Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Otkako smo postale 'Kolindine dizajnerice', etnomotivi su hit'

Sašile su kostim za službeni posjet kraljici Elizabeti, no dizajne Vesne i Marije Milković vole i 2Cellos, hrvatski dirigenti, pjevačica Sandra Bagarić, književnica Sanja Pilić...
25. veljače 2017. u 20:00 1 komentara 3462 prikaza
01.02.2017., Etno butik Mara, Zagreb - Vesna i Marija Milkovic, koje stoje iza Etno butika Mara, izmedju ostalog dizajniraju i za predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarovic.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Na njihovu čipku čak je i kraljici Elizabeti zapeo pogled.

Nije mogla odoljeti da na trenutak ne zastane kad joj je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pružila ruku. A vjerojatno je i u neformalnom razgovoru doznala da je riječ o ornamentu s hrvatskog otoka Paga. Pašku čipku na rukavu sugerirala je Vesna Milković, odmah nakon što su predsjednici na Pantovčaku uzele mjere za ručno šivani crno-bijeli kostim. Zaželjela je potom i jedan s malo boje, pa im je to odlučila priopćiti baš u njihovu dućanu u prolazu Matice obrtnika. Tada su joj izradile crveno-crnu varijantu. I tako su majka i kći iz Etno butika Mara među zagrebačkim obrtnicima postale poznate kao “Kolindine dizajnerice”. Iako im je da su idealne za to govorio gotovo svatko tko je ušao u dućan.

Prva bluza u 6. razredu

– Godinu dana slušale smo: “Pa vi biste trebale odijevati Kolindu”, dok nisu došli iz Ureda predsjednice kako bi rekli da su nas odabrali za predsjedničin službeni posjet Engleskoj – kaže Vesna Milković, koja haljine, kapute, košulje, sakoe, torbice te ostale predmete dizajnira s kćeri Marijom. Kroz vrata obrta u Ilici otad su ušli brojni novi kupci. Jer sve je zanimalo – koje su još hrvatske ornamente i dijelove nošnji njih dvije uspjele aplicirati na odjeću.

– Interes se, naravno, povećao, no naše poslovanje i dalje počiva na stalnim klijentima, većinom ženama koje su prilično svjesne što nose. Etno ili voliš ili ne voliš. Nema između – ističe Vesna Milković, koja je Etno butik Mara otvorila još 1999., kada je, u 38. godini, odlučila promijeniti zanimanje pravnice.

– Mislila sam kolika bi bila šteta provesti život ne radeći ono što voliš – objašnjava dizajnerica rođena u Vrbanji. Živjela je u obitelji u kojoj se stalno nešto šivalo, plelo i vezlo. Baka joj je prenijela znanje svih tehnika veza. Prvu je bluzu sašila još u šestom razredu osnovne škole, a u gimnaziji je već izrađivala kapute. A ideja za brend sazrela je kad je shvatila koliko ima različitih hrvatskih etnomotiva koji nisu uopće prepoznati. Baštini je ostala vjerna svih 18 godina, među ostalim i zato što joj je ona neiscrpno vrelo nadahnuća. Kći Marija prati posao od svoje 15. godine, a sada je kao diplomirana modna dizajnerica te mlađa generacija obitelji zadužena za softverski dio posla.

kolinda šokačko sijelo 'Šokačko je srce otvoreno kao ravnica' Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović otvorila 50. Šokačko sijelo u Županji Little Mix Veliki uspjeh Djevojke iz Little Mixa nastupile u kreaciji našeg dizajnera

I stranci su oduševljeni

– Dio ornamenata radimo kompjuterski, na posebnom programu. A nakon što nacrtam, primjerice, borduru s Baščanske ploče, dalje se sve aplicira strojno – kaže Marija Milković.

Da bi to učinili, surađuju s muzealcima, pa i s akademicima. S njima se najčešće konzultiraju oko glagoljice, koja se traži na krsnim košuljicama. Hit je i alkarski vez, a obradili su i šestinski, prigorski, slavonski, tu je i motiv pletera... Sve što izađe ispod njihova stroja u malim je serijama, a odjeću koju kreiraju zavoljeli su i dvojac iz 2Cellos, hrvatski dirigenti, pjevačica Sandra Bagarić, književnica Sanja Pilić... Oduševljeni su i stranci.

– U sjećanju mi je ostala rečenica ravnateljice Ruske akademije znanosti koja je posjetila butik. Dok je gledala haljine i kapute s glagoljicom, rekla je da sam dala život onome što ona izučava kao štura slova na papiru – kaže Vesna Milković zaključivši da je bilo vrijeme da naše narodno blago izvučemo iz škrinja i ormara te pokažemo svijetu što imamo.

>> Druženje na Pantovčaku: Pogledajte tko je pokazao umijeće pred Predsjednicom

RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima