Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednice nema prije svibnja

Oporba: Evo gdje bi se mogla milijarda u proračunu uštedjeti za saniranje štete

Sjednica Skupštine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
07.04.2020.
u 14:18

Sazivanje izvanredne sjednice, podsjetimo, zatražili su klubovi SDP-a, GLAS-a i HSU-a, Lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, Klub nezavisnih zastupnika te zastupnik HNS-a Tomislav Stojak.

Dobili su zeleno svjetlo, odnosno oznaku, da je njihovo staro mjesto, gradska vijećnica na adresi Ćirilometodska 5, sigurna za rad, tako da oporbu ne koči prostor gdje bi se održala izvanredna sjednica vezana uz potres i "koronakrizu" koju su jučer zatražili, ali ih zato usporava - zakon. Prema njemu, naime, ne može biti za manje od mjesec dana jer nakon što oporbene stranke, točnije njih jedna trećina, preda zahtjev, a predali su ga jučer, tek za 15 dana se odlučuje o tome hoće li sjednice uopće biti, a onda treba proći još 15 dana radi organizacije, sjednica odbora... Plan je zasad, neslužbeno doznajemo, da će se ona svakako održati i organizirati kao posljednji put, s manje zastupnika i pročelnika u dvorani, poštujući mjere koje je odredio Nacionalni stožer.

Sazivanje sjednice zatražili su klubovi SDP-a, GLAS-a i HSU-a, Lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija, Klub nezavisnih zastupnika te zastupnik HNS-a Tomislav Stojak. Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomašević objasnio je da je za sazivanje sjednice potrebno 17 potpisa, a oni ih imaju 20. 

Oporba, podsjetimo se, želi na skupštinskoj sjednici vidjeti koliko je Zagreb nastradao, kolike su štete i u kojem smjeru treba ići dalje, a ne da se, navode, sve stavlja "pod tepih".  Muče ih neodgovorena pitanja oko sanacije štete nastale zbog potresa, konkretno, gdje će se uzimati novac da se sve to pokrije. To bi ugrubo trebao obuhvatiti rebalans proračuna za kojeg jučer gradonačelnik Milan Bandić na prvoj presici zagrebačkog Civilnog stožera najavio da ide za dva tjedna. Skeptični su oporbenjaci što će se "iskemijati" u svemu tome, a oni već sami imaju gro prijedloga na pameti što bi Bandić mogao od proračunskih planova zaustaviti, odgoditi ili, pak, otkazati da bi se ukupno uštedjele čak i milijarda.

- Pola milijarde bi se sačuvalo samo da se zaustavi treća faza gradnje pročišćivača otpadnih voda. To je, koliko se sjećam, trebao platiti koncesionar, ali iz nekih nepoznatih razloga će se novac uzeti iz gradske blagajne. Da se zamrzne ili da povučemo sredstva iz EU fondova, uštedjeli bi samo na tome 500 milijuna kuna - naveo je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika, Renato Petek, dodajući kako bi se privremeno mogle "zamrznuti" neke aktivnosti na području kulture i sporta koje nisu nužne. 

- Svi projekti poput Ljeta na Savi se trebaju stopirati, odnosno sve što neće utjecati na funkcioniranje grada, moralo bi se odgoditi - istaknuo je zastupnik Matej Mišić (SDP). S tim se slaže i GLAS-ova zastupnica Anka Mrak - Taritaš.

- Bez Ljeta na Savi i Spomenika Domovini, uštedjelo bi se, prema mojoj slobodnoj procjeni, oko 40 milijuna kuna - rekla je A. Mrak - Taritaš. Naglasila je pritom kako ima mnogo stavki u proračunu za koje joj nije jasno zašto ih Grad plaća.  

- To su udruge nepoznatog imena i sadržaja. Jedna od njih je, primjerice, Udruga ljubitelja božura. Isto tako, zašto je Grad već uplatio novac za maraton u Čazmi, ako nije i neće biti održan? - pita se GLAS-ova zastupnica dodajući kako se na takvim sitnicama mogu uštedjeti milijuni. Jedna velika "riba" u proračunskom moru su i ZET-ove subvencije koje su teške 550 milijuna kuna te tu itekako, procijenio je čelnik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak, ima prostora za uštedu.

-  Podsjećam da se troši i oko 30 milijuna kuna za naknade vijećnicima. Mogli bi se oni, barem za vrijeme krize, odreći naknade za rad jer ionako trenutno nemaju puno posla - predložio je Stojak.

Komentara 5

KO
Kokoiduhovi
15:12 07.04.2020.

Nema veze što je potres oštetio veliki dio grada, što ljudi pate...Njemu je važno da se slika i puni džepove našim novcem od prireza, regresa, uskrsnica, donacija. Ne budite smiješni; organizirajte skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma za opoziv gradonačelnika i zamjenika. Potrebno je 20% potpisa od ukupnog broja birača Zagreba. To je 138.800 potpisa. Nakon toga raspisivanje referenduma. Potrebno je 693.700 glasova za opoziv. Pa imamo ih i više. Za onoga koji je pokazao srednji prst Zagrebu, okrivio nas za posljedice potresa i rekao da će Grad zagreb obnavljati samo gradske objekte, a o ikakvoj pomoći u bilo kom vidu, što se Bandića tiče, nema ni govora. Pa zar smo taoci jednog ..jednog....

AN
ante1968
06:59 08.04.2020.

Užas je što ovaj čovjek radi od Zagreba.čisti lopovluk..ali šta se javlja ova Mrak Taritaš šta je napravila u Gunji i poplavljenoj Slavoniji..uzela je tamo za 3 života i ona i njeni izvođači radova...

JO
jorgen
09:47 08.04.2020.

Od svega oni našli uzimati od gradnje pročišćivača otpadnih voda. Ma, bravo. Što ne uzmete od svjetski najskuplje žičare? Od NGO udruga koje troše silne stotine milijuna kuna na maglu? Napravite anekse ugovora grada s privatnim firmama koje beru milijune na temelju loše obavljenih poslova u komunalnim i ostalim sektorima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije