Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekumenizam

Patrijarh SPC-a Irinej dolazi u Zagreb posvetiti hram sv. Save

irenej
Tanjug/PIXSELL
02.06.2012.
u 09:00

Irinej dolazi s članovima Svetog arhijerejskog sinoda, a susrest će se s kardinalom Bozanićem, Josipovićem i Milanovićem

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej posjetit će Zagreb od 7. do 9. lipnja. Budući da dolazi zajedno s članovima Svetog arhijerejskog sinoda, bit će to posjet na najvišoj razini dosad, a susrest će se s kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom države Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Otvorenost za dijalog

– Patrijarh dolazi posvetiti hram svetog Save, koji se nalazi u sklopu novosagrađene zgrade gimnazije “Kantakuzine Katarine Branković” i duhovnog centra na Svetom Duhu u Zagrebu – rekao nam je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan (Pavlović), koji će biti domaćin patrijarhu Irineju.

Za mitropolita Jovana posebno je važna uspostava dobrih crkvenih odnosa između SPC-a i Katoličke crkve, koje bi patrijarhov dolazak u Zagreb trebao pomaknuti s mrtve točke, nakon ratnih zbivanja.

– Odavno postoje komisije za dijalog između dviju crkava i one se moraju redovito sastajati. Kao što su se nekad sastajale. S druge strane, mi kao Crkva možemo pomoći i na poboljšanju društvenih odnosa, posebno u ovako teško vrijeme i ne možemo stajati po strani kao da nas problemi društva ne zanimaju – rekao nam je mitropolit Jovan.

– Ovim posjetom Svetog sinoda Zagrebu i predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj dolazi do izražaja otvorenost vodstva SPC-a za dijalog i za suradnju s Katoličkom crkvom. Ovo je prvi put u povijesti da u Hrvatsku i na susret s najvišim predstavnicima Katoličke crkve u Hrvatskoj, sa Stalnim vijećem HBK, dolazi cijeli Sinod. Već to samo po sebi govori o značenju toga susreta za međucrkvene odnose jer je Sinod neka vrsta vlade pomjesne pravoslavne Crkve – komentirao je dolazak vodstva SPC-a na HKR-u dr. Jure Zečević, pročelnik Katedre ekumenske teologije na zagrebačkom KBF-u.

Novi znak nade

– Ovime pastiri dviju crkava daju pozitivan primjer kršćanske povezanosti i utoliko taj susret predstavlja novi znak nade na katoličko-pravoslavnim relacijama, kojim crkveni pastiri svojim vjernicima i cjelokupnoj javnosti svjedoče postojanje zajedničkih evanđeoskih temelja kršćanske vjere i otvorenost za suradnju – tvrdi dr. Zečević.

Komentara 132

JS
ja sam gladan
19:02 04.06.2012.

Samo mi on još fali...

BK
B Kosa
22:12 04.06.2012.

Cestitam svima koji su ovde komentirali initko nije vrijedo patrijarha Irenija Vidite kako su Hrvati kulturan narod i za toleranciju. Sjecam se kako su neki nazivali papu lopovom i pedofilom kao i katolicku crkvu i biskupe vrijedali na sve nacine brate vi Hrvati sre kulturan narod vidi se ovde

PU
pusrane
14:24 02.06.2012.

A gdje će popadija, mogla bi k Bozaniću....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije