Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

I bandićevci glasali da se ovak ne dela

Mišljenje nije obvezujuće, a konačna je odluka na mjerodavnome uredu, no pretpostavlja se da će se ponuditi nekoliko rješenja
12. rujna 2017. u 09:27 4 komentara 904 prikaza
Savica
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Veliko šareno zdanje s igralištem, amfiteatrom, vježbalištem, stazom za trčanje i, ako je suditi po mišljenju građana, previše betona, odlazi u povijest. Gotovo je sigurno da se projekt parka koji je trebao niknuti na Savici neće realizirati te da će konačnu odluku ipak donijeti građani.

Savica Anketa pokazala Za uređenje parka na Savici 700 stanovnika, 103 protiv

O njemu se šutjelo još od svibnja, kada je gradonačelnik Milan Bandić odlučio ugasiti bagere do izbora. Budući da ih nije vratio ni nakon pobjede, već se tada nagađalo da bi se situacija mogla rasplesti u korist građana koji ni pod koju cijenu nisu htjeli pristati na predloženi projekt vrijedan čak 12 milijuna kuna. A čini se kako mu je posljednji čavao u lijes zabila nedavno održana sjednica Vijeća gradske četvrti Trnje. Na njoj je, naime, svih 14 vijećnika glasalo za provođenje novog natječaja umjesto gradnje parka po starom planu. Protiv projekta za koji se gradonačelnik toliko zalagao bila su i sva tri vijećnika njegove stranke.

Sporna procedura

– Na ovome se radilo dva mjeseca i borba nije bila laka, ali unatoč otporima zaustavili smo Bandićev projekt – poručuju iz inicijative “Čuvamo naš park”, koja je zadovoljna zaključkom Vijeća. Službeno je odlučeno da se park uredi, ali uz poštivanje demokratske procedure.

– Provest će se javna rasprava s građanima i strukom, temeljem nje izraditi program, raspisati javni arhitektonsko-krajobrazni natječaj, a za sve će se tražiti mišljenje i Vijeća gradske četvrti i Mjesnog odbora – ističu iz inicijative čijih je pet članova također sudjelovalo na sjednici. O temi se raspravljalo 40-ak minuta i svi su se složili da se park mora urediti, ali pod drukčijim uvjetima. Jedino je vijećnik Rudolf Pristovnik iz Stranke rada i solidarnosti ostao suzdržan pri drugoj točki zaključka da do sada nije poštovana demokratska procedura.

– Moguće je da smo kao stranka pogriješili i da smo povukli neke krive poteze, ali ne bih se složio da smo djelovali nelegalno i nedemokratski. U svakom slučaju, sad smo spremi ispraviti grešku. O tome smo razgovarali i s gradonačelnikom i on se složio da je najvažnije slušati građane. Nije nam zamjerio što smo glasali za novi projekt – kaže Pristovnik, dok njegov kolega Nenad Predovan, inače tajnik Bandićeve stranke, ističe da je gradonačelniku najvažnije da se park uredi i da građani budu zadovoljni.

– Park mora ići dalje, no hoće li to biti po dosadašnjem projektu? Vjerojatno ne. I to zato što su cijelu situaciju na Savici mnogi u predizborno razdoblje iskoristili za vlastitu samopromociju, od Tomislava Tomaševića, Anke Mrak Taritaš do Sandre Švaljek – zaključuje Predovan.

Biraju samo domicilni

Predsjednik Vijeća gradske četvrti Mato Bartoluci, koji je na izborima bio nositelj Bandićeve liste, objašnjava kako će se najvjerojatnije pripremiti nekoliko projekata te će onda građani glasati.

– Nama je najvažnije da se to ovaj put odradi bez manipulacija i da se izjasne isključivo ljudi koji ovdje žive – poručuje Bartoluci te dodaje da mišljenje Vijeća nije obvezujuće za Grad, a sad gradski Ured za prostorno uređenje mora donijeti odluku. Sa zaključcima Vijeća zadovoljna je i opozicija, no većina smatra kako bandićevci nisu promijenili mišljenje isključivo zbog dobrobiti građana.

– Njih je samo troje i doveli smo ih pred gotov čin. Naravno da nije bilo smisla da se dalje bore – kaže Mladen Perica iz SDP-a.  

okupili se Bandiću pišu sa svih strana: Ako Savica neće, daj park nama    Dežurstvo Do zore na Savici: Iz parka s noćne šihte na posao 'KIŠNO I MIRNO' Inicijativa Čuvamo naš park objavila zahtjeve, noć na Savici bez bagera i radnika
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Artukovic:

    Udruga cuvajmo nas park je nista drugo nego prerusena mladez SDP-a.Bas me zanima kako ce njih 50 objasniti onim drugim 14 tisuca stanovnika Savice koji su htjeli ulaganje u njihov kvart od 12 milijona kuna i trim staze,i jezera,i setnjice ... prikaži još! sa novim pametnim klupama? Nikako, jer njima nisu vazni projekti vec to da se nepise da je to Bandic napravio.