Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan i noć na PMF-u

Otkud školjka na Sljemenu i kako se srebrni novčić pretvara u zlatni

Ilustracija
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
14.04.2018.
u 10:29

Molekularnim metodama pripremala su se ukusna jela, nastao je i parfem od čokolade, a nije izostala ni bitka iz “Ratova zvijezda”.

Trčanje po površini tekućine, plamičci koji se kreću “u ritmu muzike za ples”, iskapanje fosila iz kamenja od kojih je sagrađena i zagrebačka katedrala, pretvaranje srebrnih novčića u zlatne... Samo je djelić onoga što je jučer bilo moguće na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF).

Popularizacija znanosti

Na manifestaciji “Dan i noć na PMF-u”, koja je okupila oko petnaest tisuća posjetitelja, naime, sve je bilo u duhu populariziranja prirodnih znanosti kroz igre, radionice, interaktivne izložbe ili pokuse. Kako je moguće da lampa svijetli ako nije priključena na struju, a nema ni baterije? Kako se stvaraju munje u zatvorenom prostoru? Otkud fosil školjke u kamenu koji je pronađen na Sljemenu? Samo su neka od pitanja koja su se mogla čuti među znatiželjnim klincima koji su oduševljeno pregledavali svaki od sedam odsjeka fakulteta. Osim što su dobili odgovore na svoja pitanja, saznali su i kako se molekularnim metodama može pripremiti ukusno jelo, kako nastaje tsunami, ali i kako matematičari shvaćaju igre na sreću.

– Ovo je već treća godina da dolazim na PMF na manifestaciju i sve više mi se sviđa Kemijski odsjek – rekla je Jana Vodopija, učenica prvoga razreda bjelovarske gimnazije baš dok su se izvodili pokusi u kojima je pokazano kako nastaje parfem od čokolade.

Speleolozi i detektivi

Ništa manja gužva nije bila ni na Geološkom odsjeku, gdje su klinci mogli izraditi vlastite fosile, a oni koji se dive ljepotama kristala, pak, mogli su napraviti geodu. Prikazano je i kako se speleolozi spuštaju u špilje, a ljubitelji detektivskih igara mogli su na jedan dan postati i geolozi forenzičari te su s pomoću rendgenskih zraka uzimali “otisak minerala” i utvrđivali sastav tla.

Mnogi su uživali i na Odsjeku za fiziku, gdje su se studenti “borili” svjetlosnim mačevima uz taktove glazbe iz “Ratova zvijezda”.

– Svaka je radionica prilagođena određenom uzrastu i nastojimo svake godine povezati znanost s popularnom kulturom jer kroz nju je lakše objasniti kako čak i nevjerojatne pojave imaju logično objašnjenje – poručila je doc. dr. sc. Sofia Blažević, koordinatorica manifestacije.

Ključne riječi

Komentara 2

SV
Svedo
05:48 15.04.2018.

Ja vec 40god nosim skoljke i kamenje iz svedske i stavjam ih na Sljeme, a plavi kamen uzimam sa Sljemen i sirim na nebicnim mjesta a vec sam zbunil engleze haha

GR
grebza
20:15 15.04.2018.

Samo Bandić zna odgovor na ovo pitanje. Kao i na svako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije