Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Išarane nekretnine

Prevencija i veće kazne štitit će gradske zidove

Grafiti u gradu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
05.04.2014.
u 17:00

– Oko 90 posto grafita na fasadama zagrebačkih zgrada, prometnih znakova, autobusnih i tramvajskih stajališta, pothodnika i dr. nema nikakve veze s umjetnošću i riječ je o čistim škrabotinama – smatra Alen Ostojić

Šaranje grafitima po gradskim pročeljima uskoro bi moglo postati prilično opasan hobi jer se gradska uprava odlučila ozbiljno pozabaviti tim problemom. U tu svrhu, nedavno je formiran tim koji ima zadatak da pripremi prijedlog mjera kojima će se u Zagrebu zaustaviti uništavanje javne i privatne imovine te kulturnih dobara.

Narušavanje ugleda

Uz dogradonačelnice Sandru Švaljek i Vesnu Kusin, zanimljivo je da se u timu nalaze i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak i kriminalistica Rosana Kišur. U timu su i šef komunalnih redara Mate Kraljević, vijećnica gradske četvrti Donji grad Sanja Kumpar te zastupnici iz Skupštine, HSLS-ovac Alen Ostojić i Davor Štern s liste Milana Bandića.

– Nedavno smo osnovali radnu skupinu i pripremamo mjere s kojima ćemo se ozbiljno uhvatiti ukoštac s problemom vandalskog grafitiranja – kazala je Sandra Švaljek, predsjednica radne skupine. Dodala je kako je formiran tim od osoba s raznim iskustvom od kojih su se svi u nekom segmentu bavili problematikom grafitiranja pa vjeruje da će u konačnici i rješenja koja ponude imati uspjeha.

Konkretne poteze nećemo obznaniti u cijelosti jer je iskustvo u drugim gradovima pokazalo da su mjere puno učinkovitije ako nisu poznate – istaknula je Švaljek. Napomenula je i da borba s vandalskim grafiterima nije ni jednostavna ni jeftina pa će konkretni potezi ovisiti i o financijskim mogućnostima Grada. Budući da grafitiranje narušava izgled grada, time i njegovu turističku atraktivnost te umanjuje vrijednost išaranih nekretnina, a grafiti najčešće nose politički i etički neprihvatljive poruke koje ne priliče europskom glavnom gradu, u radnoj skupini su složni da se uz prevenciju mora pristupiti i konkretnim mjerama kažnjavanja. Tu će znatno pomoći javne kamere prometnog redarstva koje su postavljene na mnogim gradskim lokacijama.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Ako se prihvati način hvatanja grafitera na djelu putem kamera, komunalni redari dobit će poruku o lokaciji pa će morati na hitnu intervenciju. No, i tu će morati zatražiti dodatne ovlasti kako bi mogli utvrditi identitet uhvaćene osobe. Sada to komunalni redari ne mogu bez intervencije policije pa će zatražiti i ovlasti da imaju pravo zadržati počinitelja do njihova dolaska. Kako bi pronašli najbolji model za rješenje problema šaranja fasada, poslužit će se i inozemnim primjerima, od New Yorka, Londona, Berlina do Beča i drugih manjih gradova.

Uništavanje imovine

– Oko 90 posto grafita na fasadama zagrebačkih zgrada, prometnih znakova, autobusnih i tramvajskih stajališta, pothodnika i dr. nema nikakve veze s umjetnošću i riječ je o čistim škrabotinama – smatra Alen Ostojić, zastupnik u Skupštini koji je već prije predlagao konkretne mjere u borbi protiv vandalskih grafitera. Smatra i da je važna edukacija javnosti i uključivanje zajednice u rješavanje problema. Inače, uništavanje zidova, motornih vozila i drugih površina grafitima kažnjava se po kaznenom zakonu, a predviđena kazna je od šest mjeseci do čak pet godina ako je nanesena šteta iznad 60 tisuća kuna.

U radnoj skupini je i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, i to zbog mnogih grafita koji izražavaju mržnju.

– Hrvatska je zemlja s najviše vandalskih grafita u Europi prema najnovijim podacima pa su nam napokon potrebne konkretne mjere da se taj problem suzbije – kazao je Čičak. Dodao je da su najgori ‘zločesti grafiti’ koji iskazuju mržnju kakvih su prepune gradske ulice.

– Trebamo ljude posvijestiti da grafiti nisu dobri i da se njima uništava nečija imovina – zaključio je predsjednik HHO-a.

Komentara 15

ZE
zeljkovameli
19:35 05.04.2014.

Nista od toga nece donesti rezultate,akose ne podignu rigorozne novcane kazne,kazna za prvo grafitiranje trba biti 50 000 kn druge se dupliraju a roditeljima treba odmah sjesti na placu ili na nekretnine dok neplate.Takve kazne trba objaviti u svim Sredstvima Informiranja Mjesec. Dana da roditelji nekazu danisu znali.toje jedinina nacin dase iskorijeni to divljastvo stoke koja mrzi Zagreb.ps:gradonacelnice pogledaj jedan primjer kaznjavanja u njemackoj Grafitera iz hr SIN zene koja radi u ambasadi Hr. U njemackoj,kadasuga ulovili strpalisuga u zatvor imao je 16g dok mu roditelji nisu platili kaznu 5000eu plus boravak u cuzi nije palilo platicemo sutr casna pionirska.SAMO DRASTICNaA NOVCANA kazna.Oni gafitiraju poslije 22h idu ugrupama po 3ili vise drugi paze dok drugi saraju,policija treba poslije22h zustavljati i pretazivati maloljetnike i kaznjavati roditelj akose djeca nadu vani poslije 22h tonisu djecatosu VNDALI kOJE TREBA "ISTREBITI"

Avatar fijolica
fijolica
20:21 05.04.2014.

Osim drastičnih novčanih kazni i kazne zatvora, treba roditelje tih vandala natjerati da plate obnovu uništene imovine, a same vandale dodatno uključiti u neke društveno korisne akcije. Mislim da je jedna od kazni vandalima vani i skidanje grafita sa zidova.

TO
tomihorvatic1
17:54 05.04.2014.

Napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije