Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nosi i posebnost

Ovom ulicom u Zagrebu sigurno ste prošli milijun puta: Znate li njezinu povijesnu priču stariju od stoljeća?

Foto: Google Maps
1/2
06.11.2023.
u 08:00

Ulica je omeđena kućama iako bez kućnog broja. S njezine zapadne strane nadvila se gorespomenuta Tvornica Duhana Zagreb, a s istočne strane pak stoji zanimljivo arhitektonsko ostvarenje "Gradske kuće na Ciglani"

Znate li gdje je Hochmanova ulica u Zagrebu? Ako ste prolazili Črnomercem vozeći od ili do Donjeg grada, Trešnjevke ili kamo vas je već put vodio, zasigurno ste nekada prošli ovom tek 130 metara dugom ulicom. Iako, nije jedina, ova ulica jedna je od najprometnijih ulica koju omeđuju zgrade i s lijeve i s desne strane, a da pritom nema niti jednog jedinog kućnog broja.

Okomita je na Klaićevu ulicu iz koje putnike namjernike vodi prema Jukićevoj i dalje Adžijinoj, a ime nosi po Franji Hochmanu, čovjeku koji je cijeli život posvetio tjelovježbi. O njemu, ali i zanimljivoj povijesti ove ulice kojom svatko prolazi, a malo tko se u nju zagleda, piše Branimir Špoljarić u knjizi "Stari Zagreb od vugla do vugla":

"Kad je sagrađena tvornica duhana 1882., Klaićeva ulica je nosila ime Tvornička, dok je Hochmanova bila Ciglana, točnije zapadna strana bivše ciglane, koja se pak nalazila na prostoru današnjeg Arhitektonskog fakulteta."

VIRTUALNO PROŠEĆITE ULICOM:

Ulica je po Hochmanu ime ponijela prije točno 95 godina, davne 1928.

Franjo Hochman

Godine 1876. sudjelovao je u Tursko-srpskom ratu, a poslije ga put vodi u Zagreb gdje se zaposlio kao učitelj tjelovježbe. Budući da je i u Zagrebu bio u začetku sokolski pokret, Hochman ubrzo postaje vođa Hrvatskog sokola i svojim iskustvom i znanjem pridonosi tehničkom napretku hrvatskog sokolstva.

"Kako bi pobudio što veće zanimanje za tjelovježbu, već 1890. počinje izlaziti časopis Gimnastika koji uređuje sve do smrti. Prije toga tiskao je i dva udžbenika – Rukovodnik za tjelovježbu u pučkoj školi, godine 1986, i Tjelovježba u pučkoj školi, 1888. godine. Te su udžbenike godinama koristili učitelji u radu s djecom u školama, ali i za igre u slobodno vrijeme. Taj zaljubljenik u tjelovježbu i pobornik gesla "zdrav duh u zdravom tijelu" umro je u Zagrebu 1892. godine", navodi Špoljarić u svojoj knjizi.

POVEZANI ČLANCI:

Kako smo i spomenuli, ulica je omeđena kućama, iako bez kućnog broja. S njezine zapadne strane nadvila se spomenuta Tvornica duhana Zagreb, a s istočne strane stoji zanimljivo arhitektonsko ostvarenje gradske kuće na Ciglani. U Klaićevoj 9, 9A, 11, 11A i 11B sagrađene su 1920./1921. prema projektu ing. Pavla Jušića, a za Gradski građevni uredi nacrte je potpisao ing. Karlo Vajda. Bio je to svojevrsni socijalni odnosno priuštivi smještaj.

"Šest trokatnica H-tlocrta sagradila je Gradska općina za manje imućno pučanstvo u sklopu svog programa rješavanja poratne stambene krize 1920-ih godina u Zagrebu. Na tome zemljištu ranije je bila jedna od brojnih ciglana, a cijelo zemljište od Hochmanove do Savske ulice, između Kršnjavoga i Klaićeve ulice, pripadalo je Adolfu Mülleru, vlasniku ciglane na Črnomercu. Kuće su do danas zadržale svoj izvorni izgled. Kasnije je na južnom dijelu parcele dograđena mala gimnastička dvorana koja je na toj strani zatvorila ulaz u zajedničko dvorište", opisuju kuće na stranicama Grada.

Foto: Grad Zagreb

Inače, kada govorimo o ulicama bez broja, valja spomenuti kako je još 2011. Vlada donijela uredbu prema kojoj nije dopušteno imati u osobnom dokumentu adresu "bb" odnosno bez broja. Znate li vi za neku zanimljivu ili neobičnu priču iz Zagreba? Pišite nam.

VIDEO Nebeska igra oblaka iznad Zagreba

 

 

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec4.0
07:30 07.11.2023.

Fakat interesantno! Hiljadu puta sam tam prošel i nisam se nikada pital kak se ta ulica zove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije