Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideja na 2700 kvadrata

Osmislili smo novu zgradu za Muzej naive

05.03.2018.
u 10:09

Bivši ravnatelj ustanove Vladimir Crnković i arhitekt Mario Pehnec predlažu da se objekt smjesti na Vranyczanyjevoj poljani

Hrvatski muzej naivne umjetnosti, koji je osnovan 1952. i najstarija je takva ustanova u svijetu, trenutačno se nalazi u 300 kvadrata prostora u Ćirilometodskoj, no godinama je u potrazi za primjerenim dugoročnim smještajem, kaže njegov bivši ravnatelj Vladimir Crnković, koji je odlučio inicirati rješenje tog problema. U suradnji s arhitektom Marijom Pehnecom iz Idea studija, naime, osmislio je plan za novu zgradu muzeja na Vranyczanyjevoj poljani, koji će sutra predstaviti javnosti.

Objekt bi, prema tome projektu, bio pretežito ukopana građevina iza južnog gradečkog bedema, s atrijem koji povezuje Strossmayerovo šetalište i Vranyczanyjevu poljanu, a na njoj bi se izgradio ostakljeni paviljon s kafićem, suvenirnicom i sličnim sadržajima te jednokatnica uprave. Eksponati bi, pak, bili smješteni u dvije podzemne etaže, a tim bi se planom muzej proširio na 2700 kvadrata.

– Moglo bi se u njemu izložiti 220 eksponata, a trenutačno ih je 80, pa bi se otvorio i prostor za zbirku stranih majstora – ističe Crnković.

Muzej naivne umjetnosti, dodaje, jedan je od najposjećenijih u zemlji, a lani su ga obišle 22.000 ljudi, od čega 90 posto stranci. No, osim što bi vrijedna djela slikala poput Ivana Generalića i Ivana Rabuzina dobila novi dom, kažu autori, realizacija njihova projekta obogatila bi i sadržaj Vranyczanyjeve poljane koja bi se uredila kao park s kinetičkom fontanom, vidikovcem, dječjim igralištem...

– Povezivanjem Strossmayerova šetališta i Vranyczanyjeve poljane otvorila bi se nova pješačka veza i formirao urbani javni prostor. Atrij bi služio i za koncerte, predstave, predavanja, manje izložbe – pojašnjava Pehnec.

Komentara 7

Avatar links
links
12:58 05.03.2018.

uklapa se u okolinu kao Glazbena Akademija i onaj Ban Centar.... jeste li vi slijepi ljudi??

Avatar R.o.n.i.n
R.o.n.i.n
10:25 05.03.2018.

Nemre niš bez fontane. A di bi premjestili jedino dječje igralište na gornjem gradu ??

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:29 05.03.2018.

Muzej građanske naivnosti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije