Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki prihvatljivo

Oni se griju na drva - osjećaj topline je drugačiji, a u 4 godine potroše koliko bi ih koštao priključak na plin

10.11.2015., Hrvatski Leskovac -  Mario Pranjic obiteljsku kucu grije na drva i ne zeli uvesti plin iako su u blizini njegove ulice vec zapoceli radovi na plinifikaciji. Mario sa suprugom Marijom i sinom Mateom.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
15.11.2015.
u 11:40

Sve više ZAgrepčana vraća se grijanju na drva kao kruti energent; kažu da im je u domu uvijek vruće, a u stanovima s plinom je i prohladno. No, ključan je razlog što im je tako - jeftinije

Gradski plinovod joj je u dvorištu, ali Branka Bešić ne misli se spajati na mrežu. Iako se godinama grijala preko toplane u stanu u Novom Zagrebu, posljednih 15 godina koliko živi u Gračanima, njezin izvor grijanja isključivo je – štednjak na drva. Uskoro planira selidbu. A kamo ide ona, naglašava, s njom će i njezina peć.

Usput se i razgibaju

– Nikad se ne bih drukčije grijala. Osim toga, ova peć korisna je iz više razloga – na njoj i pečem i kuham – kaže Branka Bešić.

Starinski način grijanja, svojstven za ruralna područja, postao je trend i u glavnom gradu. Osim toga, primjena ide uz filozofiju održivog razvoja – ekološki je prihvatljivo, iz obnovljivih je izvora, a i – najisplativije je.

– Sasvim je to drugi osjećaj topline. Za paljenje vatre potrebno je nekoliko minuta i začas je toplo – kaže Branka Bešić dodajući kako grijanjem na drva, što zahtijeva njihovo svakodnevno donošenje iz drvenog štaglja, spaja ugodno s korisnim, jer – usput se i razgiba.

Za jače zime grijanje na plin obitelj Dubravke Štrković znalo je stajati i po 8000 kuna. Grijali su tako 120 kvadrata kuće u Gračanskom Dolju od 1987. sve do 2013.

– Suprug i ja smo u mirovini i takvi izdaci teško bi nam pali. Sad cijelu sezonu grijanja platimo 2500 kuna – kaže Štrković, koja ima i 10 rali šume na Medvednici. Pošto se nalazi u parku prirode, drva je jednostavnije naručivati, kaže Štrković, nego tražiti sve moguće dozvole od Šumarije Zagreb. Dovoljno im je osam metara da prezime.

– Investicija od 50 tisuća kuna, koliko smo platili priključak, nije se isplatila. Plin smo u početku plaćali kunu po kubnom metru, a sada je četiri kune – kaže Štrković. Da je priključak na plinsku mrežu preskup smatra i predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb – zapad Željko Fiolić. Trenutačno se provodi plinofikacija Hrvatskog Leskovca, Ježdovca i Čeha, no rijetki se žele spojiti.

– Grad Zagreb ne čini mnogo da olakša kućanstvima. Potrebno je pojednostaviti administraciju, a ne da se ljudi muče s papirologijom. I cijena samog priključka, koja je oko 12.000 kuna, trebala bi biti niža – kaže Fiolić.

U sezoni 10 kubika

Plin prolazi i blizu kuće Marija Pranjića u Hrvatskom Leskovcu, no svoj kat kuće od 120 kvadrata nastavit će grijati na drva.

– Za cijelu sezonu naručimo 10 metara za 3000 kuna, a isplati nam se već do proljeća. Mjesečno nas grijanje košta manje od 400 kuna. A kod nas je uvijek vruće, za razliku od šogorova stana u kojem je prohladno, a za 60 kvadrata mjesečno plati i 800 kuna – kaže Pranjić čija peć grije i suprugu Mariju, jednomjesečnog sina Matea i 2,5-godišnju kćer Laru.

Komentara 95

HR
Hrabraja
12:51 15.11.2015.

Problem je u cijeni plina, a pogotovokvaliteti

Avatar ČEPlN
ČEPlN
14:05 15.11.2015.

da osjećaj topline na drva ništa zamjeniti ne može

HR
Hrabraja
12:51 15.11.2015.

Problem je u cijeni plina, a pogotovokvaliteti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije