Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Pa nije li nam Bandić obećao 'gratis' bazen? Eto, imamo ga

Cijelo su ljeto kopali da riješe odvodnju, a sad je, kažu, još gore
18. rujna 2017. u 09:35 49 komentara 9715 prikaza
Zagreb, Špansko
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Kopali su, kopali, od petka do svetka, al’ se nisu maknuli dalje od početka. Ponešto prilagođeni stihovi iz dječje pjesmice sasvim odgovaraju situaciji u kojoj su se našli stanovnici Španskog nakon što su se vratili s godišnjih odmora, posebice oni koji žive u blizini Trga Ivana Kukuljevića. Ta je površina, ujedno i centar zbivanja u kvartu, naime, cijelo ljeto bila raskopana.

zastava Epilog produženog natječaja Do kraja rujna znat će se tko nabavlja 30 tisuća zastava

Razlog su bili radovi na odvodnji, koja na Kukuljevićevu trgu nije riješena otkako je uređen, pa bi za svake veće kiše postajao bazen, a Špansko je prozvano Venecijom. No, iako su mnogi mislili da će moći reći zbogom poplavama nakon što su početkom lipnja na trg konačno stigli bageri ne bi li riješili problem, to se nije dogodilo. Radnici su otišli prije otprilike mjesec dana, no već za prve oluje koja je potom pogodila Zagreb na Trgu Ivana Kukuljevića ponovno se moglo plivati.

Za prelazak palete i gajbe

– Je l’ Bandić obećao besplatne bazene? Jest. Jesmo ih dobili sa svakom kišom na Kukuljeviću? Jesmo – ironično u Španskom komentiraju stanje koje je, kažu, i gore nego prije radova. Tada se, dodaju, moglo barem u “gumenjačama” proći kroz lokve, a sada ni one ne pomažu jer je voda na višoj razini.

Bageri su stigli nakon što su predstavnici Gradske četvrti Stenjevec godinama upozoravali na problem, a radovi na izgradnji oborinske odvodnje tek su prva faza uređenja trga, kaže nekadašnji predsjednik GČ Vladimir Andrić, za čijeg je vodstva, još 2014., upućen zahtjev za sanacijom.

– Postavili su dvije velike cijevi s istočne i zapadne strane trga te ugradili nove šahtove, koji su trebali biti spojeni slivnicima smještenima uz rub pješačke zone. Šahtovi su stavljeni, no nisu povezani kanalicama, tako da voda ne otječe u njihovu smjeru – kaže Andrić, dodajući da Špansko vapi za rješavanjem “slučaja bazen”. Dosad su morali posezati za paletama i gajbama kako bi prešli s jednog kraja na drugi, a čini se da ni ubuduće neće biti ništa drugačije.

Zagreb, Špansko
1 / 4
Zagreb, Špansko
Ritam grada Milan Bandić sad uvjerava ljude da i bez njega mogu riješiti svoj problem

Pa sve je po PS-u

– Problem je i što su šahtovi dignuti iznad razine zemlje i otjecanje vode jednostavno ne funkcionira. Samo su sve “razmrdali”, a niš’ nisu napravili – ističe umirovljenik Vladimir Frčko, koji već 40 godina živi u kvartu.

No, iako su u manjini, ima i onih koji su zadovoljni izvedenim radovima. Među njima je ugostitelj Marko Šlezar, koji na trgu već 15 godina drži kafić. Prostor mu nikad nije poplavio, dodaje, ali je terasa nakon ljetnih pljuskova satima znala biti pod vodom.

– Mnogi nisu zadovoljni, ali tvrdim da je sve napravljeno po PS-u. Ova posljednja poplava nakon oluje dogodila se jer je lišće zaštopalo šahtove pa voda nije otjecala. No, kad sam uzeo metlu i maknuo ih, sva voda se povukla u rekordnom roku – zaključuje Šlezar. 

Zagreb, Špansko
1 / 8
Nakon obilnih kiša koje su zahvatile zagrebačko područje, rijeka Sava izlila se iz svog korita.

Zagreb, Špansko | Autor : Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Dragica Šlogar (66) - Nisu dobro obavili posao, a dva smo ih mjeseca morali zaobilaziti. Bili su spori i vidjelo se da ne rade kvalitetno Zagreb, Špansko | Autor : Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Marijan Knez (64) - Ljudi su bili sretni kad se krenulo s radovima, no ne i kad se završilo. Šahtovi nisu dovoljno spušteni i voda ne otječe Zagreb, Špansko | Autor : Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Marija Grozdanić (64) - Nije dobro napravljeno jer se voda još zadržava na površini. Nisu krivi radnici već oni koji su izrađivali projekt Zagreb, Špansko | Autor : Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Slaven Popović (37) - Gora je situacija sada nego prije radova. Lova je potrošena, a nisu riješili problem. Bolje da nisu ništa ni radili Zagreb, Špansko | Autor : Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija Marko Šlezar (38) - Sad je super kako je bilo. Za zadnje je poplave problem bilo lišće koje je zaštopalo šahtove pa ga je samo trebalo ukloniti

Vatrogasci zabilježili 20-ak intervencija, Sava se izlila iz korita

Zbog obilnih kiša za vikend porastao je i vodostaj Save te je na snazi pripremno stanje obrane od poplava. Rijeka se izlila iz korita, a najviši izmjereni vodostaj iznosio je 278 centimetra.

Iz Hrvatskih su voda poručili da nema opasnosti za građane i imovinu te da maksimalni vodostaj ne bi trebao prijeći 300 centimetra, a smirivanje vremena jučer je donijelo i njegovo opadanje. Zagrebački su vatrogasci, pak, imali 20-ak intervencija. Uklanjali su drveće s cesta u gradu, isupumpavali vodu na Trešnjevci, Krugama, Vrapču i Lučkom te u Gračanima gasili požar na krovu kuće nastao zbog groma. (amk)

Narodni heroj Ivu Lolu Ribara su '43. ubili Nijemci, a brata Juricu četnici iste godine Milan Bandić zagrebački gradonačelnik Bandić parafrazirao Tita: Tuđe nećemo, svoje ne damo Savica Park na Savici ide na 'popravak' I bandićevci glasali da se ovak ne dela
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Deleted user:

    Kakav novinar takvi i komentatori ! Gdje samo nađoste ove ljepotane . Inače sad će vama lumenima Bsnfić srediti da više ne pada kiša a onda će ponovo biti kriv za sušu pa opet za kišu i tako u krug .

  • bijelocrveni:

    Da je Jubba the Hutt pobijedila kladim se da ne bi bilo ni kapi vode, stanovnike bi budio pjev ptičica i sreća bi se prožimala Zagrebom.

  • stefj:

    Ovo baš nije nešto čime se može kritizirati Bandića. Kada odjednom padne ovoliko kiše, nema te odvodnje koja to može podnijeti... Ako se već želi kritizirati Bandića, zašto se onda ne pogledaju ceste, gdje šahtovi upadnu par mjeseci nakon renoviranja ... prikaži još! (npr. Zagrebačka). Ako se već žele kritizirati cijene, neka se pogleda postavljanje jednog ping-pong betonskog stola u parku (40-tak tisuća Kn za stol koji u dućanu košta 2.500 Kn) i sl. Ovo s kišom je bez veze...