Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još četiri godine smeće će se zakopavati na Jakuševcu

Odustali od blokade do 2018.

16.06.2009.,Zagreb - Na odlagalistu smeca Jakusevac stotine kamiona dnevno dovozi smece. Radnici na odlagalistu i po najvecim vrucinama pomazu na istovaru i strojevima rasporedjuju smece po depiniji.  Photo: Patrik Macek/Vecernji list
19.01.2015.
u 10:45

Jakuševčani razočarani u lokalne vođe jer nemaju ništa moglo se više Borba protiv odlagališta, kako smatraju sami stanari, nije im donijela ništa korisnog. Sada su posvađani sa svima, pa i međusobno

Stanovnici Jakuševca još će četiri godine svakodnevno trpjeti smrad koji dolazi s odlagališta otpada koje se nalazi svega 150 metara od njihovih kuća.

Vodstvo bez potpore?

Iako se smeće ondje odlaže još od 1965. godine, odlagalište će, uz dobivenu okolišnu, tek u roku od mjesec dana dobiti i valjanu dozvolu za odlaganje smeća, što u naselju nije dočekano "na nož" kao što se očekivalo.

– Znali smo da se odlagalište ne može jednostavno zatvoriti dok se ne osigura alternativa, no apsurdno je da se dozvola izdaje pred samo zatvaranje – komentirao je izdavanje dozvole Darko Furić koji stanuje preko puta odlagališta. Iako je prije dvije godine stao na čelo stanovnika koji su blokirali ulaz u odlagalište, danas takav scenarij odbacuje.

– Tada je takvo što imalo smisla. Stanovnici su prestali dobivati naknadu za umanjenu vrijednost svojih kuća, a nije postojala ni vizija zatvaranja. Danas, posebno nakon izdavanja dozvola i jasnih datuma do kada se ono mora zatvoriti blokada nema učinka – smatra Furić. Istaknuo je kako nije zadovoljan kako se mjesna vlast ponaša prema cijelom problemu. Umjesto da se organizira zbog stanara i da se od aktualne gradske vlasti traži ispunjenje obveze da u naselje ulaže više novca kao što je slučaj posvuda u Europi, lokalna vlast vodi rat sa svima prijeteći blokadom za koju nema potporu stanovnika.

– To zlo koje nam je nametnuto trebalo je iskoristi i urediti naselje. Trebali smo tražiti izgradnju vrtića, doma zdravlja, pošte ili nečeg trećeg i to zajednički, na zboru građana – rekao je Furić. Isto smatra i Ivan Bedeković koji osobno proziva predsjednika Mjesnog odbora Ratka Bedekovića.

– U posljednjih 12 godina taj čovjek nije napravio ništa za naselje. Dobili smo jedino Mjesni dom. Ulice su prepune rupa, nemamo nogostupa, a posvađani smo sa svim i svakim – istaknuo je Ivan Bedeković. Dodao je da je žalosno da predsjednik MO-a nije nikada organizirao skup stanovnika kako bi se dogovorili oko zajedničkih stavova i istupa, a da o lošem vođenju naselja najbolje svjedoči činjenica da se nije oglasio ni nakon najave da će odlagalište dobiti dozvole pred samo zatvaranje. Većina stanovnika s kojima smo razgovarali smatra da je odlagalište trebalo zatvoriti odavno, no svjesni su da blokada ništa neće ubrzati.

Smrdi i smeće, ali smrde i svinje koje neki drže. Trebamo se riješiti i jednog i drugog i to čim prije – ocijenila je umirovljenica Bara Bosilj. Slično razmišljaju i djevojke Sandra Bortek i Danijela Marinović koje stanuju u ulici Kamenarka u sklopu Jakuševca.

Šutnja predsjednika MO-a

– Ljudi su ovdje kupili stanove za 1700 eura po kvadratu jer je bilo obećano da će se odlagalište zatvoriti do 2010. godine. Vidimo da će se to možda dogoditi tek krajem 2018. godine, a vrijednost stanova se prepolovila – kazala je Bortek. Osim smrada i one upućuju na neizgrađenost i ne ulaganje u naselje.

– U naselju nemamo nikakvih sadržaja, čak ni park za druženje – istaknula je Marinović. Komentar na izdavanje okolišne dozvole Ministarstva za zaštitu okoliša koja prethodi Dozvoli za odlaganje otpada do kraja 2018. zatražili smo i od Ratka Bedekovića, predsjednika MO-a. Kazao je kratko da je rano za bilo kakve komentare dok ne vidi hoće li dozvola biti izdana. Podsjetimo, Bedeković je tijekom javne rasprave za izdavanje dozvole zaprijetio da će stanovnici izaći na ulicu ako Ministarstvo izda okolišnu dozvolu.

Komentara 3

MD
mdma
12:46 19.01.2015.

Nista dobro osim odstete koja je dosta velika

Avatar Duran Duran
Duran Duran
14:57 19.01.2015.

Jao, Štef, al si napisal članak......svinjarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije