Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje

Papa iz Velike Gorice pozdravlja putnike aerodroma na Krku

08.10.2014., Velika Gorica - Akademski kipar Vid Vucak, autor kipa Pape Ivana Pavla II.  Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
12.10.2014.
u 12:39

U Omišlju se otkrio kip svetog Ivana Pavla II., djelo Vida Vučaka iz Velike Gorice

Brončani kip pape, svetog Ivana Pavla II., visok dva i pol metra i težak 500 kilograma, od nedjelje pozdravljat će putnike koji prolaze pored zračne luke na Krku. Blagoslivljat će ih rukom podignutom uvis, s velikog pijedestala u obliku vala.

Ispred škola, banaka...

To je tek jedan od dvadesetak kipova 31-godišnjeg velikogoričkog kipara Vida Vučaka, a koji stoje na javnim površinama. Radovi su mu, naime, postavljeni u SAD-u, Kanadi, diljem Zagreba, na Pagu...

– Prva javna bista, koju sam izradio još tijekom studija i prikazuje blaženog Ivana Merza, postavljena je ispred istoimene škole u Zagrebu, kod zgrade Hrvatske narodne banke – kaže Vučak te dodaje kako mu je posao krenuo nabolje od 2008., otkako je izradio kip Alojzija Stepinca koji danas stoji ispred hrvatske župe u Chicagu.

Isti takav kip je i u Rastokima kod Svete Jane, rodnom mjestu monsinjora Jurja Batelje, koji je desetak godina u Rimu zagovarao proglašenje Stepinca blaženim, potom svetim. Umjetnošću se Vučak bavi od osnovne škole, kad je upisao tečaj crtanja. Slijedila je Škola primijenjenih umjetnosti, smjer kiparstvo, a kasnije i Akademija u Splitu.

– Dvije sam se godine pokušavao upisati u Zagrebu i svaki put bio sam odmah ispod crte. U međuvremenu sam radio na Plesu i tim novcem si plaćao instrukcije. Treći put pokušao sam u Splitu i bio prvi na listi – kaže Vučak.

Kad ne radi u svojem ateljeu u staroj turopoljskoj kući u Starom Čiču, podučava učenike OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici.

Sve radi sam

Od kiparstva se, kaže Vučak, može živjeti, ali morate raditi sve, modelirati, biti svoj menadžer i ugovarati poslove, "štemati"...

– Papin sam kip sam postavio na Krku – kaže Vučak te dodaje da Krčka biskupija njime želi obilježiti papin 100. posjet stranoj zemlji, a koji je bio u Hrvatskoj 2003. kada je prvo sletio na Krk.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije