Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stradalo ih oko 6000

Oštećenja grobnih mjesta moći će se pregledati na web stranici

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
03.04.2020.
u 17:45

– Oni koji nisu imali policu, neka oštećenje prijave kao štetu od elementarne nepogode te će se tako, sukladno zakonskim propisima, moći naplatiti – kažu u Gradskim grobljima.

Više od šest tisuća posljednjih počivališta oštećeno je u potresu, izvijestili su iz Gradskih groblja, a kako Zagrepčani pojedinačno ne bi morali dolaziti i pregledavati štetu, za njih će to obaviti posebne ekipe.

One trenutačno, kažu u Holdingovoj podružnici kojoj je na čelu Patrik Šegota, obavljaju izvide i fotodokumentiraju svako grobno mjesto koje je oštećeno te pripremaju materijal koji će potom postaviti na internetsku stranicu. Adresa je gradskagroblja.hr, a ondje će se oštećenja moći pregledati preko tražilice pokojnika ili klikom na poligon grobnog mjesta na karti. Kako oštećenja ima mnogo, ekipama će za njihovu evidenciju, kažu, trebati barem mjesec dana, dok će najkasnije do 6. travnja biti spremna veza na virtualnu šetnju mirogojskim arkadama, također kako bi Zagrepčani mogli vidjeti u kakvom je stanju grobno mjesto.

– Arkade su ograđene te nije dopušten pristup unutar njih, kao ni u crkvu Krista Kralja, te molimo posjetitelje za povećan oprez – kažu u Gradskim grobljima te dodaju da nadoknada štete nastale na individualnim grobnim mjestima nije pokrivena policom osiguranja njihove podružnice. Ako su, pak, Zagrepčani sami osigurali grobove, mogu im se obratiti za fotodokumentaciju koju će predati osiguravatelju.

– Oni koji nisu imali policu, neka oštećenje prijave kao štetu od elementarne nepogode te će se tako, sukladno zakonskim propisima, moći naplatiti – kažu u Gradskim grobljima. Dodaju i da se šteta može naplatiti u još jednom slučaju, a to je ako vam je spomenik oštećen tako da je na njega pao drugi.

– Tada ćete štetu moći naplatiti od korisnika grobnog mjesta s kojeg je pala ploča i oštetila vaš grob – objašnjavaju u Gradskim grobljima.

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Cat
Cat
12:05 06.04.2020.

Bila sam obići grob na Mirogoju, na svu sreću nije se ništa dogodilo sve je na mjestu. Na većini oštećenih spomenika popadale su natpisne ploče a sve zahvaljujući nekvalitetnom radu klesara. Moj otac je klesar i znam kako se trebaa raditi, niti jedna ploca nema klinove već su doslovno zaljepljene cementom a jedan sam vidjela i sa silikonom. Trebalo bi od "majstora" tražiti naknadu štete zbog nekvalitetne izvedbe.

Avatar Niškorist
Niškorist
20:47 04.04.2020.

Bio sam danas na groblju vidio mnogo nadgrobnih ploča koje su popadale kod mene se rasklimala ali je na grobu iza pala i pukla Po mom zapažanju najveći problem nastalih šteta je ne fiksiranje nadgrobne ploče loša izvedba montaže i ljepljenja ploče su debljina od 4-6 mm štiftova a to nemože držati ploću od 100-200 KG .

Avatar tigarbbb
tigarbbb
15:39 04.04.2020.

za nima me koje donio ovakav zakon da kad je potres pomaknuo spomenik i pao na tuđi da stranka dotičnog groba moše zatražit oštećenje,ej pametni niko nije namjerno srušio nadgrobni spomenik,svaki vlasnik bi trebao o svom trošku sanirati štetu,ali svoju,a ne tuđu,i....i pametni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije