Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagreb može naplaćivati odvoz otpada i za prazne spremnike

Djelomično ukinuta odluka Visokog upravnog suda u dijelu u kojem se temeljila na principu plaćanja odvoza po stvarnoj količini smeća
19. kolovoza 2017. u 19:46 11 komentara 1487 prikaza
otpad
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Visoki upravni sud (VUS) i Grad Zagreb ponovno će se morati baviti metodologijom obračuna cijene odvoza otpada jer je Ustavni sud, doduše još u ožujku, ali je na to jučer upozorio portal Telegram.hr, djelomično ukinuo pravomoćnu upravnu presudu kojom se činilo da je taj problem riješen.

Primorska ulica 'SVE BUMO MI TO PLATILI' Zagrepčani bijesni: 'Kak' prijeći cestu, pogotovo s kolicima, a da te ne pregaze'

Naime, supružnici Gordana i Dražen Aničić srušili su u upravnom postupku odluku Grada Zagreba o odvozu otpada kao protivnu Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (ZOGO). VUS im je dao za pravo da je u spornoj odluci uveden kriterij “zaduženi volumen spremnika” umjesto zakonskog – stvarne količine preuzetog otpada. I da se cijena obračunava ovisno o broju odvoza, “neovisno o masi” preuzetog otpada. Na taj način Grad naplaćuje i uslugu koju nije pružio, i kad se otpad ne stvara. Stoga su inzistirali da se usluga plaća prema stvarnoj količini odvezenog otpada.

ZOGO propisuje da se odvoz plaća prema stvarnoj količini, obrazložio je VUS, te da se pri obračunu kao kriterij količine uzima “masa predanog otpada” ili “volumen spremnika i broj njegovih pražnjenja”. Kako sporna odluka nije razlikovala pun i prazan volumen spremnika, VUS je ukinuo sporne dijelove koji nisu vodili računa o stvarno preuzetom otpadu prema načelu “onečišćivač plaća”. Međutim, Ustavni sud ističe kako je riječ o dva različita kriterija između kojih lokalne jedinice mogu birati, a Zagreb se odlučio za “volumen”. Ustavni sud se ogradio da nije njegova, već zadaća sudova da tumače zakon, dok on može samo ispitivati rade li to u skladu s Ustavom. A Visoki upravni sud propustio je jasno utvrditi potrebu i metodu tumačenja ZOGO-a na kojoj je utemeljio svoje pravno stajalište u kojem je mehanički uz načelo “onečišćivač plaća” vezao pojam količine otpada. Time što je VUS ukinuo riječ “zaduženi” nije ukinuo i utvrđivanje cijene razmjerno “volumenu spremnika” jer je to ionako bilo nepotrebna zalihost, odnosno ponavljanje. Ali kako iz obrazloženja proizlazi da se cijena odvoza obračunava razmjerno predanom volumenu, a ne zakonskom kriteriju, VUS je time zadirao u pravo na lokalnu samoupravu.

Grad Zagreb unio je pak pomutnju jer se odlučio za “volumen”, a pri obračunu naknade koristio je kriterij mase pa je Visoki upravni sud s pravom to ukinuo.

Vlada Sjednica Vlade Svi će morati plaćati odvoz otpada po količini otpad Nova pravila Odvajat ćemo otpad ili plaćati kazne Rijeka, komunalni otpad POSKUPLJENJE Šok za Rijeku: Cijene komunalnog otpada veće za više od 50 posto!
NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Što se nas Zagrepčane ima doticati Zagreb? Naša je sveta dužnost i moralna obveza služiti našem Velikom Vođi, provoditi sve njegove odluke i zamisli. Boljitak Milana Bandića trebao bi svima nama biti najveće životno zadovljstvo. Zato podržimo plaćanje odvoza kućnog ... prikaži još!g otpada i iz praznih kanti. Neki ne razumiju da bi pobuna protiv te i sličnih Bandićevih poslovnih odluka mogla narušiti sustav kojega je toliko dugo, mukotrpno gradio. To ne smijemo dopustiti. Budimo i dalje na usluzi našem gradonačelniku koji nas toliko voli i mudro postupa s gradskim, neki naivno misle - javnim, našim novcem. Služimo mu šutke, odužimo mu se za toliku brigu i mar. Dok je Bandića, bit će i nas. Kada on jednoga dana ode u nepovrat, teško je i zamisliti što će s nama biti. Održavajmo ga i podržavajmo još dugo, dugo. Živio nam Bandić još dvjesto godina. Cijena svega toga? Nevažna.

 • Vito:

  19. kolovoza 2017. u 19:46 Visoki upravni sud (VUS) i Grad Zagreb ponovno će se morati baviti metodologijom obračuna cijene odvoza otpada jer je Ustavni sud, doduše još u ožujku, ali je na to jučer upozorio portal Telegram.hr, djelomično ukinuo ... prikaži još!uo pravomoćnu upravnu presudu kojom se činilo da je taj problem riješen. :::::::::::::::: Svi će morati plaćati odvoz otpada po količini – Ovo je kvalitetan iskorak, sada smo pokazali da zemlja, kada se mudro ponaša, može ostvariti dobre rezultate – rekao je premijer. – Radimo na svim pitanjima odgovorno, prvi krug lokalnih izbora je iza nas, čestitam svima koji su ostvarili uspjehe, očekujemo završetak tog procesa 4. lipnja – dodao je Plenković. Uredbom o gospodarenju otpadom, koju je Vlada usvojila, naplata odvoza otpada po količini postaje obveznom za sve jedinice lokalne samouprave, a uvodi se i poticajna naknada za odvojeno skupljanje otpada. :::::::::::::::::::::::::::::::::::: Jeste li zadovoljni??? _____ Zašto se čudite??? _____ Pa to je "večernjak" objavio 25. svibnja 2017. u 13:05 ______ Između ožujka i svibnja "iste godine" imali ste priliku izabrati poštene - izabrali ste članove organizacije koja je pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske. _____ Sad moramo ZBOG VAS svi ispaštati i plaćati "prazne kante" identično kao da su pune smeća. ______ Identično plaćamo i javnu kuću zvanu HRT - daju reprize i stare programe, ali uspješno svaki mjesec uzimaju nove novce - skoro 80 kuna po obitelji pa o tome i dalje šutite kao zaliveni

 • Vito:

  U prošlim stoljećima crkva je uzimala desetinu prihoda, na veličinu prozora, količinu dimnjaka _____ U 21. stoljeću plajčkaši uzimaju višesturko puta više - 40 % od plaće, i još dodatno od "prireza" --- U Zagrebu 18 % od plaće , ... prikaži još! dva puta za komunalne "usluge", i još posebno za plaćanje portošene vode, struje, plina, javnog prijevoza, parkiranja, a što su komunalne usluge bez kojih je u gradu nemoguće ili teško moguće živjeti normalno. ______ No, Vi ste izabrali kriminalce za sovje predstavnike pa ne vidim čemu "panika" - točno ste znali da vas pljačkaju punih 27 godina, no ponovo ste ih izabrali.