problem. nesposobni do bola. odgovorno tvrdim d adrug bilić nema pojma o svom poslu je rimam jedan njegov dopis!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije