Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporna odluka

Ovoga ljeta nema fešti na Ribnjaku, Tomislavcu i Zrinjevcu. Doznali smo razlog

Degustacija burgera na Zagreb Burger Festu
Jurica Galoic/PIXSELL
07.06.2021.
u 10:10

Ugostitelji i organizatori negoduju zbog odluke Zavoda za zaštitu spomenika kojom su iz centra udaljeni neki eventi

Lipe u Zagrebu ponovno cvatu, na prvi pogled sve je isto kao i lani. Međutim, iskusniji poznavatelji prilika u gradu primijetili su da niz lokacijau centru, gdje su se održavale različite manifestacije, ove godine zjapi prazno. Iz paviljona na Zrinjevcu ne odjekuje glazba, uokolo nema kućica s rukotvorinama i ljetnom okrepom. Ista situacija može se vidjeti i u ostalim najljepšim zagrebačkim parkovima poput Strossmayerova trga, Ribnjaka, Opatovine, Maksimira...

Razlog tomu odluka je Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode koji je odlučio postrožiti uvjete za izdavanje dozvola za održavanje komercijalnih manifestacija u parkovima zaštićenima kao kulturno dobro.

Traže nove lokacije 

Festival Beats&Bites sa Zrinjevca je tako morao seliti na krov garaže Tuškanac. Tamo je preseljena i Foodballerka koja je trebala biti na Strossmayerovu trgu, a još uvijek se ne zna ni gdje će biti Zagreb Burger Festival.

– Nova lokacija na Tuškancu je lijepa, ali nespretna jer ne postoji prilaz automobilom pa smo se namučili dok smo sve postavljali – govori organizatorica Beats&Bites Suzy Josipović. Razlog za ovakvu odluku Zavoda nije joj poznat.

– Svuda u svijetu se u parkovima odvijaju eventi i sajmovi. Food festivali izgradili su turističku ponudu u Zagrebu. Kao nagradu, dobili smo zabrane – nezadovoljna je ona. Zbog sporne odluke pod upitnikom je i ARtPark na Ribnjaku odakle se ‘odselio’ i SFeraKon.

– Pismeno odobrenje stiglo nam je tek prije nekoliko dana. Nismo mogli čekati toliko dugo pa smo se preselili na Jarun – objašnjava suorganizator SFeraKona Vanja Kranjčević. Na odluku čeka i Zlatan Jaganjac čiji bi Ritam Mediterana 5. srpnja trebao startati na Europskom trgu.

– Dugo se čeka na očitovanje pa nastaju problemi zbog manjka vremena za pripremu i organizaciju, pogotovo nama koji na festivalima imamo goste iz drugih dijelova Hrvatske i svijeta – iznosi Jaganjac. Novu lokaciju moralo je tražiti i Ljeto kod Matoša koje je s Ribnjaka preseljeno na Mažuranac.

– Kazali su nam da žele mir u parkovima, a 2018. je u bečkom Schönbornu nastupala Metallica, u londonskom Hyde parku koncerti su uobičajena pojava kao i drugim europskim parkovima koje sam posjetio – kazao nam je Ivan Paskvan, organizator Ljeta kod Matoša. Ovakva odluka novi je udarac za struku koja je ionako u problemima zbog pandemije, smatra i Žakline Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

Zavod: Samo šest ih je odbijeno

– Ne podržavamo ovakav prekid ponude koja je postala važan sadržaj turizma u Zagrebu. Nadam se da će se o tome još jednom razmisliti, osobito jer je riječ o događajima na otvorenom – poručila je ona. Kao razlog svoje odluke u Zavodu za zaštitu spomenika navode zaštitu parkova od ‘neprimjerenih sadržaja koji 'mogu narušiti njihovu vrijednost’.

– Spomenik parkovne arhitekture treba biti u funkciji parka i zelene oaze za odmor i relaksaciju te ga ne treba promatrati kao prostor koji je pogodan za festivalizaciju – stoji u odgovoru na naš upit koji potpisuje pročelnik Stipe Tutiš. Ove je godine Zavod sudjelovao u 29 postupaka izdavanja koncesija.

Negativnim je ocijenjeno, kaže Tutiš, njih samo šest. Odbijene manifestacije, navodi, mogu se organizirati na površinama koje ‘podnose takvu vrstu korištenja’ poput Trga dr. Franje Tuđmana, Bundeka, Jaruna, Britanca, Europskog trga, Kvatrića... Ostali parkovi, smatra, moraju biti upravo ono što jesu – ‘parkovi za mirno korištenje, šetnju i odmor te sa sadržajima koji ih unaprijeđuju’.

– Tamo nisu primjerena događanja koja ih svojim opsegom, trajanjem, karakterom i potrebnim prostornim kapacitetom degradiraju i ne doprinose njihovoj afirmaciji i očuvanju – zaključuju. •

Komentara 1

BB
BB2
22:11 08.06.2021.

Ma bravo, ubijte život do kraja u ovom ionako jadnom umrtvljenom i ranjenom centru grada. Ribnjak zaštićeni spomenik kulture, tamo piške i kakaju peseki što je sasvim u redu, ma koji moroni rade u tom zavodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije