Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraljevi gljiva

Na Dolcu smo pronašli vrganje i Barbarin recept za savršenu krem juhu

Ponuda vrganja i kestenja na zagrebačkoj tržnici Dolac
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
07.11.2021.
u 08:05

ove su godine vrganji lošije kavlitete, trvdi i zeleni, no takvi su, kažu kumice, idealni za juhe i variva

Konačno smo ih pronašli! Kraljevi šuma sjevera Hrvatske, njihova veličanstva vrganji pristigli su na tržnicu Dolac. Vrijeme je bilo kišovito, no toplije pa su nikli na mnogim mjestima, a mi smo ih pronašli na štandu gospođe Zlate koja ih je sa suprugom brala u netaknutim šumama okolice Ozlja. 

Ove su godine vrganji slabije kvalitete jer je i na njih utjecala suša. Šumsko tlo bilo je suho pa nisu mogli rasti kao proteklih godina. Ipak, Zlata ih prodaje za 70 kuna po mjerici. Zeleni su i tvrdi, no takvi su idealni za juhe i gulaše, rekla nam je. 

Juha od vrganja drevni je recept sjeverne Hrvatske o kojem kruže brojne legende. Jedna od njih kaže da se u Hrvatskom zagorju obavezno morao poslužiti cimermanima, odnosno zidarima nakon što su izgradili kuću. Time bi se nagradilo graditelje, ali i na neki način blagoslovilo kuću čudesnim svojstvima ovih kraljevskih gljiva. Po vrganje je na tržnicu došla Zagrepčanka Barbara koja nam je ispričala svoje recepte za gulaš i juhu od vrganja. 

-Za varivo, očistite vrganje narežite na listiće. Prodinstajte crveni luk, peršin, celer, mrkvicu i krumpir narezan na kockice. Zatim dodajte češnjaka, lovorov list, sol, papar. Dodajte i vrganje, dinstajte i polijevajte s vodom. Kada je gotovo, dodajte deci bijeloga vina, a kada vino ispari, ta oko pet minuta, maknite s vatre i poslužite - otkriva Barbara. Za krem juhu, recept je još jednostavniji. 

05.11.2021., Zagreb - Ponuda vrganja i kestenja na zagrebackoj trznici Dolac.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

-Najbolja je od zrelih vrganja jer daju odličnu aromu. Što je vrganj zeleniji, bolji je za juhu. Klobuke vrganja izblendam u bledneru, a stapke koje su tvrđe narežem na kockice. Stavim masnoću, izlijem kašu izblendanih vrganja. Dodam jedan režanj češnjaka, malo dinstam, pa žličicu brašna i podlijem s vodom i zalijem mlijekom. Juha mora biti ni gusta, ni rijetka, ako nije dovoljno gusta, dodajte još brašna pa soli i papra. Netko koristi vrhnje za kuhanje, ali ja ga izbjegavam, bolje je s mlijekom. Prije nego maknete s vatre, dodajte kockice od stapke vrganja i kuhajte još tri minute- zaključuje Zagrepčanka.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije