Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik i poduzetnik

Ovaj 25-godišnjak najmlađi je zagrebački skupštinar: Evo koje će ideje predlagati

markovic
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
28.07.2021.
u 13:07

Lovro Marković tražit će da se pokrene brzi bus za studente te da spoje iksicu i pokaz, a jedan je i od koautora Mostovog modela mjere roditelj odgojitelj

Dok je studirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, bio je među najboljima u svojoj generaciji, a po završetku školovanja otišao je raditi u Njemačku. Nostalgija za domom vrlo ga je brzo vratila u Zagreb i na matični fakultet, gdje se i zaposlio, a potom je pokrenuo i vlastiti startup, u kojem je s ekipom osmislio plovilo za hranjenje riba. Politikom se počeo baviti tek prije godinu dana, kad je postao Mostov koordinator za Gradsku četvrt Trnje, a kvartovskim inicijativama, onom za obnovu starotrnjanskog placa te za statičko ojačanje Osnovne škole Jure Kaštelana na Savici, brzo se istaknuo i u redovima stranke. Sad je, zamijenivši Zvonimira Troskota, koji je stavio mandat u mirovanje, 25-godišnji Lovro Marković postao i najmlađi zastupnik u Gradskoj skupštini.

Od “Save” do Borongaja

– Ideja je bila da četvrta osoba na listi za Skupštinu bude netko mlađi tko će unijeti svježinu i predstavljati mladu populaciju u Zagrebu. Stranka je htjela mladim ljudima dati predstavnika – objašnjava Marković. A on to, dodaje, želi i biti pa je već na prvoj radnoj sjednici “potegnuo” pitanje stipendiranja studenata iz područja znanosti i tehnologije.

– Razgovaramo puno o STEM zanimanjima, a STEM-ovci su jako podzastupljeni zbog kriterija za stipendiranje. Od 97 studenata koji su dobili stipendiju za izvrsnost, prvi FER-ovac bio je 66. Trebalo bi malo promijeniti kriterije, a prosjek ocjena ne bi trebao biti glavni – smatra Marković, koji također planira “gurati” uspostavu brze ZET-ove linije od Studentskog doma “Stjepan Radić” do kampusa na Borongaju te modernizaciju sustava javnog prijevoza.

– Nema potrebe da studenti paralelno imaju iksice i ZET-ove pretplatne karte. Svaki bi student putem sustava Srce trebao moći napuniti svoj pokaz, a iksica je jedni dokument koji mu je potreban – naglašava.

U fokusu će mu biti i mlade obitelji, a tema kojom će se najviše baviti jest mjera roditelj odgojitelj. S dvoje drugih Mostovih zastupnika borit će se da se očuva u prilagođenom obliku.

– Svjesni smo da ta mjera u ovom obliku nije dugoročno primjenjiva. Koautor sam novog modela, koji smo izradili po uzoru na Finsku, prema kojem će roditelji odgojitelji moći raditi na pola radnog vremena i nastaviti primati naknadu u smanjenom obliku. Tako će mladi roditelj moći ostati na tržištu rada, a pridonosit će i proračunu plaćanjem poreza na dohodak i prireza koji većim udjelom financiraju lokalnu samoupravu. S tim prijedlogom pred Skupštinu idemo što prije jer je tema hitna, da ne bi nova gradska vlast tu mjeru ukinula – objašnjava.

Budući da je upoznat i sa svijetom poduzetništva, zalagat će se za poticanje inovacije i gradnju infrastrukture iz područja visoke tehnologije, a nastavit će se u Skupštini baviti i kvartovskim temama.

– OŠ Jure Kaštelana, primjerice, jer se zbog normativa iz Ministarstva obrazovanja gradi škola za 20 razrednih odjeljenja u jednoj smjeni, iako ona ima više razreda. To znači da bi, kad se dovrši, radila u dvije smjene. I sad će Grad prvo napraviti projekt pa će za nekoliko godina, kad se normativi izmijene, ići u novu izradu dokumentacije i pribavljanje dozvola pa dogradnju još četiri do šest učionica. Potrošit će se više, a građani će čekati. Predložit ćemo i reformu mjesne samouprave, da se smanji broj vijećnika po mjesnim odborima i djelomično decentraliziraju ovlasti, po primjeru Budimpešte – kaže Marković.

Rado ću prihvatiti savjete

Kao skupštinar će, zaključuje, biti konstruktivan i pozitivan, a na “stol” će donositi samo ono što može pomoći svima. I rado će, dodaje, prihvatiti savjete, kako starijih mostovaca tako i ostalih zastupnika

Komentara 2

Avatar drug Joža
drug Joža
16:06 28.07.2021.

Jeste baš sigurni da je punoljetan? Dečko, imaš osobnu kartu?

DU
Deleted user
13:14 28.07.2021.

Mlad, obrazovan, sposoban, rođeni Zagrepčan k tomu još uvijek pošten! Nemoguće za shvatiti HDZ-u i Imovinskom pokretu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije