Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI REKTOR

Damir Boras: Biblijske vrijednosti su zanemarene, moramo im se vratiti

Damir Boras
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/4
15.04.2014.
u 19:00

Prof. dr. Damir Boras 83. je rektor Zagrebačkog sveučilišta, a, iako je danas izabran, na dužnost će stupiti 1. listopada ove godine

Senat Zagrebačkog sveučilišta danas kasno popodne izabrao je Damira Borasa, dekana Filozofskog fakulteta za novog rektora. Vidno uzbuđen i sretan, prof. dr. Boras priznao je da mu povjerenje kolega jako puno znači i da se na izbornoj sjednici rasplakao.

– Rektor nije dano biti svima, tim više je ta dužnost odgovorna i zahtjevna. Nastojat ću prije svega Sveučilište postaviti kao najznačajniju znanstvenu, obrazovnu i kulturnu organizaciju jer čini 50 posto hrvatske znanosti i obrazovanja i više od 50 posto kulture. Rektor stoji na čelu potencijala koji je gotovo jednak onom kojem je na čelu ministar obrazovanja i znanosti – kazao je prof. Boras u kratkom obraćanju medijima.

Pobijedio u drugom krugu

Od svake vlasti, kaže, očekuje partnerstvo i suradnju, ali prvenstveno uz zagovaranje interesa Sveučilišta. Dodao je da se obrazovanje mora poticati, posebno kad je država u krizi, te da se moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa.

Boras je za rektora Zagrebačkog sveučilišta izabran u drugom krugu u kojem mu je protukandidatkinja bila prorektorica Blaženka Divjak. Boras je dobio 35, a prorektorica Divjak 31 glas. U prvom krugu najviše glasova imala je Blaženka Divjak, 23, a prof. Boras i profesor Nedjeljko Perić, dekan FER-a imali su po 19 glasova, dok je Melita Kovačević dobila šest glasova.

Novoizabrani rektor, 83. po redu, dužnost prvog čovjeka najvećeg hrvatskog sveučilišta, zagrebačkog, za koje mnogi tvrde da je sporo u modernizaciji i reformama, preuzet će 1. listopada ove godine. Do tada će ga voditi aktualni rektor Aleksa Bjeliš, koji je na toj dužnosti osmu godinu. Prvi put prof. Bjeliš izabran je 2006. godine i unatoč tome što su mu mnogi u akademskoj zajednici zamjerali da bježi od promjena i reformi, koje su nužne, Bjeliš se 2010. godine izborio i za drugi mandat. Posljednje tri godine njegova mandata obilježile su česte rasprave s aktualnim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem.

Suradnja s ministrom

Za Jovanovića i njegovo ministarstvo Bjeliš je nekoliko puta jasno kazao da “koče razvoj znanosti”, te isticao da “previše vremena trošimo kako bismo umanjili, koji put i spriječili, štete zbog poteza, inicijativa i odluka Ministarstva i ministra”.

Hoće li novi rektor imati bolju suradnju s ministarstvom znanosti i obrazovanja i ministrom Željkom Jovanovićem, pokazat će vrijeme.

>> Danas Zagrebačko sveučilište dobiva novoga čelnika

Komentara 36

T1
t111
18:00 15.04.2014.

prepotentna budola (O zamjeni sa A). kad sam radio kao zastitar u jednoj ustanovi, nebitno kojoj, u kojoj se svi koji ulaze moraju legitimirati, on dalazi i na trazenje osobne, on kaze "Zar ti ne znas tko sam ja?!?". dodo kraja zivota mi se zgadio.

KA
kafka
22:26 15.04.2014.

piše da Boras kaže: "da se moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa." . . . . . . . . . . . . . . Dakle govori o vrijednostima nana kojima se temelji Europa, tak da ne razumijem one koji su protiv takvih vrijednosti. tim više što nije točno nabrojao na koje vrijednosti misli pa da bi ih netko mogao opisati kao nazadne. Dakle, čemu paranoidni napad kao da Biblija nema vrijednosti?? Malo više argumenata molim.

LO
lopti28
20:03 15.04.2014.

Jovanović je htio progurati svoju Srpkinju Blaženku Divjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije