Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preukusan kolač

Ova baka iz Markuševca zna tajni recept za roladu od sljemenskog kestena

Zagreb: Ponuda kestena na tržnici Dolac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.11.2021.
u 08:00

Kesteni pašu uz sva jela, najbolji su, kaže baka, uz divljač, specijalitet su purica i patka punjena kestenom, no bakama s Dolca ipak su najbolji u roladi

Kesteni već dugo vladaju dolačkom tržnicom, a cijena im se kreće od 20 do 30 kuna po kilogramu. I oni su ove godine kasnili, a primjerci su puno manji no inače jer je i na njih utjecala suša. Ipak od prodavača koji na Dolcu nude uglavnom sljemenski kesten, doznajemo da je, usprkos tome što je manji, njegova kvaliteta vrhunska. 

-Na tri kile kestena budu dva ili tri trula i bolesna. Ove godine pucaju od zdravlja. Zdravi su i slatki- veselo će kumica koja na svom pultu nudi ovu jesensku i zimsku poslasticu. Kesten je, kaže, izvrstan u svim jelima. 

-Najbolje paše uz divljač, ali patka punjena kestenima je specijalitet. Kao i punjena purica za Božić - otkriva nam baka bisere svog starinskog jelovnika. Njoj su pak kesteni najfiniji u slasticama pa je podijelila s nama jedan recept za kesten roladu iz prastare kuharice koju joj je poklonio otac kada se prije više od pedeset godina udavala. 

-Napravite tijesto za marcipan od oraha i bjelanjaka. Kestenima ogulite kožu, a onda ih stavite kuhati na pola sata. Oljuštite ih do kraja, sameljete, dodajte malo margarina, može i maslac, šećera, po želji ja stavljam pola kile kestena, dvadeset deka štaub šećera i malo ruma. namažete kesten na tijesto, čokoladni preljev i ukrasite šlagom. Za prste polizat!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije