Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije već dugo

Dva put danas pukle vodovodne cijevi u dva različita zagrebačka kvarta

Puknuće cijevi
Filip Kos/PIXSELL
29.11.2021.
u 15:16

Cijev je pukla u Baburićinoj ulici u Zapruđu, a potom u Otešičkoj u Vrapču, a opskrba pitkom vodom osigurana je autocisternom.

Novo puknuće starih i dotrajalih zagrebačkih vodovodnih cijevi dogodilo se danas oko 14 sati u novozagrebačkom kvartu Zapruđe u Baburićinoj ulici. U tijeku je sanacija, a opskrba pitkom vodom, javljaju iz Zagrebačkog holdinga, osigurana je autocisternom

Sanacija cijevi u Zapruđu završila je oko 17 sati, a stanovnicima je vraćena voda. Vrlo brzo, cijev je pukla i u Otešičkoj ulici u Vrapču gdje su Zagrepčani i dalje bez vode koja, javlja Holding, stiže u cisternama. 

Zagreb ima veliki problem s dotrajalim kanalizacijskim i vodovodnim cijevima iz kojih iscuri više od 50 posto vode, što na godišnjoj razini stvara gubitak od 240 milijuna kuna, a i ekološki je potpuno neprihvatljivo. Bivša gradska uprava 2007. podigla je kredit od 300 milijuna eura predviđen, među ostalim, za sanaciju vodovoda i kanalizacije, no on je utrošen na druge stvari dok cijevi i dalje trunu, stvaraju gubitke i neprilike građanima. 

Usprkos tome što su ponajbolji inženjeri gradskog vodovodnog poduzeća Vodoopskrba i odvodnja prije desetak godina izradili detaljnu strategiju sanacije gubitaka u zagrebačkoj vodovodnoj mreži, ona je ostala mrtvo slovo na papiru. Grad za sada ne poduzima ništa kako bi se ovaj gorući problem riješio, a voda i dalje curi. 

Neke značajnije stavke za sprečavanje ovakvog rasipanja najvažnijim životnim resursom nema ni u gradskom proračunu za 2022. Vodovod se samo okvirno spominje među rashodima 'za nabavu proizvedene dugotrajne imovine' koji iznose oko milijardu kuna. Međutim, u tim je troškovima uz ulaganja u vodovod i kanalizaciju planirano i ulaganje u stambene i poslovne objekte, ceste, željeznice, plinovod, ostale građevinske objekte, postrojenja i opremu, prijevozna sredstva, knjige, umjetnička djela, ostale izložbene vrijednosti te nematerijalnu proizvedenu imovinu stoga od nekih većih zahvata na zagrebačkom vodovodu neće biti ništa ni iduće godine. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

PR
prokurator
23:05 29.11.2021.

druže miki, trošio si u ziđanje fontana, nisi bio svjestan da imaš spontane fontane po cijelom zabregu!

IL
ilustrator
16:45 29.11.2021.

kako to, mile umro, ni krivca više nema.

MK
MKGRA
08:16 30.11.2021.

Nema dana da u Gradu ne pukne vodovodna cijev, Zagreb su sustavno uništavali 50. godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije