Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I DALJE FUNKCIONALNA

Jedna od najužih ulica na svijetu nalazi se u Hrvatskoj: Sužava se i na svega 43 centimetara

Vrbnik
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/10
28.10.2023.
u 10:26

Turistička zajednica Općine Vrbnik pojasnila nam je kako je Klančić u svome najužem dijelu širok svega 43 centimetra

Niz predivnih lokacija, zanimljivosti i posebnosti nalazi se u Hrvatskoj te iz godine u godinu privlači brojne turiste. Jedna atrakcija, omiljena među izletnicima, skriva se na otoku Krku. Naime, u staroj jezgri Općine Vrbnik nalazi se Klančić - jedna od najužih ulica na svijetu. Iako nije službeno najuža na svijetu, ova je ulica posebna po tome što je funkcionalna u smislu da u njoj ljudi žive te nije riječ samo o prolazu.

Turistička zajednica Općine Vrbnik pojasnila nam je kako je Klančić u svome najužem dijelu širok svega 43 centimetra. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najuža ulica na svijetu, Spreuerhofstraße, nalazi se u Reutlingenu u njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg. Ona je u svome najužem dijelu široka 31 centimetar, dok je prosjek njezine širine 40 centimetara. Iako je službeno najuža na svijetu, ova ulica zapravo je, za razliku od Klančića, samo prolaz između dvije zgrade.

Klančić na dnevnoj osnovi, otkriva TZO Vrbnik, posjećuje jako veliki broj dnevnih turista. Svojedobno, prema jednoj statistici napravljenoj prije pandemije bolesti COVID-19, Vrbnik je bio drugi grad u Hrvatskoj po broju turističkih autobusa, odmah iza Dubrovnika.

GALERIJA Općina Vrbnik

Vrbnik
1/10

"U današnjem vremenu, ovaj mali fenomen često za stanovnike stare jezgre koji ovdje stanuju ne predstavlja samo atrakciju, nego i izazov jer se stvara velika buka i gužva, a ulice do Klančića su zagušene sa svima koji se žele slikati, ponijeti fotografiju i podijeliti uspomenu. Iz tog razloga volimo reći da je Klančić jedna od atraktivnosti stare jezgre i nastojimo goste uputiti i na druge lokacije, kako bismo donekle zadržali fokus na vrijednostima destinacije u cijelosti", rekla nam je Marijana Jadro, direktorica Turističke zajednice Općine Vrbnik.

Što se tiče drugih posebnosti, one Vrbniku ne nedostaju. Primjerice, uz njega se veže porijeklo obitelji Frankopan, a Općina je i kolijevka glagoljske baštine. Također, Hrvatska turistička zajednica podijelila je zanimljivu legendu vezanu upravo uz Vrbnik.

VEZANI ČLANCI:

"Prema legendama, u Vrbniku i njegovoj okolici obitavale su brojna tajanstvena bića. Među njima su bili i malčići, maleni čovječuljci koji su znali raditi svakakve nepodopštine. Jedna od najpoznatijih je priča iz kuće u ulici Roč u kojoj je malčić od stanara za ručak svaki dan zahtijevao makarune, specijalitete koji su se jeli samo za vrijeme blagdana", navodi HTZ te, govoreći o Klančiću, nastavlja:

"Dok se provlačite srednjovjekovnim kamenim blokovima koji čuvaju tisuće uspomena i mirišu na sol i more, sigurno ćete pomisliti kako je u pitanju nova smicalica malčića. Možda su ovi vragolani napravili u Vrbniku ulicu po kojoj samo oni mogu prolaziti. Bilo bi to sasvim u skladu s njihovom reputacijom".

VIDEO Bila je dragulj jugoslavenske vojske, a danas atrakcija za turiste: 'Tako nešto ne postoji nigdje'

Komentara 5

Avatar xenon
xenon
15:10 28.10.2023.

Kako se zna da li je prolaz između dvije zgrade ili ulica?

Avatar horuk
horuk
11:34 28.10.2023.

Pozovite ZM u posjetu. Možda zašteka u toj ulici 🤭 i problem riješen.

ZL
Zlatarkongozambija
14:00 28.10.2023.

Držim da bi bolja bila ova zgoda: s jedne strane neka ide ZM, a s druge AP. Iza njih njihovi vrli savjetnici. Što bi onda bilo? Rušenje ili pak zazidavanje 🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije