Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Oživit ćemo oronula dvorišta

Počeli su lani, a imaju i konkretne rezultate. U jednom od zapuštenih prostora sad je atelijer, a u drugom sajam OPG-ova.
03. svibnja 2018. u 21:23 1 komentara 1032 prikaza
Projekt Ilica: Q'ART
Foto: Projekt Ilica

Fasada otpada, prozori su razbijeni, trava obrasla, a na prilazu je parkirana stara olupina automobila. Pokraj je još nekoliko komada odbačenog namještaja, uokolo je razbacano smeće i trule daske, a prostorom se širi ustajao i neugodan miris.

Ilica Stela Lechpammer Vrijednost je Ilice u tome što u njoj još uvijek možete kupiti cipele iz starog obrta

Velik potencijal

Baš takve tužne prizore najčešće može vidjeti prolaznik koji zaviri u neko od dvorišta u Ilici. Iako glasi za najljepšu i najvažniju ulicu Zagreba, s druge strane medalje, odnosno iza zatvorenih vrata dvorišta su zapuštena i devastirana. Unatoč tome, ondje će se ovog mjeseca plesati, pjevati, održavati predstave, predavanja, izložbe... Organizira ih skupina entuzijasta koja je inicirala “Projekt Ilica: Q’ART” radi revitalizacije zagrebačke žile kucavice.

– Cilj nam je zapravo pokazati kako bi moglo biti kada bi Grad u suradnji s umjetnicima i obrtnicima odlučio oživiti Ilicu – kaže umjetnica Ivana Nikolić Popović, jedna od idejnih začetnica projekta koji je pokrenut još prošle godine kada su tijekom nekoliko dana, također u svibnju, otvorena dvorišta i inače oronule zgrade na brojevima 69, 87 i 124. Ove će godine u novom izdanju, od 18. do 25. svibnja, biti otvoreno čak devet prostora, a događanja se organiziraju i u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, na Rokovu perivoju i Britancu te kod Dalmatinske ulice.

– Reakcije na prošlogodišnju inicijativu bile su odlične i u međuvremenu nam se priključilo još jako puno entuzijasta kojima je stalo do oživljavanja Ilice. Tu su umjetnici, arhitekti, dizajneri, studenti, obrtnici... – ističe Ivana Nikolić Popović te dodaje kako je zamišljeno da cijeli projekt traje ukupno pet godina tijekom kojih je cilj pokazati koliki je stvarni potencijal Ilice i njezinih dvorišta.

Modni kolektiv i afrička hrana

Projekt je do sada imao i konkretne rezultate te je potaknuo oživljavanje dvorišta na brojevima 65 i 69. Na prvome se, naime, nakon prošlogodišnje akcije svake subote održava prodaja domaćih proizvoda OPG-ova, a na drugome je otvoren umjetnički atelijer “Radiona 69“. Također, u dvorištu je izlagački prostor otvorio modni kolektiv “La Bestia”, a vrata do njih je i afrički restoran.

– Nadamo se da ćemo i drugima pokazati da je riječ o primamljivoj lokaciji, ali i da ćemo Grad potaknuti da otvorenije daje prostor na korištenje onima koji ga žele oživiti – zaključuje I. Nikolić Popović, koja će danas predstaviti detaljan plan događanja u dvorištima u svibnju.

Najskuplje ulice Kvadrat poslovnog prostora na 5. aveniji godišnje stoji kao 33 godine najma u Ilici Zabava Talent show u Zagrebu oduševio, 92-godišnji steper dobio ovacije! RITAM GRADA Za uređenje obale Save ne treba neka nevjerojatna tehnologija, već malo mašte
jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju