Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predlaže i temeljitu obnovu

Bandić osmislio devet primjedbi na Štromarov zakon o zagrebačkom potresu

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić obišao crkvu sv. Marka oštećenu u potresu
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/8
02.04.2020.
u 21:09

Osim konstrukcije, trebalo bi, smatraju u Gradu, obnoviti i instalacije i fasadu

Zagrebačka gradska uprava u Fond izravnanja za druge jedinice područne regionalne samouprave svake godine daje 900 milijuna kuna, a od 2007. u njega je uplaćeno 10 milijardi kuna. U narednim razdobljima taj bi novac trebao ići za potrebe obnove nakon potresa. Smatraju tako u Gradu, gdje su na papir stavili devet točaka, odnosno primjedbi na zakon koji se ovih dana izrađuje u Ministarstvu graditeljstva. Preraspodjela novca koji daju za fond jedan je od prijedloga i ideja za buduću obnovu. I ne bi se smjelo, kako ministarstvo predlaže, ulagati samo u konstrukciju urušenih zgrada, već gradonačelnik Milan Bandić predlaže i temeljitu obnovu i poboljšanje konstrukcije, čija bi se stabilnost dovela na razinu zatečenog stanja prije potresa. Osim konstrukcije, trebalo bi, smatraju u Gradu, obnoviti i instalacije i fasadu.

- U prijedlogu zakona suvlasnici stambenih zgrada koji žele sami obnoviti nemaju pravo na naknadu troškova tj. novčanu pomoć, s čime su diskriminirani u odnosu na vlasnike kuća koji bi imali pravo na takvu novčanu pomoć – ističu još jednu točku, kao i da prema novom zakonu nisu određeni kriteriji novčane pomoći za vlasnike kuća nego ovise o budućoj odluci Savjeta i programu mjera koji bi trebala donijeti Vlada, a još ne postoji.

- Prijedlog zakona traži i da vlasnik srušene kuće pravo na naknadu iz osiguranja za srušenu kuću prenese na državni proračun i prije nego se donese odluka o eventualnoj zamjenskoj gradnji njegove obiteljske kuće, što je posve neosnovano – kažu i dodaju da nije ni jasno na koji način će se graditi stambeni zamjenski objekti u slučaju kada kuća ima više od jednog stana, s obzirom da zakon samo govori o gradnji zamjenskih kuća od 55, 70 ili 85 kvadrata, ovisno o broju članova kućanstva.

- Za razliku od prijedloga Zakona koji smatra da bi se iz sredstava za obnovu, koji koriste i dobrovoljne donacije, trebale obnavljati i zgrade javne namjene - Grad smatra da bi i Država i Grad ne bi trebali koristiti ta sredstva, već takve objekte obnavljati iz svojih redovnih prihoda – ističu te dodaju da smještajne kapacitete za stambeno zbrinjavanje onih čije su kuće stradale u potresu za vrijeme obnove njihovih domova trebaju osigurati i Grad i država iz svih raspoloživih nekretnina. Traže i da se zakonski regulira mogućnost statičkog unapređenja objekata povijesne jezgre grada. Hoće li ministarstvo Predraga Štromara prihvatiti njihove prijedloge, tek će se vidjeti, a svi koji će dati primjedbe, uključujući i udruženja arhitekata, dobili su više vremena, s obzirom da je sastanak na kojem će se raspravljati o tome prebačen sa sutrašnjeg dana na ponedjeljak.

VIDEO Milan Bandić održao konferenciju za medije o potresu u Zagrebu

Ključne riječi

Komentara 7

TM
trade_mark
21:24 02.04.2020.

Frajer 20 godina pljačka, krade i laže, a sad se gura u prve redove kao neki mesija. Makni se! Ne trebamo te!

Avatar links
links
08:55 03.04.2020.

lopina vidi priliku da se ponovo ogrebe... odlazi!!!

2X
2Xgeneral
07:24 03.04.2020.

svuda gdje je parica vrti se matan miki. što on nije već napravi ostatičku analizu starog dijela zagreba jer harači 20 godina a ima i pajdu kalinićija koji zoiblje 30 tisuća kunića kriznih kao hitne intervencije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije