Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanić Grad

Odjednom poduzetnici - kupili magarca kao dar pa ispao biznis

farma magaraca (1)
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/7
31.07.2012.
u 08:00

Mladi bračni par Ciganović bez posla odlučio je uzeti stvar u svoje ruke i početi proizvoditi i prodavati vrlo zdravo magareće mlijeko

Bezuspješnu potragu za poslom i nesigurnu egzistenciju mlada ivanićgradska obitelj Ciganović zamijenila je proizvodnjom i prodajom magarećeg mlijeka. Katarina (28) i Neven Ciganović (32) vlasnici su jedine hrvatske kontinentalne farme magaraca, ali i vrlo neobičnog poduzetničkog pothvata koji je nastao sasvim slučajno.

– Prije tri godine kupio sam za svoju djecu malo magare u Sisku. Volimo magarce, to su predivne životinje, priznaje Neven Ciganović, ističući kako je vrlo brzo magarica Neva koja je prva stigla na farmu u Ivanić-Grad umjesto kućnog ljubimca za njegove tri kćeri postala stalni izvor prihoda.

Oboje bez posla, Katarina koja je magistrica ekonomije te Neven elektrotehničar, odlučili su da neće očajavati nego će pokušati nešto napraviti na zemlji gdje su se skrasili u obiteljskoj kući. Tako su otkrili prednosti magarećeg mlijeka na internetu te nekoliko znanstvenih studija, posebice za podizanje imuniteta u oboljele djece te suzbijanju bolesti dišnih puteva. Odlučili su ga početi proizvoditi i prodavati.

– Lako nam je bilo plakati zbog toga jer smo nezaposleni. Nitko te neće pomaknuti s mjesta ako to sam ne učiniš, napraviš nešto što će donijeti rezultate, komentirala je Katarina poduzetničke početke s proizvodnjom mlijeka.

Litra mlijeka 400 kuna

Magarica se može musti tri mjeseca nakon što dobije mladunče. Dnevno u prosjeku daje 2 dcl mlijeka koje je slatkastog okusa, s malim udjelom mliječnih masti. Ali velikog učinka po zdravlje.

– Magareće mlijeko pomaže kod astme, bronhitisa, alergija izazvanih ambrozijom, pojašnjava Neven, dok njegova supruga Katarina dodaje kako im po mlijeko dolaze i oboljeli od raka jer je pokazalo i kod ove opake bolesti pozitivne reakcije.

Litra magarećeg mlijeka stoji 400 kuna, a može stajati u frižideru do 6 mjeseci. Najviše ga kupuju Zagrepčani, no Ciganovići ističu da se vijest o njihovoj farmi i magarećem mlijeku širi Hrvatskom, pa je sve više narudžbi i iz drugih krajeva Lijepe naše.

A širi se i magareće stado pa je sada od prve magarice Neve naraslo na 16 magaraca. I tu se vrijedni Ciganovići ne kane zaustaviti. Prije pola godine počeli su proizvoditi kozmetiku i sapune od magarećeg mlijeka.

50 magaraca

– Imamo kreme protiv bora, kao i za redovitu njegu lica. Naše kreme su pogodne za osobe čija je koža oštećena, ali i vrlo osjetljiva na kemikalije, jer je njihov sastav isključivo od prirodnih dodataka magarećem mlijeku. Posebice su pogodne za osobe koje boluju od psorijaze, pojašnjava Neven ističući kako je upravo na “tržište” iznjedrio i tekući sapun na bazi magarećeg mlijeka.

Mjesečno ova obitelj uprihodi u prosjeku 3000 kuna prodajom magarećeg mlijeka, a svoj su kućni proračun obogatili i prodajom prerađevina od kozjeg mlijeka. Uzdanica njihove poslovne aktivnosti i nadalje ostaju magarci kojih žele najmanje 50 na svojoj farmi.

Komentara 2

JA
james49
08:43 31.07.2012.

Želim im stado od 500 magaraca, samo nek se klone onih iz politike.

DU
Deleted user
10:24 31.07.2012.

Bravo :) volio bi da je ovakvih vijesti vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije