Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)moguć redizajn

Otkazuju se sajmovi, gubici su nezaustavljivi. Ima li Velesajam uopće budućnost?

Zagrebački velesajam
24.01.2014.
u 12:00

Gradonačelnik upravi Holdinga dao ultimatum da u tri mjeseca donese strategiju za idućih 20 godina. Mnogi smatraju da je takav plan nerealan. Samo u 2012. Velesajam je imao 50 milijuna kuna gubitka

Pred vodstvo Zagrebačkog velesajma, Holdingove podružnice koja godinama generira gubitke, gradonačelnik Milan Bandić postavio je jasan rok – imaju samo tri mjeseca da utvrde strategiju razvoja Velesajma za sljedećih 20 godina!

“Neću raditi vaš posao”

Postavio je te rokove Bandić na nedavnom kolegiju s upravom Holdinga jasno poručujući direktorima: “Ja neću raditi vaš posao!”

– Pričekajmo pa ćemo vidjeti redizajn Velesajma – rekao je pak gradonačelnik Bandić novinarima. No postavljeni rok je nerealan jer odavna se zna da Zagrebački velesajam gomila dugove, a samo u 2012. godini imali su minus od 50 milijuna kuna.

Najviše se pak troši na zaposlenike čiji broj bi se također trebao smanjiti sa 224 na 150. Za njihove plaće izdvoji se oko 72 posto prihoda, odnosno 36,3 milijuna kuna. Ni građani od Velesajma nemaju veće koristi, a sam predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić prije nekoliko tjedana poručio je kako ne zna što će s tom podružnicom, a ni gradonačelnik Bandić u pet mandata mije učinio ništa da se davni planovi za Velesajam realiziraju.

Planirao se na tom vrijednom gradskom zemljištu kongresni centar, hoteli, muzeji, obnavljanje paviljona, a najnovijim planom predviđeno je i otvaranje centra za skvoš. Samo lani Zagrebačkom je velesajmu za prvih šest mjeseci pozajmljeno 85 milijuna kuna, a u samo 24 dana ove, 2014. godine, na Zagrebačkom su velesajmu otkazana čak dva tradicionalna sajma.

Jedan je CroTour, međunarodni sajam turizma koji se u prostoru Velesajma trebao održati od 19. do 22. veljače, a drugi je Zagreb Auto Show.

– Razlog je otkazivanja CroToura premali interes – opravdao je Zdravko Pandol, voditelj projekta koji se prvi put otkazuje nakon sedam godina održavanja. Iako su na svojim službenim stranicama poručili da će se CroTour vratiti iduće godine na kalendar priredbi Zagrebačkog velesajma uz potpuno novu koncepciju prilagođenu potrebama tržišta, Pandol poručuje da je ipak korisnije sudjelovati na turističkim sajmovima koji se održavaju izvan naših granica. A neće Velesajam ništa zaraditi ni od održavanja Zagreb Auto Showa koji je odgođen šesti put.

Prekratak rok

– Nema dovoljno vremena za organizaciju ovogodišnje priredbe, ali već se sada treba početi pripremati za iduću godinu – kazao je gradonačelnik na sastanku s izlagačima i upravom Holdinga. Podsjetimo, Velesajam je 2012. godine od organizacije sajmova naplatio 11,7 milijuna kuna, a od najma prostora 35 milijuna kuna, dok su troškovi koje ima veći od sto milijuna kuna.

Komentara 9

LU
lutomirski
14:20 24.01.2014.

ja mislim da nema, imali ste 20 godina vremena da sajam njegujete, kontakte stvarate ali u ovoj situaciji kad je automobilski sajam ukinut radi manjka interesa,tako je i velesajam, Hrvatska je prestala biti trziste, HRvatska je prestala biti trziste kupaca, sajam je skupa stvar i trazi investicije, produkti i drzave investiraju novce i vrijeme,da bi se nesto prodalo i investicije isplatile,ali to je u Hrvatskoj sa ovakvom vladom neisplatilo, pa sama vlada koja se moli i gata da neki investor dode mora uviditi da nema izgleda, dugogodisnje varanje,zavlacenje, i bezvezni zakoni napravili su svoje,kao HR za neisplatvu drzavu za bilokakve investicije, da bi se povjerenje svjetskih investitora i najvise malih, koji su jako vazni za pocetak opet uspostavilo, trebaju godine i godine njege i marketinga koja je Hrvatska vlada upropasila.

Avatar gladnijura
gladnijura
14:09 24.01.2014.

Držati kojekakve izložbe ovakvog tipa kao naš Velesajam, mogu si priuštiti samo bogati. Ako se ti prostori ne mogu iskoristiti za nešto financijski unosno, onda ih treba ili nekom iznajmiti, ili sve to skupa poravnati sa zemljom i zemljište iskoristititi za nešto pametno.

TR
Trucker
12:56 24.01.2014.

Zemljišna mafija je i tu umiješala svoje duge prste! Prekrasno mnogo zemlje za tržiti u budućem "centru" grada jedini način da ga sa se dokopaju jeste sravniti sa zemljom velesajam!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije