Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u obliku trapeza

Ovako će izgledati novi vrtić u Brezovici, a moći će primiti 200 djece

storyeditor/2022-01-18/Capture6.PNG
20.01.2022.
u 08:30

Objekt što ga četvrt koja buja čeka cijelo desetljeće počet će se graditi iduće godine

U posljednjih se 20 godina u Brezovici, potvrđuje novi popis, broj stanovnika gotovo udvostručio. Stoga ne čudi da četvrt ima veliku potrebu za vrtićem, a njegova je gradnja najavljena još prije desetak godina. No, bit će sigurno dovršen u mandatu ove gradske vlasti, kaže arhitekt Juraj Glasinović, koautor idejnoga rješenja novoga objekta u centru Brezovice, a najizglednije je da će radovi početi 2023.

Usporili ih izbori i korona

Trebali su početi prošle godine, ali su proces usporili, kako neslužbeno doznajemo, lokalni izbori i epidemija. Priča je pak ponovno oživjela lani u studenome, kada je Grad s pobjednicima arhitektonsko-urbanističkog natječaja za izradu idejnog rješenja zgrade pokrenuo pregovarački postupak. Prvonagrađeni je, dakle, rad Jurja Glasinovića i Nikole Fabijanića sa suradnicima Dorom Dolečki Glasinović i Josipom Fabijancem, a potpisivanje ugovora, kažu u Gradu, očekuje se u veljači. Sljedeći je korak izrada projektne dokumentacije.

– Predviđena je u programu kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i obnovu zgrada oštećenih potresom u 2022. godini. Planirana je vrijednost izrade projektne dokumentacije 960.000 kuna bez PDV-a, a rok deset mjeseci, ne računajući vrijeme potrebno za radnje koje su u nadležnosti investitora, poput davanja suglasnosti ili ishođenja potvrda, dozvola, mišljenja te ostaloga na što izvršitelj nema utjecaja – ističu u Gradskom uredu za obnovu i graditeljstvo.

Objekt će imati pet prostorija za jaslice od po 60 četvornih metara te isto toliko soba jednake kvadrature za vrtićku djecu. Bit će orijentirane prema velikom dvorištu gdje se planira postaviti igralište dizajnirano za vrtićance i posebno za djecu u jaslicama, a i sadnja hrasta u čijoj će se hladovini budući naraštaji moći odmarati. Iako će biti fizički odvojeni interijer i eksterijer, stvorit će se dojam otvorenog prostora uz pomoć staklenih stijena.

– Planirani kapacitet je 200 djece u deset odgojnih skupina, odnosno pet jasličkih i isto toliko vrtićkih – kažu u Gradu.

U planu uređenja centra

Zgrada će biti u obliku trapeza s četiri kraka. Jedan će biti namijenjen za vrtić, drugi za jaslice, a ostali za blagovaonicu i administraciju. Oko trapeza smjestit će se i garderoba, nužnici, natkrivena terasa, prostor za zajednički boravak, mjesto za punjenje i parkiranje električnih bicikala te u podzemlju sklonište, a uredit će se i dvadesetak parkirnih mjesta za zaposlenike i roditelje.

Lokacija vrtića pak, navode u mjerodavnom gradskom uredu, u obuhvatu je urbanističkog plana uređenja centra Brezovice, a njegova gradnja trebala je biti prva etapa. Urbanistički plan predstavljen još 2010. godine četvrti je trebao podariti i novo središte naselja, za koje se navodilo da će imati i školu, sportska igrališta, šoping-centar s tržnicom, zgradu javne vatrogasne postrojbe, zdravstvenu ustanovu s ljekarnom, biciklističke staze i šetnice, ali i tristotinjak stanova u dvokatnicama.

O projetku s nekoliko investitora ponovno se počelo govoriti početkom 2020. godine, a iako smo kontaktirali i s tvrtkom koja je bila zadužena za njegov razvoj, zasad nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Konkretnoga odgovora nije bilo ni iz Grada.

– Teško je reći bilo što o tome. Da bi se nešto više radilo, prvo treba donijeti cjelokupni urbanistički plan uređenja. A kad će to biti na dnevnom redu Skupštine ne zna se. Potrebno je napraviti i pristupnu prometnicu kako bi se dobila lokacijska dozvolu za centar – kažu nam pak u Gradskoj četvrti Brezovica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije