Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Osmislili smo novu zgradu za Muzej naive

Bivši ravnatelj ustanove Vladimir Crnković i arhitekt Mario Pehnec predlažu da se objekt smjesti na Vranyczanyjevoj poljani
05. ožujka 2018. u 10:09 7 komentara 957 prikaza

Hrvatski muzej naivne umjetnosti, koji je osnovan 1952. i najstarija je takva ustanova u svijetu, trenutačno se nalazi u 300 kvadrata prostora u Ćirilometodskoj, no godinama je u potrazi za primjerenim dugoročnim smještajem, kaže njegov bivši ravnatelj Vladimir Crnković, koji je odlučio inicirati rješenje tog problema. U suradnji s arhitektom Marijom Pehnecom iz Idea studija, naime, osmislio je plan za novu zgradu muzeja na Vranyczanyjevoj poljani, koji će sutra predstaviti javnosti.

'Lako razumljiva knjiga' Ivan Meštrović u slikama od Vrpolja do Amerike

Objekt bi, prema tome projektu, bio pretežito ukopana građevina iza južnog gradečkog bedema, s atrijem koji povezuje Strossmayerovo šetalište i Vranyczanyjevu poljanu, a na njoj bi se izgradio ostakljeni paviljon s kafićem, suvenirnicom i sličnim sadržajima te jednokatnica uprave. Eksponati bi, pak, bili smješteni u dvije podzemne etaže, a tim bi se planom muzej proširio na 2700 kvadrata.

– Moglo bi se u njemu izložiti 220 eksponata, a trenutačno ih je 80, pa bi se otvorio i prostor za zbirku stranih majstora – ističe Crnković.

Muzej naivne umjetnosti, dodaje, jedan je od najposjećenijih u zemlji, a lani su ga obišle 22.000 ljudi, od čega 90 posto stranci. No, osim što bi vrijedna djela slikala poput Ivana Generalića i Ivana Rabuzina dobila novi dom, kažu autori, realizacija njihova projekta obogatila bi i sadržaj Vranyczanyjeve poljane koja bi se uredila kao park s kinetičkom fontanom, vidikovcem, dječjim igralištem...

– Povezivanjem Strossmayerova šetališta i Vranyczanyjeve poljane otvorila bi se nova pješačka veza i formirao urbani javni prostor. Atrij bi služio i za koncerte, predstave, predavanja, manje izložbe – pojašnjava Pehnec.

Nova atrakcija metropole EU ‘peroklinika’ u 2018. postaje muzej NOVOOTVORENI MUZEJ Zagrebačka povijest kroz kasete Madonne, Azre, Čolića... Hrvoje Slovenc Fotograf Hrvoje Slovenc: 'Hrvatska rapsodija' istražuje nacionalni identitet iz moje imigrantske perspektive
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • Avatar links
  links:

  uklapa se u okolinu kao Glazbena Akademija i onaj Ban Centar.... jeste li vi slijepi ljudi??

 • Ronin_88:

  Nemre niš bez fontane. A di bi premjestili jedino dječje igralište na gornjem gradu ??

 • cvijece:

  Eh,da li muzej mora biti baš na toj lokaciji ili na nekoj drugoj,ne znam ...ali zaslužuje biti i postojati u većem i reprezentativijem prostoru u Zagrebu (a i u drugim gradovima,zašto ne).Onima koji se protive iz neznanja o vrijednosti naše ... prikaži još!e proslavljene naivne umjetnosti ,neka se propitaju.Za učenje nije nikada kasno.Pohvala gospodinu Vladimiru Crnkoviću.