Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUTITI U ŠPANSKOM

Pa nije li nam Bandić obećao 'gratis' bazen? Eto, imamo ga

Zagreb, Špansko
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/6
18.09.2017.
u 09:35

Cijelo su ljeto kopali da riješe odvodnju, a sad je, kažu, još gore

Kopali su, kopali, od petka do svetka, al’ se nisu maknuli dalje od početka. Ponešto prilagođeni stihovi iz dječje pjesmice sasvim odgovaraju situaciji u kojoj su se našli stanovnici Španskog nakon što su se vratili s godišnjih odmora, posebice oni koji žive u blizini Trga Ivana Kukuljevića. Ta je površina, ujedno i centar zbivanja u kvartu, naime, cijelo ljeto bila raskopana.

Razlog su bili radovi na odvodnji, koja na Kukuljevićevu trgu nije riješena otkako je uređen, pa bi za svake veće kiše postajao bazen, a Špansko je prozvano Venecijom. No, iako su mnogi mislili da će moći reći zbogom poplavama nakon što su početkom lipnja na trg konačno stigli bageri ne bi li riješili problem, to se nije dogodilo. Radnici su otišli prije otprilike mjesec dana, no već za prve oluje koja je potom pogodila Zagreb na Trgu Ivana Kukuljevića ponovno se moglo plivati.

Za prelazak palete i gajbe

– Je l’ Bandić obećao besplatne bazene? Jest. Jesmo ih dobili sa svakom kišom na Kukuljeviću? Jesmo – ironično u Španskom komentiraju stanje koje je, kažu, i gore nego prije radova. Tada se, dodaju, moglo barem u “gumenjačama” proći kroz lokve, a sada ni one ne pomažu jer je voda na višoj razini.

Bageri su stigli nakon što su predstavnici Gradske četvrti Stenjevec godinama upozoravali na problem, a radovi na izgradnji oborinske odvodnje tek su prva faza uređenja trga, kaže nekadašnji predsjednik GČ Vladimir Andrić, za čijeg je vodstva, još 2014., upućen zahtjev za sanacijom.

– Postavili su dvije velike cijevi s istočne i zapadne strane trga te ugradili nove šahtove, koji su trebali biti spojeni slivnicima smještenima uz rub pješačke zone. Šahtovi su stavljeni, no nisu povezani kanalicama, tako da voda ne otječe u njihovu smjeru – kaže Andrić, dodajući da Špansko vapi za rješavanjem “slučaja bazen”. Dosad su morali posezati za paletama i gajbama kako bi prešli s jednog kraja na drugi, a čini se da ni ubuduće neće biti ništa drugačije.

Zagreb, Špansko
1/4

Pa sve je po PS-u

– Problem je i što su šahtovi dignuti iznad razine zemlje i otjecanje vode jednostavno ne funkcionira. Samo su sve “razmrdali”, a niš’ nisu napravili – ističe umirovljenik Vladimir Frčko, koji već 40 godina živi u kvartu.

No, iako su u manjini, ima i onih koji su zadovoljni izvedenim radovima. Među njima je ugostitelj Marko Šlezar, koji na trgu već 15 godina drži kafić. Prostor mu nikad nije poplavio, dodaje, ali je terasa nakon ljetnih pljuskova satima znala biti pod vodom.

– Mnogi nisu zadovoljni, ali tvrdim da je sve napravljeno po PS-u. Ova posljednja poplava nakon oluje dogodila se jer je lišće zaštopalo šahtove pa voda nije otjecala. No, kad sam uzeo metlu i maknuo ih, sva voda se povukla u rekordnom roku – zaključuje Šlezar. 

Zagreb, Špansko
1/8

Dragica Šlogar (66) - Nisu dobro obavili posao, a dva smo ih mjeseca morali zaobilaziti. Bili su spori i vidjelo se da ne rade kvalitetno
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija
Marijan Knez (64) - Ljudi su bili sretni kad se krenulo s radovima, no ne i kad se završilo. Šahtovi nisu dovoljno spušteni i voda ne otječe
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija
Marija Grozdanić (64) - Nije dobro napravljeno jer se voda još zadržava na površini. Nisu krivi radnici već oni koji su izrađivali projekt
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija
Slaven Popović (37) - Gora je situacija sada nego prije radova. Lova je potrošena, a nisu riješili problem. Bolje da nisu ništa ni radili
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija
Marko Šlezar (38) - Sad je super kako je bilo. Za zadnje je poplave problem bilo lišće koje je zaštopalo šahtove pa ga je samo trebalo ukloniti
Foto: Igor Šoban/PIXSELL/Ilustracija

Vatrogasci zabilježili 20-ak intervencija, Sava se izlila iz korita

Zbog obilnih kiša za vikend porastao je i vodostaj Save te je na snazi pripremno stanje obrane od poplava. Rijeka se izlila iz korita, a najviši izmjereni vodostaj iznosio je 278 centimetra.

Iz Hrvatskih su voda poručili da nema opasnosti za građane i imovinu te da maksimalni vodostaj ne bi trebao prijeći 300 centimetra, a smirivanje vremena jučer je donijelo i njegovo opadanje. Zagrebački su vatrogasci, pak, imali 20-ak intervencija. Uklanjali su drveće s cesta u gradu, isupumpavali vodu na Trešnjevci, Krugama, Vrapču i Lučkom te u Gračanima gasili požar na krovu kuće nastao zbog groma. (amk)

Komentara 49

DU
Deleted user
11:32 18.09.2017.

Kakav novinar takvi i komentatori ! Gdje samo nađoste ove ljepotane . Inače sad će vama lumenima Bsnfić srediti da više ne pada kiša a onda će ponovo biti kriv za sušu pa opet za kišu i tako u krug .

BI
bijelocrveni
10:50 18.09.2017.

Da je Jubba the Hutt pobijedila kladim se da ne bi bilo ni kapi vode, stanovnike bi budio pjev ptičica i sreća bi se prožimala Zagrebom.

CA
carlo20
15:33 18.09.2017.

Površina Zagreba 641 km², nema grada u regiji koji ima veću površinu, Sava zbog obilne kiše izbila iz korita, a vi našli jednu veću lokvu u Zagrebu i odmah radite dramu, a dežurni ljevičarski šovinisti komentatorski vrijeđaju i pišu kao i uvijek nebuloze komentare. Vi vaše čitatelju smatrate bedastima i vašim člancima možete nahraniti jedino SDP gubitničke šoviniste koji nisu u stanju jedan smisleni komentar napisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije