Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Otvoreno pismo novom rektoru: Koje biblijske vrijednosti želite?

Kemičar Pavle Močilac novom rektoru Zagrebačkog sveučilišta Damiru Borasu poslao otvoreno pismo
16. travnja 2014. u 10:09 99 komentara 6079 prikaza
Damir Boras
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Prva izjava novoga rektora Zagrebačkog sveučilišta, prof.dr. Damira Borasa, dana odmah pri izboru, kako se u krizi moramo vratiti biblijskim vrijednostima, koje su u Hrvatskoj zanemarene, nailazi na nemale reakcije u znanstvenoj zajednici.

Jedna od najoštrijih zasigurno je iz pera dr. Pavle Močilca, doktora kemije i postdoktoranda na Institutu za organsku kemiju i biokemiju češke Akademije znanosti, poznatoga i kao člana udruge Protagora, za zaštitu prava ireligioznih osoba.

Močilac je na Facebooku Borasu uputio otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti.

>>Damir Boras: Biblijske vrijednosti su zanemarene, moramo im se vratiti

Poštovani profesore Boras,

Čestitam Vam na izboru za rektora slavnog Zagrebačkog Sveučilišta, najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj! Doista velika je čast i iznimna odgovornost biti na čelu institucije koja je stup intelektualnog života našeg društva i države, Sveučilišta koje je 500. na listi najboljih svjetskih Sveučilista! I ja sam jednom na prelazu stoljeća bio student slavnog Sveučilišta.

Doduše, moramo priznati da me je pomalo zbunila Vaša izjava da želite vidjeti slavno Sveučilište kao mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti. To me je neobično podsjetilo na ona, ne tako davna vremena s početka osamdesetih, kad se bratsko Teheransko Sveučilište vratilo kuranskim vrijednostima. Naime, ja sam ipak samo kemičar pa mi nije jasno na što ste točno mislili.

Rektore Boras, budite ljubazni, objasnite jednom kemičaru malo podrobnije, na koje ste to točno biblijske vrijednosti mislili? Da li na one iz Starog Zavjeta kad Jahve naredjuje genocid Kanaanaca, pogubljenja i kamenovanje "preljubnika" ili one iz Novog Zavjeta kad Pavao govori da žene trebaju šutjeti?

Nije mi sasvim jasno da li ste mislili na one da treba pobiti homoseksualce (Lev. 20:13, Rim. 1:26-32), bludnike (Lev. 20:10, Pnz. 22:22), neposlušnu djecu (Pnz. 21:20-1, Lev. 20:9, Izl. 21:15), žene koje nisu djevice prije prve bračne noći (Pnz. 22:13-21), one optužene za poročnost od strane dva svjedoka (Pnz. 17:2-7), bilo koga tko radi na subotu (Izl. 35:2-3, Br. 15:32-6 )? Ili na one da je sramotno za ženu da govori u Crkvi (1Kor. 14:35-6), da muškarac mora odobriti ženine riječi da bi one vrijedile (Br. 30:8), da žena ne smije poučavati niti vladati nad mužem (1Tim. 2:12) ili ono kad se naređuje: „Ubijte i svaku ženu koja je poznala muškarca! A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se“ (Br. 31:17-8)? A možda one o opravdanosti ropstva (Lev. 25:44-6, Izl. 21:2-8, Ef. 6:5, Kol. 3:22) o tome kako prodati vlastitu kćer u roblje (Izl. 21:7-8), kada istući roba „žestoko“ a kad „blago“ (Lk. 12:42-8), da je u redu je tući roba ukoliko ne umre u roku od dva dana (Izl. 21:20-1) ili kako označiti roba bušenjem njegovog uha šilom (Pnz. 15:17)? Ili možda onu da silovatelj nevjenčane žene je mora otkupiti i vjenčati je (Izl. 22:28-9), da je u redu je tući djecu šibom, „neće umrijeti” (Izr. 23:13-14), ili onu da ukoliko muž posumnja da ga je žena varala, žena mora popiti „vodu gorčine i prokletstva“, a ukoliko joj ta voda naškodi to je dokaz da je kriva. (Br. 5:12-31)?

A možda ste mislili na ono kad nam Isus govori da nije došao donijeti mir, nego mač.“ (Mt.10:34), a „tko nema mač neka proda svoje ruho da si kupi mač“ (Lk. 22:36)? Hoće li sad naši profesori agronomije učiti studente kako prokleti smokvu jer nije bilo plodova van sezone (Mk.11:12-4, 20-1)? Da li su to one vrijednosti da ne treba pomoći djevojci koja nije od tvojeg roda ili vjere (Mt. 15:22-8)?

Vjerojatno ćete reći da ste mislili na - ne ubij, ne laži, ne kradi, no tada ste mogli zapravo pozvati i na vrednote starog Egipta, zar ne?

Kako sam po struci kemičar rado bih znao, kako će povratak biblijskim vrijednostima unaprijediti, recimo, istraživanje grafena na Kemijskom odsjeku PMF-a? Svakako me zanima da li će se sada, kad ste objavili povratak na biblijske vrijednosti, kolege geolozi i paleontolozi malo korigirati i početi poučavati studentariju da je zemlja stvorena za samo par dana, kako nas to sveta knjiga uči? Hoćemo li sad našeg slavnog krapinskog neandertalca proglasiti tek sotonskom smicalicom nekakvog Krampusbergera u suštoj suprotnosti s biblijskim vrijednostima? Hoće li kolege fizičari sad naučavati da je ipak Svemogući vječni Bog, a ne Veliki prasak stvorio svemir?

A naše drage kolege biolozi? Da li će oni sad, s obzirom na Vašu fetvu, poučavati kreacionizam? Živo me zanima kako će izgledati nastava na Medicinskom fakultetu u svjetlu dogme o bezgrešnom začeću.

Sasvim sam siguran da ste upravo Vi, profesor sa čak 6 citata na Web of Science i H-indexom 1 pravi lider za 21 stoljeće, stoljeće biotehnologije i nanotehnologije, a ne, recimo, tamo neki profesor kemije sa PMF-a koji pak ima nekih tričavih 2364 citata i H-index 21. Jer to nije bitno! Jer u jednoj sekularnoj državi, na sekularnom Sveučilištu u 21 stoljeću, što to ima važnije od povratka biblijskim vrijednostima?

Profesor Bjeliš nam je u uspomenu ostavio visak, a Vi, profesore Boras, ćete nam ostaviti svakako, Bibliju, krunicu ili raspelo.

Poštovani profesore Boras, čestitam Vam jos jednom i želim Vam puno uspjeha i sreće! Vaš kolega sa teheranskog Sveučilišta bi možda dodao: Mašallah!

Srdačan pozdrav, Dr. sc. Pavle Močilac

Delnice: Ralice čiste ulice, dok snijeg i dalje neumorno pada
HLADAN I OBLAČAN TJEDAN
Pripremite lopate: Tijekom tjedna bi mogao pasti i prvi snijeg u nizinama
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • slučajniprolaznik8:

  Nevjerojatna je ta predanost ateista kada u Bibliji treba pronaći retke koji upućuju na veliku izopačenost tzv. biblijskih vrijednosti. Budući da je iz njegovog pisma razvidno da zastupa ateističke vrijednosti možda bi njega njemu slične trebalu ušutkati brojevima žrtava koje ... prikaži još! se vezuju uz ime nekih njegovih istomišljenika kao što su primjerice J.V. Staljin, J.Broz Tito, Mao Ce Tung, V.I. Lenjin, Pol Pot,itd,itd,itd

 • feudalac:

  "..dr. Pavle Močilca, poznatoga i kao člana udruge Protagora, za zaštitu prava ireligioznih osoba..."? Prava ireligioznih osoba, kaj i to postoji? Dr.ug Pavle je komunisticki provokator!

 • Umjereni:

  Gospodine (profesore) Močilac, to što zastupate ateističke vrijednosti je dakako vaše pravo. No kad u svojem pismu idete uspoređivati citiranost profesora Borasa s "tamo nekim profesorom kemije", tu očito prelazite s rasprave ad rem u ad hominem i pokazujete da ... prikaži još!a je Boras očito u pravu kada priziva biblijske vrijednosti jer takvih bahatih ego-tipova poput vas nam je svima puna kapa. Sramota je za vas da se smatrate znanstvenikom a niste u stanju sagledati da niti citiranost niti web of science nisu nikakvo mjerilo koje može vrijediti za apsolutno sve znanstvene grane. Za vaše napredovanje nisu potrebne niti knjige, a sasvim je uobičajeno da se po desetero vas potpisuje pod isti rad što je u znanstvenoj grani prof. Borasa nezamisljivo. Ali pustimo taj prljavi veš, malo više skromnosti sljedeći puta pa će vas netko shvatiti barem napola ozbiljno.