Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
došlo do prekida

Odvoz plastike opet zaštekao pa e-Kolektor uzima još dvjesto tona

Kontejner za plastičnu ambalažu u naselju Prečko zatrpan otpadom
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
19.03.2019.
u 08:49

Još 28. prosinca raspisan je natječaj kojim se traži tvrtka koja će za 15,5 mil. kuna oporabljivati plastiku i tekstil

Ako Bog da, bit ćemo mirni nakon Prvog maja – na pitanje kad će kraj mukama s plastikom odgovaraju nam u Čistoći. Do tada bi se moglo znati tko će oporabljivati tu vrstu otpada sljedećih godinu dana jer se od jučer, nakon što su dvije žalbe zaustavile natječaj raspisan još u prosincu, tvrtke ponovno Gradu mogu javiti za posao s plastikom.

U čemu je problem?

I to do 16. travnja ne zaustavi li se proces još pokojom žalbom.

– Tekstil i plastika u istom su natječaju vrijednom 15 i pol milijuna kuna i stvarno se nadamo da će se on, gotovo pola godine nakon raspisivanja, okončati – kažu nam u Čistoći, gdje priznaju da posljednjih nekoliko mjeseci s plastikom nije bilo lako. Još lani u studenom, podsjetimo, na nekoliko je dana prekinut odvoz otpada iz žutih kontejnera, a i početkom prošlog mjeseca kamioni su dolazili samo po plastiku oko spremnika, ali ne i po onu koja se nalazila u njima. Čistoća je nakon toga potpisala ugovor s tvrtkom e-Kolektor, koja se obvezala oporabiti 180 tona plastičnog otpada. Kako je tada objašnjeno, količina je to koja se prikupi u otprilike mjesec dana pa su još prošlog tjedna Zagrepčani počeli javljati da se oko njihovih spremnika ponovno gomila plastična ambalaža, a kamioni ne dolaze.

– Zagrebački holding, podružnica Čistoća, ima potpisan ugovor s tvrtkom e-Kolektor. Pražnjenje spremnika za odvojeno skupljanje plastike odvija se prema redovitom planu odvoza – na upit o tome odvozi li se plastika po rasporedu, je li e-Kolektor ispunio ugovornu tonažu i, ako jest, je li odabrana nova tvrtka za posao s plastikom te koja, odgovorili su nam službeno jučer iz Čistoće.

Ono što, međutim, doznajemo neslužbeno jest da je do prekida odvoza ipak došlo jer je e-Kolektor, kao što se i predviđalo, oporabio tonažu predviđenu ugovorom potpisanim prije mjesec dana. S istom je tvrtkom dogovorena nova količina, ovog puta 200 tona, i to prošlog petka. Cijena je, doznajemo, otprilike ista, odnosno tvrtki će se za posao platiti oko 210.000 kuna ili nešto više od tisuću po toni oporabljene plastike.

Do ljeta kraj mukama

– Ako s glavnim natječajem, onim od 15 milijuna, sad sve prođe u redu, posao s e-Kolektorom trajat će taman do njegova završetka. Ali vjerojatno ćemo morati potpisati još jedan takav “manji” ugovor u travnju jer nakon što odaberemo tvrtku za posao od 15 milijuna, što se ne može u jedan dan, još postoji i onaj zakonski rok žalbe koji će sve skupa produljiti – kažu nam u Čistoći, gdje se nadaju do ljeta brige s plastikom ostaviti iza sebe.

>>Kontejner za plastičnu ambalažu u naselju Prečko zatrpan otpadom

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:41 19.03.2019.

Hm, eto to su poslovi ponosne vlasnice gospodarstva u Zagrebu, pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, gospođe Mirke Jozić, trenutno malo Abu Dabi turističkoposjetiteljice. Svugdje u Hrvatskoj, na plastici, koju vrijedni penzići, da bi preživjeli, skupljaju za 50 lipa po boci,, - gradovi zarađuju, ili su bar na nuli. U Zagrebu, samo odvoz tone toga košta tisuću kuna i nikad dosta ovim rođosima, koji dobiju sirovinu i još naplate zbrinjavanje. Svi skupljači otpada u Zagrebu, voze Porsche Cayene, bijesne, tunirane - a ne obične Mercedese i BMW-e. Onaj iz Rijeke što prazni Toi Toi-je po cijeloj Hrvatskoj, ima računicu i pun je para. Samo zagrebački genijalci smetlištarci, iako imaju najveći porez i prirez na svijetu, - ne mogu skrpati kraj s krajem i uvijek cendraju da su u gubicima, ma koliko god udarali smetlištarskog zuluma naivčinama Purgerima. Pa ne nosi se voda u cijedilu, nego u kanti, gospodo bivši, a mentalno i sadašnji drugovi i drugarice. Purgerska bedastoća, naravno, postala je zaštitni znak, pa i dalje lijepo, treba glasati za ljude koji sve obećaju, a onda, - guleeee. He he, sad bu i Manhatna na Jakuševcu, pa da malo i šeici zarade koju kunu, jer su im se zlatne pipe malo pohabale.

HE
herojulice
09:52 19.03.2019.

Samo plastike? Onda dobro. Ostali prepunjeni kontejneri iz kojih ispada smeće su stvar virtualne stvarnosti. Tu su a nema ih.

LA
larala
15:26 19.03.2019.

ne mogu vjerovati....biseri iz grada i cistoce placaju privatniku odvoz sirovine koju ce on na kraju prodati i lovu spremiti u svoj džep a, građanima žele dici cijenu odvoza otpada...pa pobogu ima li u ovoj državi itko na vlasti ili nekoj celnoj funkciji a da je normalan i radi u interesu grada i građana a, ne rođe i podobnika. i, onda bi građani još trebali sami odvoziti otpad u reciklažna dvorišta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije