Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriven Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima

'Ova lokomotiva i kovčezi sjećanje su na vagone pretrpane Židovima, Srbima, Romima...'

Zagreb: Otkrivanje Spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/9
27.04.2022.
u 21:55

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru otkriven je Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, djelo kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine

Međureligijskom molitvom za stradale i glazbom iz filma “Schindlerova lista” na zagrebačkom Glavnom kolodvoru otkriven je Spomenik žrtvama holokausta i ustaškog režima, djelo kipara Dalibora Stošića i arhitekta Krešimira Rogine. Oko 800 Židova baš je s tog mjesta odvedeno u Auschwitz u kolovozu 1942. Za spokoj duša stradalih dirljivu su molitvu održali Bogoljub Ostojić, tajnik Mitropolije zagrebačko ljubljanske, Zlatko Koren, rektor zagrebačke prvostolnice, Aziz Hasanović, muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Lucijano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb. Pridržavajući se za rame zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića na pozornicu se potom uspeo Oleg Mandić, ‘posljednji dječak iz Auschwitza’.

 

- Ovdje smo kako se ni nakon osam desetljeća ne bi zatrlo sjećanje na žalosna i sramotna zbivanja iz naše povijesti. Sjećanje ne znači živjeti u prošlosti, nego da iskustva otrgnemo iz zaborava - rekao je Mandić. Prisjetio se i teških trenutaka koje je proživio kada su ga deportirali u logor smrti. Imao je 11 godina.

- Bila su to vremena kada brat bratu više nije bio brat niti čovjek čovjeku čovjek, a majka je svoje beživotno čedo danima nosila na grudima da bi se domogla njegove dnevne porcije kruha. Ova lokomotiva i kovčezi prenose misli na mnogobrojne transporte stočnih vagona pretrpanih Židovima, Srbima, Romima kao i Hrvatima različitih političkih i životnih pogleda od onih u to doba nametanih. Na nama je pak da se u ovakvim spomenicima upoznamo sa zlom s velikim Z i da u tim iskustvima nađemo nejaku klicu dobra - poručio je Mandić. Gradonačelnik Tomašević izrazio je duboko poštovanje prema svima koji su “mučki ubijeni i progonjeni od strane nacističkog i ustaškog režima”.

- Otvoreno i jasno mora se reći da je jedna od zemalja u kojima se provodilo sustavno ubijanje Židova bila i Nezavisna država Hrvatska. Spomenik može biti upozorenje, ali i način da obrazujemo mlade što se događalo u Zagrebu i u vlakovima koji su odavde ljude odvozili u smrt. On može postati trajno sjećanje i doprinos tolerantnoj budućnosti - zaključio je gradonačelnik.

Komentara 3

ME
MediciKM
08:13 28.04.2022.

Bez uvrede ali ovo je ruglo!

IG
igorl
12:37 28.04.2022.

Jel lokva isto dio instalacije?

Avatar VLbriše
VLbriše
14:18 28.04.2022.

Čemu spomenici ??? pa desni tvrde da se u Jasenovcu proizvodio građevni materijal , igral nogomet i košarka . Ipak su oni dobro obaviješteni ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije