Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istaknuli boljke

Oporba o problemima sa smećem u metropoli: 'Zagreb je već dugo disfunkcionalan grad'

Zagreb : Velike količine otpada nakon blagdana
Emica Elvedji/PIXSELL
22.01.2024.
u 14:59

Veći dio gradskih problema, smatraju u oporbi, je naslijeđen i to djelomično amnestira aktualnu gradsku upravu

Darko Klasić, predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba, Mirko Budiša, podpredsjednik HSLS-a i predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša i Josip Pavlović predsjednik udruge Ekologija grada održali su konferenciju za medije na kojoj je glavna tema bila zagrebačka borba s otpadom.

-Prošlotjednim istupima gradonačelnika Tomislava Tomaševića i zamjenice gradonačelnika Danijele Dolenc u javnom prostoru nastavlja se skrivanje problema i razlozi neefikasnog vođenja grada u kojem se koriste prokušanim pristup njihovog prethodnika "mi nikad ne lažemo, samo povremeno govorim neistine"- kazao je Klasić. 

Prvi primjer za navedeno je promoviranje povećanja plaća u ZG Holdingu, dodao je  Klasić, a stvarnost ukazuje da su za 20 % povećane plaće direktorima i upravi Holdinga, a radnicima su tek ponuđena povećanje od 2,5 % u travnju i 2,5% u listopadu. Kao drugi primjer naveo je navodna odstupanja od istine u političkom djelovanju Možemo! koje se temeljilo na odgovornosti grada na gospodarenju otpadom i na odlagališta Jakuševac da bi sada doznali po preuzimanju vlasti da se oni ne smatraju odgovornim što su pokazali i u proračunu za 2024. godinu te izostanku izrade bilo kakvih planova za gospodarenje otpadom u prethodne dvije i pol godine.

VEZANI ČLANCI: 

Budiša je istaknuo kako je Zagreb kada govorimo o gospodarenju otpadom je disfunkcionalan već duže vrijeme, a vrhunac te disfunkcionalnosti događa se upravo ovih dana. Veći dio tih problema je naslijeđen i to djelomično amnestira aktualnu gradsku upravu.

-Da bi se problem prikrio, na djelu su PR-ovski manevri gdje se na agresivan način najavljuje zatvaranje Jakuševac, izgradnja Centra za gospodarenje otpadom te raskid koncesije sa Zagrebačkim otpadnim voda. Nažalost, niti će se odlagalište Jakuševac zatvoriti prije roka, niti će se izgraditi ovako zamišljeni Centar za gospodarenje a i problem raskida koncesije bi se mogao svesti na onu narodnu "skuplja pita od tepsije". Uvjeren sam kako ovakvih prijedloga ne bi bilo da se nisu dogodili tragični događaji na odlagalištu Jakuševec, pa sve skupa djeluje ishitreno i amaterski- kazao je Budiša. 

Josip Pavlović iz Udruge Ekologija grada osvrnuo se na prošlotjedne medijske ispade Tomislava Tomaševića, vezano za planove u Resniku.

VIDEO: Učenici osmislili superheroje, zelene oaze i gradove

-Mislimo da je apsolutno deplasirano u ovom trenutku razgovarati o Resniku, jer smo se revolucionarnih rješenja u sustavu gospodarenja otpadom od ove gradske vlasti naslušali više nego dovoljno, a činjenica je da je Tomislav Tomašević što iz svog oporbenog i aktivističkog djelovanja, a najviše iz upravljanja Gradom, jedan od najodgovornijih što CGO Resnik nije krenuo sa izgradnjom unatoč završenoj svoj dokumentaciji. Tema o kojoj treba razgovarati i na koju očekujemo odgovore je tema odlaglišta otpada Prudinec-Jakuševec. Prošlo je više od 2 mjeseca od prvog odrona odlagališta, mjesec i pol od drugoga, a projekta sanacije još nema niti na vidiku, iako je zakonska obaveza Zagrebačkog Holdinga bila obavezna izrada projekta sanacije neposredno nakon incidenta- kazao je Pavlović. 

Ekologiju grada zanima razlog urušavanja i odgovornost, razlozi incidenata na deponiju, razlog zbog kojeg se dvije godine kao nikada širio nesnosan smrad sa odlagališta. Traže i odgovor na pitanje što će biti sa zagrebačkim sustavom gospodarenja otpada u narednih šest mjeseci do godinu dana, jer je jedinu infrastrukturu koju idemo - odlagalište Prudinec-Jakuševec, ova gradska vlast svojim odlukama i postupcima ograničila za korištenje i dovela u pitanje njegovu dostupnost gradu Zagrebu.

- Također, zanima nas što se planira napraviti da bi se stabilizirao odvoz otpada, koji ne funkcionira već dvije godine, a dodatno se pogoršao uvođenjem novog načina prikupljanja otpada od 1. listopada 2022., a kulminirao je u posljednje vrijeme nakon incidenata na odlagalištu do razine da u pojedinim dijelovima grada određene frakcije otpada nisu odvežene oko mjesec dana. Hoće li se, obzirom na potpuno nefunkcioniranje sustava i cjelokunu situaciju, građanima smanjivati računi?- pita se Pavlović.

S obzirom da je ova gradska vlast učinila Zagreb ovisnijim o suradnji sa ovlaštenim oporabiteljima više nego ikada prije - hoće li se napraviti plan suradnje, ili će se kao i do sad predavati otpad mimo redovne procedure, po nebuloznim cijenama, dodao je Pavlović. 

VIDEO: Karlovac uz rijeku Koranu na hladnih -11 stupnjeva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije